Actualitate

Șoselele Buzăului, pline de inconștienți!

• Din doi șoferi băuți descoperiți zilnic în trafic în ultimul an, cel puțin unul a ajuns în fața judecătorilor

Băutura la volan pare să fie noul trend la nivelul județului. Zilnic, se întocmesc dosare penale pentru condu­cerea unui vehicul sub influența alcoolului sau în stare de ebrietate. Zilnic, polițiștii depistează, la controalele de rutină, șoferi care conduc mașini pe drumuri publice, deși au consumat alcool înainte de a se urca la volan. Grav este că mulți nu sunt descoperiți, iar asta îi încurajează să continue să șofeze sub influența băuturilor alcoolice. În ultima perioadă, și cu ocazia produ­cerii de accidentele rutiere, oamenii legii descoperă că ,,măcar” unul dintre șoferii implicați consumase alcool.

Situațiile cele mai urâte sunt cele în care au loc accidente, dar făptașul fuge de la locul evenimentului. Iar după ce e găsit, se constată și că a băut bine.

Spre exemplu, în weekend, au fost întocmite cinci dosare penale, pentru infracțiuni comise la regimul circulației pe drumurile ­pu­blice. Dosarele penale întocmite au fost pentru conducerea unui autoturism sub influența băuturilor alcoolice, furt în scop de folosință, conducere auto fără a deține permis de conducere și refuz de recoltare mostre biologice.

Concentrațiile au fost între valorile de 0,53 și 1,13 mg/l alcool pur în aerul expirat. Cea mai mare valoare  indicată de aparatul etilotest, 1,13 mg/l alcool pur în aerul expirat, a fost înregistrată în cazul unui bărbat de 32 de ani din județul Vaslui, care a decis să iși conducă autoturismul pe DJ 203I, în localitatea Glodeanu Siliștea, deși consumase băuturi alcoolice și nici nu deținea permis de conducere. Alt dosar penal a fost întocmit de polițiști unui bărbat în vârstă de 73 de ani, din Grebănu, care ar fi sustras și condus un autoturism în localitatea de domiciliu, fără a deține permis de conducere și care a refuzat recoltarea de mostre biologice.

150 dosare penale pentru alcool la volan, de la începutul anului

De la începutul anului, la nivelul Biroului Rutier al IPJ Buzău au fost deschise 150 de dosare penale pentru condu­cerea unui autoturism sub influența băuturilor alcoolice. De asemenea, pentru consum de alcool la volan au fost aplicate 578 de sancțiuni contravenționale. În ambele situații, în 2020 a fost înregistrată o reducere a numărului șoferilor prinși băuți la volan, însă asta se poate datora restricțiilor de circulație impuse de pandemia de coronavirus de la începutul acestui an, în perioada stării de urgență.

Comparativ, în 2019, au fost 198 de dosare penale ­des­chise pentru consum de alcool la volan și 673 de contravenții.

Instanțele sunt însă asaltate de dosare trimise în judecată de procurori. În acest an, numai Judecătoria Buzău a înregistrat 169 de dosare penale până la data de 22 decembrie. Dacă le adăugăm pe cele de la judecătoriile Pogoanele, Pătrârlagele și Rm. Sărat, sunt 289 de dosare.

Dacă în anii anteriori furturile calificate și infracțiunile patrimoniale erau printre cele mai numeroase, acum to­pul este deschis de cele la regimul rutier. Mai mult de jumătate dintre persoanele aflate în acest moment în ­evidența Serviciului de Probațiune Buzău sunt condamnate pentru infracțiuni rutiere.

În ultimul timp, șoferii sunt cei care încalcă cel mai ușor legea, iar persoanele care au comis infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice dețin supremația în topul celor peste 1.500 de persoane supravegheate acum de către Serviciul de Probațiune Buzău,  aproape 840 de persoane fiind condamnate cu amânarea sau cu suspendarea executării pedepsei. Îngrijorător este faptul că din ce în ce mai mulți șoferi conduc fără permis, se urcă la volan deși au consumat băuturi alcoolice, ori ambele, infracțiuni pedepsite astăzi cu… activități de gospodărire. Ceea ce înseamnă și mai mult de lucru pentru inspectorii de probațiune.

Potrivit reprezentanților Serviciului de Probațiune Buzău, cele mai multe persoane condamnate pentru infracțiuni din regimul rutier au condus sub influența alcoolului – 496. În cazul a 300 dintre ei instanța a dispus suspendarea sub ­suprave­ghere a executării pedepsei, iar pentru 196 judecătorii au dispus amânarea aplicării pedepsei.

50% din accidentele de circulație provocate de persoane aflate sub influența alcoolului nu se produc la alcoolemiile foarte mari, ci la alcoolemii mai mici, sub 1,0 g/litru. Pare de neînțeles, dar explicația este totuși simplă. Foarte mulți dintre șoferii care au consumat unul sau două pahare de alcool consideră că acest lucru nu le va influența actul de conducere, că ei sunt mai buni decât alții și rezistă mai bine la băutură.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker