Sănătate

Medicii „ne-infecționiști” aflați în prima linie în lupta cu pandemia vor extinderea competențelor

Medicii cu alte specializări decât cea de infecționist doresc să se implice în îngrijirea pacienților cu Covid 19. Mulți dintre ei deja o fac, în „spitalele desemnate Covid” și în cele în care nu există personal suficient, însă își doresc să existe o reglementare clară a activității lor în aceste condiții excepționale. Teoretic, aceștia își depășesc competențele implicându-se în îngrijirea pacienților cu Covid-19, însă  bineînțeles că nimeni nu poate avea ceva de zis în condițiile în care în unitățile medicale nu există personal suficient. Cu toate acestea, medicii aflați într-o astfel de situație nu vor să se bazeze doar pe declarații și asigurări verbale, ci doresc o reglementare legislativă concretă, care să le dea dreptul să își extindă competențele în această perioadă, pentru a putea profesa în prima linie.  Din păcate, în prima linie în lupta cu virusul se află și medici chirurgi din „spitalele desemnate Covid”, a căror activitate profesională a fost diminuată drastic până aproape de anulare după cum transmitea recent Colegiului Medicilor și medicul chirurg Adnan al Alaoul care lucrează la spitalul din Râmnicu Sărat.

De altfel, primii care au tras un semnal de alarmă din acest punct de vedere  au fost medicii de familie pe care Ministerul Sănătății i-a implicat pe parcurs, de la începutul pandemiei și până în prezent, tot mai mult în problema pacienților cu Covid 19. Ei au ajuns astfel, după adoptarea ultimelor acte normative de la începutul acestei luni să decidă ca „până la finalizarea negocierii clauzelor suplimentare, precum și până la revocarea sau refuzul revocării Ordinului nr. 1.822/1.105/2020 (…), să nu semneze contractele propuse de casele de asigurări de sănătate județene și a municipiului București, respectiv AOPSNAJ, chiar dacă în continuare, pacienții lor care suferă de COVID-19, atât din punct de vedere medical dar mai ales din punct de vedere birocratic, să fie ajutați de noi, medicii lor de familie, cu sau fără acest contract pe care Guvernul încearcă să îl impună cabinetelor de medicina familiei”, după cum transmit reprezentanții Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie pe pagina de socializare.

În urma sesizărilor primite, reprezentanții Colegiului Medicilor au întocmit un set de propuneri care să fie incluse într-o viitoare ordonanță de urgență. Acestea fac referire strictă la asigurarea resurselor de personal medical și la suspendarea, în perioada pandemiei, a restricţiilor de acordare a asistenţei medicale numai în domeniul competenţei înscrise în avizul de liberă practică eliberat de Colegiul Medicilor. „În acest moment mulţi dintre colegii noştri medici, aflaţi în prima linie în lupta împotriva pandemiei de Covid-19, nu sunt apăraţi în exercitarea profesiei de către o reglementare care să acopere situaţiile în care, deşi au o anumită specialitate, este nevoie să depăşească această competenţă înscrisă în avizul de liberă practică, mai ales pe fondul unor resurse medicale limitate, inclusiv resurse umane”, a declarat în acest sens președintele Colegiului Medicilor, dr. Daniel Coriu, care a avut o primă întâlnire cu ministrul Sănătății pe această temă.   Președintele Colegiului Medicilor a mai precizat că aceste modificări nu sunt echivalente cu suspendarea malpraxisului și nu asigură imunitate medicilor în cazul unor erori medicale comise de aceștia.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker