Sănătate

Medicii care au spart gheaţa vaccinării la Buzău

Campania de vaccinare anti-COVID a început la Buzău luni, 4 ianuarie,  la ora 8 dimineaţa, la centrul amenajat în incinta Ambulatoriului din Spitalul Judeţean, cu şeful Secţiei de Boli Infecţioase, medicul Cristian Micu. În paralel, au început vaccinările şi în celelalte patru centre din judeţ, din Spitalele Smeeni, Râmnicu Sărat, Săpoca şi Nehoiu. Până la ora în­chiderii ediţiei, nu ­fu­seseră înregistrate incidente care să perturbe buna organizare a zilei de vaccinare, după cum a transmis subprefectul Adina Moiseanu, coordonator al programului de vaccinare,  pe pagina  de socializare dedicată acestei campanii. „Din partea Instituţiei Prefectului consider că suntem în grafic cu calendarul în strategia de vaccinare aprobată de Guvernul României. Centrele sunt operaţionale. Urmează să devină ope­raţionale şi celelalte”, a declarat subprefectul Adina Moiseanu.

Din primul lot de 975 de vaccinuri, câte au fost comandate la Buzău, mai mult de jumătate au fost distribuite spitalelor de la Râmnicu Sărat, Săpoca, Smeeni şi Nehoiu. Spitalul de la Râmnicu Sărat, unitate COVID, a primit doar 100 de doze deocamdată, pentru că mare parte dintre medicii de aici au trecut prin boală, sunt contacţi ori sunt bolnavi de Covid 19. Prin urmare, se află în una dintre situaţiile în care vaccinarea nu este recomandată în acest moment.  „La Râmnicu Sărat, deşi mulţi şi-au dat consimţă­mântul, ulterior la nivelul spitalului au fost semnalate îmbolnăviri, au concedii medicale, alţii au fost contacţi, dar situaţia nu va mai fi aşa; acum suntem la început”, a declarat Cristina Ungureanu, director DSP Buzău.

Direcţia de Sănătate ­Pu­blică Buzău a dispus împărţirea celor 975 doze de vaccin anti-Covid-19 care au ajuns în noaptea de duminică spre luni de la Constanţa, la Buzău, pentru vaccinarea personalului medical bugetar şi privat. „Au fost repartizate 200 de doze pentru Spitalul Ju­deţean de Urgenţă Buzău, 200 de doze  pentru Ojasca, 200 de doze pentru Spitalul din Smeeni, 100 de doze pentru Spitalul din Nehoiu şi 100 de doze pentru Spitalul din Râmnicu Sărat”, a declarat subprefectul Adina Moiseanu.

„O zi istorică pentru judeţ, pentru Spitalul Judeţean”

Luni, 4 ianuarie a fost o zi  în care s-a putut spera la reaşezarea lucrurilor într-un făgaş de normalitate sanitară, după zece luni de stres, oboseală şi incertitudine. A fost o zi specială, în care managerul unităţii medicale a reamintit cât de dificil a fost din martie şi până în prezent şi le-a mulţumit cadrelor medicale pentru implicarea şi devotamentul lor faţă de pacienţi: „Le mulţumesc ca­drelor medicale pentru devotamentul pe care l-au avut şi îl au în continuare pentru pacienţi, pentru colegi. Rog pacienţii să-i înţeleagă dacă uneori s-a greşit în unitatea sanitară, pentru că să stai şase ore în combinezon este un lucru foarte dificil, ca să te protejezi pe tine, pe colegi şi în plus să-ţi faci meseria de medic, asistent, îngrijitor, infirmier”. Cu dorinţa de revenire la normalitate, managerul SJU Buzău a mai declarat: „Este o zi istorică pentru judeţ, pentru Spitalul Judeţean. Sper să putem să ne reluăm viaţa de zi cu zi. În prima tranşă sunt înscrise 341 cadre medicale, urmând ca toate cadrele medicale care îşi vor da acordul să fie vaccinate. Avem în total 1.180 cadre me­dicale, plus până la 1.400 personal auxiliar şi de suport pentru Spitalul Judeţean. Am sfătuit pe toată lumea, împreună cu medicii, să se vaccineze. După cum a spus şi medicul infecţionist  Mincu, sperăm ca această vaccinare să fie o relaxare în sistemul sanitar, astfel încât să ne reluăm uşor-uşor viaţa de zi cu zi”.

La cea mai mare unitate medicală din judeţ, SJSU Buzău, vaccinarea se va desfăşura conform urmă­torului program anunţat de managerul Claudiu Da­mian: „Șase zile pe săp­tămână va fi vaccinarea, de la ora 8.00, la ora 20.00, în două ture, prin programare, cu 15 minute pentru fiecare pacient, cu pauză între ele; deci vor fi 50 de pacienţi pe zi”, a explicat managerul Claudiu Damian.

 „M-a determinat să mă vaccinez severitatea cazu­rilor pe care le-am avut la Secţia de Boli In­fecţioase”

Mai puţin de 400 de cadre medicale din Buzău s-au înscris deocamdată pentru campania de vaccinare care a debutat luni.

Cu toate acestea, îndoielile în privinţa vaccinării au început să dispară în rândul personalului medical pe măsură ce medicii vaccinaţi în alte centre din ţară au oferit, prin exemplul propriu, garanţia că nu există reacţii adverse care să pună viaţa în pericol. Șeful secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Ju­deţean  spune că, înainte de a se vaccina, s-a interesat la colegii din ţară cu privire la posibile reacţii adverse  şi spune că aceştia nu i-au reclamat niciun astfel de incident: „Colegii mei care s-au vaccinat nu ne-au reclamat nicio reacţie adversă, iar tolerabilitatea este bună. Vaccinul se face cu un ac atraumatic şi nu doare deloc”.

Mulţi dintre pacienţii medicului Micu au fost cadre medicale, categorie aflată în prima linie a luptei împotriva pandemiei şi în cele zece luni a avut de luptat pentru vieţile multor persoane în vârstă, dar şi pentru cele ale unor tineri la care nu se aştepta să se agraveze boala.

„Vaccinarea reprezintă, împreună cu celelalte sche­me te­rapeutice, modul de rezolvare a acestei pandemii. Severitatea cazurilor pe care le-am văzut în Secţia de Boli Infecţioase, atât la persoanele cu comorbidităţi şi în vârstă, dar mai ales la cei fără comorbidităţi, persoane ti­nere, m-a determinat să mă vaccinez. Au fost multe cazuri de forme severe la persoane tinere. Fiecare caz te afectează, dar la persoane tinere, la care nu te aşteptai că se poate transforma boala într-o formă ­se­veră, te afectează mai mult”, a declarat medicul Bogdan Micu, şeful Secţiei de Boli Infecţioase, care face şi o recomandare: „recomandarea mea fermă este pentru vaccinare, atât pentru cadrele medicale, cât şi pentru populaţie, în ­ge­neral”, a declarat medicul Micu.

„Se ştia deja de tehnologie, doar s-a schimbat tiparul”

Destul de multe cadre me­dicale – ca de altfel şi o bună parte din populaţie – sunt sceptice în privinţa eficienţei vaccinului, lucru care se traduce prin amâ­narea, cel puţin pentru moment, a deciziei de vaccinare. O explicaţie pentru această situaţie a fost oferită chiar de managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, care spune de ce numărul cadrelor ­me­dicale care s-au înscris pe listă pentru vaccinare este mai mic decât intenţia declarată de vaccinare din luna noiembrie a anului trecut: „Legat de vaccinare, mulţi sunt sceptici. În noiembrie am avut 570 de înscrişi şi acum şi-au dat consimţământul 341; diferenţa este că unii vor să vadă primele reacţii după vaccinare şi sunt convins că or să vină să se înscrie în continuare. Din personalul medical destul de mulţi au fost infectaţi şi au anticorpi şi au zis că pentru moment nu se vaccinează, urmând în etapa a doua, peste 4-6 luni, să se vaccineze, astfel încât, după părerea mea, o să ajungem la 70-80% din personalul me­dical să fie vaccinat.”

Scepticismul oamenilor cu privire la vaccinarea anti Covid  este legat în primul rând de faptul că vaccinul a fost elaborat şi testat în timp-record, deci considerat insuficient pentru testare. Medicul  care a urmat luni la vaccinare după şeful Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Ju­deţean, şeful Secţiei de Nefrologie, Iulian Coliof, primul medic buzoian infectat cu SARS-CoV-2, a oferit unele ­explicaţii pentru rapiditatea cu care s-a realizat vaccinul: „Am încredere şi în tehnologia care s-a folosit la acest vaccin, tehnologie care era deja folosită în altă direcţie. Rapiditatea cu care s-a găsit soluţia a fost pentru că se ştia deja de tehnologie, doar s-a schimbat tiparul”. De asemenea, ca şi medicul infecţionist, şi medicul de la Nefrologie are încredere în colegii săi care s-au vaccinat deja: „Eu am încredere în mentorii mei, care fac şi ei vacci­nul, în doctorul Micu, care a fost alături de mine în perioada în care am fost bolnav şi mi-a dat recomandări”. La începutul pandemiei, doctorul Iulian Coliof a fost internat la Boli Infecţioase după ce a contractat noul coronavirus şi a fost tratat de colegul său, medicul Micu. Despre acea perioadă marcată de experienţa infectării cu Covid 19, medicul Iulian Coloif spune: „Perioada până la vaccinare a fost foarte grea pentru că suntem puţine cadre ­me­dicale. Eu, fiind singur, a trebuit să fie adus un medic din afară să-mi ţină locul pe perioada în care am fost bolnav şi în continuare sunt singur”.

600 de cadre medicale buzoiene  au spus da pentru vaccinare

În ceea ce priveşte numărul persoanelor confirmate că doresc vaccinarea în prima etapă, estimarea Direcţiei de Sănătate ­Pu­blică este  de circa 600. „Noi am estimat în acest week-end un necesar de vaccin pentru 600 de persoane pe care sperăm să-i şi vaccinăm. Noi am transmis prin forurile superioare ale medicilor de familie, ale Colegiului Medicilor, Colegiului Farmaciştilor şi al Medicilor Dentişti, adrese pentru ca toată lumea să ştie că astăzi începe procesul de vaccinare, toată lumea să ştie unde să se înscrie pe platformă pentru a  se vaccina. Dacă sunt doritori se pot trece pe liste suplimentare, astfel încât nimeni să nu rămână nevaccinat”, spune directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu.

Vaccinarea împotriva COVID-19 se va realiza în trei etape, după cum urmează: persoanele incluse în categoria lucrătorilor din domeniile sănătăţii şi social–sistem public şi privat; include populaţia cu grad de risc şi lucrători care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale; „Prima etapă este pentru cadrele medicale şi durează o lună de zile, luna ia­nuarie. Suntem convinşi că vor fi mii de cadre medicale în prima etapă şi nu doar 600, în ia­nuarie – ţinând cont că sunt solicitări pentru vaccin şi din partea mediului privat -,  apoi în februarie instituţiile suport, iar pentru populaţie în luna aprilie”, a spus managerul Spitalului Judeţean Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker