Cultură

„Mărțișor călător”, din Buzău la Bruxelles

Institutul Cultural Român din Bruxelles organizează  cu colaborarea Muzeului Județean un eveniment care valorifică patrimoniul cultural românesc. Este vorba despre „Mărțișor: patrimoniu cultural românesc – patrimoniu cultural imaterial UNESCO”. Astfel, mărțișoarele buzoiene ajung pentru al doilea an consecutiv în Belgia. Este vorba despre mărțișoarele Muzeului care vor face parte în acest an din „Mărțișor călător” – la Dienstencentrum Schiervelde, Roeselare, organizat de Asociația ‘Românii din Roeselare vzw’ și Institutul Cultural Român Bruxelles.

„Pentru că expoziția organizată anul trecut la Bruxelles a fost foarte bine primită de comunitatea românească din Belgia, dar și de belgienii prezenți la eveniment, ICR Bruxelles a decis itinerarea panourilor din cadrul acesteia în acest an la Roeselare ”, spune directorul Daniel Costache.

Vor fi și ateliere de creație pentru copii, artiști și artizani români care confecționează mărțișoare, decorațiuni, cadouri personalizate și expoziția „Mărțișor: patrimoniu cultural românesc – patrimoniu cultural imaterial UNESCO”.

Expoziția, realizată de Muzeul Județean Buzău, cuprinde 12 panouri de mari dimensiuni cu informații despre acest obicei, cu imagini și text în limbile română, engleză și franceză, pentru a menține vie în conștiința românilor trăitori pe alte meleaguri sărbătorirea unor tradiții seculare și a pune în valoare tradiția românească inclusă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO.

La deschidere, au fost prezenți numeroși români și flamanzi, care s-au bucurat de frumusețea acestei tradiții românești, alături de organizatori, care “urmăresc să unească comunitatea românească din Flandra de Vest, Roeselare și împrejurimi, să prezinte tradițiile și obiceiurile specifice culturii române comunității belgiene în vederea unei mai bune comunicări și cunoașteri între comunitatea română și cea flamandă.”

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker