Cultură

Topor din corn de cerb vechi de peste 4.500 ani, la Muzeul Județean

Un topor relizat din ramura principală a unui corn de cerb din perioada eneolitică (10.000 – 2.200 î.Hr) va fi inclus în expoziția permanentă a Muzeului Județean. El a fost descoperit în cursul săpăturilor arheologice desfășurate la Berca, în cadrul proiectului „Consolidare, restaurare și punere în valoare a ansamblului Schitul <Sfinții Mihail și Gavriil> – Berca”. Aici, arheologii, pe lângă structurile medievale târzii, au documentat consistente și valoroase vestigii preistorice datând din eneolitic și epoca bronzului.

Dintr-una dintre gropile săpate în perioada eneolitică a fost recuperată, în 2020, această piesă de corn deosebită. Este vorba despre un topor atent finisat pe întreaga suprafață, realizat din ramura principală a unui corn de cerb. Afectat de foc (înaintea depunerii în groapă) și de umiditatea existentă în sol, toporul s-a conservat parțial, fiind extrem de friabil în momentul descoperirii.

„Este prima piesă de acest fel care intră în patrimoniul Muzeului Județean Buzău, completând colecția de obiecte preistorice deținute de instituție. Chiar din momentul descoperirii am remarcat calitatea estetică aparte a piesei, forma atent obținută prin debitarea și perforarea cornului de cerb”, spun specialistii muzeului buzoian, respectiv Sebastian Matei, Roxana Munteanu și Cătălin Dinu. De restaurare s-a ocupat Daniela Iamandi, de la Complexul Muzeal Național „Curtea Domnească”, Târgoviște.

Prelevat cu grijă, toporul a fost trimis pentru restaurare către laboratorul Complexului Muzeal Național ”Curtea Domnească”, Târgoviște. După parcurgerea fluxului tehnologic al procesului de conservare-restaurare, piesa de corn a revenit la Buzău, urmând să fie inclusă în expoziția permanentă a muzeului.

Articole similare