Educație

Carmen Neagu, la Casa Corpului Didactic: „Predarea este una dintre cele mai complexe și solicitante profesii din lume”

Marți, 28 februarie, de la ora 18.00, Ștefan Torcărescu, directorul CCD Buzău, va discuta împreună cu Carmen Neagu, profesor și psiholog, despre prima sa carte „Tezaur de greșeli. Ghid de supraviețuire pentru profesori”.

„Vom folosi simbolul supraviețuirii ca pretext pentru povești din școală despre anxietate, depresie, emoții reprimate, tonul ridicat al neputinței, perfecționism, frica de eșec, grija mai mare față de ce cred cei din jur în detrimentul grijii de sine. Toate capătă sens și soluții în cele 184 de pagini ale cărții pe care vă așteptăm să o descoasem împreună într-o discuție live, pe pagina Casei Corpului Didactic Buzău ”, spune directorul Ștefan Trocarescu.

Cerințele emoționale din procesul educativ sunt dificile  și pentru elevi, dar și pentru cadrele didactice.

„Predarea este una dintre cele mai complexe și solicitante profesii din lume astăzi, necesitând niveluri foarte ridicate de competență cognitivă și emoțională. Ce rol joacă propria psihologie și bunăstare a profesorului în crearea și menținerea unei ore de curs în care toată lumea se simte în siguranță, conectată și implicată în învățare? Un rol enorm. Atunci când suntem limitați de spațiul unei clase și de timpul unui orar, răspunsul la stres este declanșat automat. Prin urmare, este nevoie de un efort suplimentar pentru a îi ajuta pe toți să se simtă în siguranță în aceste condiții. Profesorii au nevoie de un grad foarte înalt de competență socială și emoțională pentru a face acest lucru. Majoritatea dintre noi nu suntem pregătiți să facem față cerințelor emoționale și cognitive ale clasei de astăzi, respectiv anxietății, depresiei și atacurilor de panică; necesită învățare și dezvoltare personală care nu este de obicei disponibilă în formarea profesională pentru profesori”, susține Carmen Neagu, autoarea volumului de la care va porni dialogul.

Articole similare