Educație

Marjut Akola, ambasadorul Finlandei, vine la Buzău să taie panglica ,,Claselor de inspirație finlandeză”

Primăria municipiului Buzău și Centrul Cultural ,,Alexandru Marghiloman” implementează în premieră națională, începând cu 23 august, un program educațional sub patronajul Ambasadei Finlandei în România, ,,Clase de inspira­ție finlandeză”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Buzău. Proiectul presupune ca peste 2.000 de preșcolari și elevi de clasă pregătitoare din sistemul public de învățământ să beneficieze de implementarea pedagogiei alternative finlandeze la clasă sau grupă.

Delegația finlandeză a sosit luni la Buzău și, alături de ambasadorul Finlandei la București, Excelența Sa Marjut Akola, organizatorii vor da startul programului-pilot care va dura nouă luni.

Ambasadorul Marjut Akola sosește în vizită oficială la Buzău vineri, 27 august, pentru a cunoaște cadrele didactice implicate în proiect. La ora 10.30, ea va merge la Colegiul Național Pedagogic ,,Spiru Haret”, gazda cursurilor, ală­turi de primarul Constantin Toma și de viceprimarul Oana Matache.

Prima etapă a acestui program–pilot se va desfă­șura în perioada 23 august 2021-1 iunie 2022 și presupune instruirea educatorilor, învățătorilor și a directorilor din cele 15 unități școlare înscrise, dar și monitorizarea permanentă a implementării la clasă și măsurarea rezultatelor în mod științific, la finalul primului an școlar de implementare a proiectului.

,,Educația finlandeză a ocupat mult timp și în mod constant cele mai bune poziții în toate tipurile de evaluări. Merită menționată cea mai importantă recunoaștere a sistemului educațional al țării: conform studiilor internaționale, care sunt efectuate la fiecare trei ani de către organizația de autoritate PISA, școlarii finlandezi au demonstrat cel mai înalt nivel de cunoștințe din lume. De asemenea, au devenit cei mai buni cititori-copii de pe planetă, clasându-se totodată pe locul doi la științe și pe locul cinci la matematică”, se precizează în comunicatul organizatorilor.

Experți de top din Educație și profesori universitari vor implementa acest proiect la Buzău, sub aripa coordonatorului Ari Pokka – creator de politici publice în domeniul Educației, director de școală gimnazială și autor, fost președinte al Asociației Finlandeze a Directorilor Școlari și a Confederației Internaționale a Directorilor -, Jouni Kangasniemi – director de program la Education Finland, un cluster guvernamental ce susține programe ordonate de Finnish National Agency for Education (Agenția Națională Finlandeză pentru Educație) – și Maaret Viskari, profesor universitar și cercetător la HAMK University – Applied Sciences și director de program la Global Education.

După implementarea programului–pilot, pe lângă beneficiile de care educatorii, învățătorii și copiii vor avea parte, programul intenționează să prezinte proiectul și rezultatele acestuia Ministerului Educației și Cercetării. În urma unei monitorizări empirice pe care programul și-o propune, vor fi prezentate aspectele care s-au îmbună­tățit, performanța ca nivel al clasei (principiul de bază al pedagogiei finlandeze fiind ,,Niciun copil nu rămâne în urmă”), abilitățile cognitive de a adapta și aplica în viața reală ceea ce învață la clasă, precum și facilitarea procesului pedagogic pentru educatori și învățători.

Organizatorii subliniază că buzoienii trebuie să rețină că școala româneas­că nu va deveni școala finlandeză la Buzău, ci școala românească doar se inspiră din cele mai bune practici. Copiii și profesorii primesc oportunitatea excepțională de a se inspira din pedagogii performante și de a evolua.

Articole similare