Economic

Începerea anului școlar crește oferta de joburi în Educație

Buzoienii, tot codași la căutarea unui loc de muncă pe internet

O nouă săptămână în care Buzăul este codaș la oferta de locuri de muncă postate pe site-ul bestjobs. Cel mai bine plătit job al săptămânii care tocmai s-a încheiat a fost, ca de fiecare dată, în IT, la o companie din Brașov care oferă un salariu de 5.000 euro pe lună. Acest job se poate face remote, dar condiția este ca aplicanții să cunoas­că limba germană la nivel avansat.

O noutate este faptul că o companie de furnizare de energie din București caută un consilier juridic cu minimum cinci ani experiență căruia îi oferă un salariu de 4.000 de euro pe lună. O altă noutate este un job de sudor în Constanța, pentru care angajatorii oferă între 2.600 și 3.000 de euro lunar.

De remarcat este faptul că în această săptămână a fost înregistrată o creștere a volumului de joburi în domeniul Educației, în contextul începerii noului an școlar. Prin urmare, în București și Ploiești se caută profesori în învățământul primar și preșcolar, salariile oferite fiind între 1.000 și 1.300 de euro pe lună, în funcție de experiență. Și în Buzău se caută joburi în același domeniu, dar oferta nu este atât de mare comparativ cu celelalte județe.

În privința angajărilor în funcție de domeniu, vânzările au fost cele care au dominat clasamentul și în săptămâna care s-a încheiat, pe locul doi fiind finanțele și contabilitatea. Pe locul trei au fost joburile de specialiști și tehnicieni: electricieni, mecanici, ingineri producție.

Chiar dacă Bucureștiul domină atât topul cererii, cât și al ofertei, au fost remarcate creșteri pe cerere și ofertă și în alte județe, cum ar fi Dolj, Prahova și Constanța.

Aproape 40.000 de locuri de muncă sunt vacante în România, în al doilea trimestru din acest an, mai mult cu 1.100 față de trimestrul anterior, conform Institutului Național de Statistică. Dacă ar fi să comparăm cu același trimestru al anului trecut, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,09 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 5.300, conform datelor centra­lizate de INS.

În prezent, cele mai multe locuri de muncă disponibile sunt în admi­nistrație publică, sănătate (unde de la începutul pandemiei România se confruntă cu o criză a perso­nalului medical), asistență socială și showbiz.

În ceea ce privește ­ce­rerea și oferta de joburi, București, Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov și Iași domină la ambele capitole, conform datelor procesate de bestjobs. La polul opus, cele mai puține joburi sunt în județele Teleorman, Olt, Sălaj, Vaslui și Călărași și în orașe precum Suceava, Bacău, Brăila, Satu Mare și Buzău. De asemenea, cei mai puțini oameni doritori să se angajeze se regăsesc în județele Teleorman, Sălaj, Călărași, Olt și Ialomița și în orașe precum Zalău, Miercurea Ciuc, Slatina, Călărași și Slo­bozia.

Este a treia săptămână consecutivă în care Buzăul se află la coada clasamentului în privința locurilor de muncă, în condițiile în care doi mari agenți economici au anunțat în această lună că vor încheia producția de la Buzău și aproximativ 300 de persoane, în total, vor rămâne fără loc de muncă, ceea ce înseamnă mult pentru un județ mic cum este Buzăul. Cu toate acestea, buzoienii nu se înghesuie să își găsească un loc de muncă, cererea fiind și ea foarte slabă la Buzău.

Săptămâna trecută, dome­niul în care au fost disponibile cele mai multe locuri de muncă în Buzău a fost cel al Educației, chiar dacă nu atât de multe cum se întâmplă în București sau Brașov.

În ceea ce privește cererea și oferta de job-uri în funcție de domenii, cele mai căutate sunt vânzările, IT / telecom, financiar / contabilitate, inginerie și marketing. În schimb, domenii precum servicii frumusețe, agricultură / zootehnie, securitate / militar sau îngrijire copii / bătrâni nu sunt la mare căutare nici de către angajatori, nici de către cei care își caută un job.

Cele mai multe căutări de joburi pe site-ul specializat bestjobs s-au înre­gistrat la categoria 25–34 de ani (31,82 la sută), urmată de categoria 35–44 de ani (19,92 la sută), 45–54 de ani (17,5 la sută), 18–25 de ani (15,24 la sută), 55–65 de ani (10,24 la sută) și, pe ultimul loc, 65+ ani (5,28 la sută). În ceea ce privește nivelul de experiență, cele mai multe aplicări s-au înregistrat la capitolul entry-level (44 la sută), urmat de middle (42 la sută), ­se­nior (10 la sută) și executive (4 la sută). Menționăm faptul că femeile sunt cele care  domină la capitolul aplicări pentru un job, procentul acestora fiind 58,2 la sută.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker