Cultură

FOTO – VIDEO / Marian Nica, de la reclamele pentru magazinele meșteșugărești buzoiene, la expoziții în galerii din Belgia și Olanda

Născut pe 3 martie 1955, în municipiul Buzău, Marian Nica este artist plastic amator cu mult har și cu mulți ani de pregătire în domeniu obținută la Şcoala Populară de Artă. A învățat însă foarte multe despre pictură de la tatăl său, Constantin Nica, de asemenea, pictor, însă această învățătură s-a suprapus peste un talent nativ, pentru că „pictează de când se știe”, această expresie nefiind întrebuințată de el întâmplător. Își amintește că la vârsta de 3-4 ani mergea în atelierul tatălui și îi strica toate picturile, motiv pentru care, acesta a înțeles că fiul său este dăruit cu acest drag de pictură și cu un talent deosebit și i-a făcut loc în atelier să picteze în voie. Și de atunci nu a mai lăsat pensula din mână.

„Am început să pictez de când m-am născut. Tatăl meu a fost pictor și m-am jucat și eu cu paleta de culori, la vârsta de patru ani. Am furat de la tatăl meu și am fost în anturajul unor pictori cu experiență. Așa că am lucrat și cu Florin Menzopol și cu Gheorghe Ciobanu, cu care și tatăl meu a fost prieten. Tata era prieten cu Ciobanu și era mai mare cu vreo 25 de ani decât el și Ciobanu este mai mare decât mine cu vreo 25 de ani. Și am făcut pictură toată viața. Am terminat un liceu industrial. Am făcut și la <Arte Plastice>, dar nu am stat decât puțin și am trecut la un liceu industrial”, povestește Marian Nica.

După terminarea liceului a lucrat în industrie câțiva ani, dar a continuat cu pictura pentru că s-a angajat ca pictor la Uniunea Județeană a Cooperativelor de Consum unde picta reclame.

Înainte de ’89 a pictat reclame pentru magazinele sătești

„Am făcut Școala Populară de Artă la pictură și apoi m-am angajat ca pictor de întreprindere la UJECOOP (Uniunea Județeană a Cooperativelor de Consum, n.r.). Făceam reclamă comercială. Pe vremea aceea, reclama era cu pensula. Era greu. Se făcea reclama pe geam, pe sticlă. Se lucra pe invers, totdeauna. Totul era cu mâna de pictor. Făceam reclamă la magazinele sătești. Făceam reclamă și la Drăgaică. Am pictat și carusele”, își amintește acesta începuturile sale în pictură și prima reclamă pe care a realizat-o, care ne spune că era o alegorie legată de Ziua Recoltei. „Am lucrat la ILF (Întreprinderea de Legume-Fructe, n.r.) vreo zece ani. Se făcea reclamă pe suport metalic, pe suport de plastic. Pe orice fel de material. Nu se făceau atât de mari reclamele ca acum. Atunci era mai discretă treaba. Era vizibil, dar nu atât de vizibil ca acum. Acum este o explozie de reclame”, spune Marina Nica. După ’96, când s-au privatizat magazinele sătești a lucrat în atelierul său unde făcea reclamă și tablouri la comandă.

Membru fondator al Asociației Meșterilor Populari de la Buzău

Marian Nica este membru al Asociației Meșterilor Populari și Artiștilor din Buzău. El s-a numărat printre fondatorii acestei asociații în anii ’80, când s-a înființat pentru prima dată și a susținut revenirea ei. Prin asociație a avut expoziții prin anii ’94 în Belgia și Olanda. A participat la o expoziție itinerantă cu trei tablouri care acum spune că se află într-un muzeu din Belgia. Pictorul buzoian a fost prezent cu lucrări în numeroase expoziţii, personale şi de grup, atât în ţară, cât şi peste hotare. A realizat expoziții cam peste tot în țară, chiar și la sala Dalles din Capitală. Am expus la Constanța, Iași, Focșani, Dorohoi etc.

Expoziție cu peste 40 de lucrări

Acum Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău îi găzduiește la Galeriile de Artă Buzău expoziția de pictură, care poate fi vizitată zilnic între orele 10.00 și 16.00, până pe data de 17 februarie. Marian Nica a participat cu lucrări la numeroase expoziţii, personale şi de grup, atât în ţară, cât şi peste hotare. Multe picturi ale sale reprezintă zona Nehoiu, de unde era mama sa. Aici are multe amintiri din copilărie: „Mă duceam în vacanțele de vară. Acolo am copilărit. Și mi-a plăcut foarte mult zona aceea. Și acum mai merg acolo. Toate lucrările pe care le-am făcut din zona aceea le-am intitulat <Ulița bunicilor>. Și acum am în expoziție tablouri de pe Valea Buzăului”.

Peste 40 dintre lucrările sale vor putea fi admirate în expoziția ce s-a deschis publicului începând de vineri, 3 februarie. Pictorul amator este adept al culorilor calde şi al peisajelor, mai ales al celor citadine. A pictat aproape toate clădirile vechi din municipiul Buzău. În expoziția de la Galeriile de Artă se află expuse, în principal, lucrări de peisagistică și naturi statice. Pictorul ne prezintă însă și cele câteva portrete și „Veneții” din expoziție. „Am surprins și citadin și de la țară aspecte. M-am inspirat din satul bunicilor unde am copilărit… la Păltineni, Nehoiu; la Veneția, am prins un carnaval în urmă cu 7-8 ani. Am și două autoportrete, și am și naturi statice. Pictez în tehnica impresionismului, în mare parte. Mă folosesc în picturile mele de gri, dar și de culorile calde, de contrastul de culoare și de combinația cald-rece”, explică Marian Nica în câteva linii mari expoziția. Expoziția este cu vânzare.

El păstrează și în suflet, dar și fizic câteva picturi ale tatălui său. „Mai am câteva picturi de la tatăl meu. El a decedat, dar am vrut să expun și vreo 10 lucrări de ale lui. Și am și avut o expoziție în urmă cu câțiva ani și cu el”, își amintește Marian Nica.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker