Opinii

Mare-i grădina!

Mare este grădina Domnului și tare mulți au sărit gardul! Este incredibil câte minunății s-au spus și s-au scris după ce reprezentanții bisericilor și cultelor religioase recunoscute în România și-au dat mâna peste țară pentru a-și băga nasul exact unde nu le firbe oala, respectiv în Educație, sistem aflat de mult timp cu un picior în groapă, căruia îi mai trebuie, ca intervenție a așa-zișilor mijlocitori în relația cu Divinitatea, doar un prohod cântat cu mare patos. Drept pentru care mă voi abține de la mari comentarii, ci doar voi face câteva observații.

Dacă stai să îi asculți pe fiecare, îți vine să te crucești. Ortodocșii nu-i scot, când vorbesc despre ei pe la colțuri, pe catolici din „papistași” și din abuzatori de copii; fără să amintească faptul că ai lor abuzează și femei și fete. Catolicii spun despre ortodocși că sunt necivilizați, facându-se că uită că propriul lor cler este condamnat la un celibat nesănătos care nu își are locul decât în mănăstiri. Sau trec la capitolul „altă întrebare” când sunt chestionați despre indulgențe, respectiv posibilitatea ca păcătosul să plătească pe cineva pentru a executa în locul să un canon. Nu vreau să mai spun ce vorbesc și unii și alții despre adventiști, penticostali, ori martori ai lui Iehova. Și cu toții, în cor, despre musulmani… Dacă ar fi fost vorba despre o cauză nobilă, ceva în slujba ecumenismului, de exemplu, nu-i strângeai atât de ușor laolaltă, darămite să mai și semneze ceva. Când a fost vorba de a încerca să se impună într-un domeniu în care se fac că nu văd că sunt doar tolerați, imediat s-au mobilizat și au semnat țidula către ministrul Educației.

Deci, ce cer onor reprezentanți ai bisericilor și cultelor? Să începem cu revendicarea cea mai nevinovată. Religia la Bacalaureat, în condițiile în care aceasta este o materie opțională. De acord, dar cu posibilitatea ca orice materie opțională să poată fi materie de Bac! Inclusiv Istoria comunismului. Cum care Istorie a comunismului? Aceea din care se poate a afla cum a pactizat Biserica Ortodoxă cu odioasa hidră roșie, în timp ce preoții care nu au vrut să o facă au sfârșit în chinuri în penitenciare sau în colonii de muncă.

De asemenea, înalții păstori de suflete vor ca Legile educației să nu oblige școala să încurajeze diversitatea de orice fel. Și aici de acord! Dar o asemenea pretenție nu poate emite o categorie care profită de diversitate pe un anumit tărâm. Am putea începe prin a nu încuraja diversitatea încadrând bisericile și cultele în larga categorie a plătitorilor de impozite și taxe, cărora statul nu le subvenționează niciun leuț din salariu.

Și abia atunci cred că s-ar putea discuta civilizat pe temele sus-amintite. Chiar și despre Educația sexuală, pe care Patriarhia dă semne că ar vrea să o folosească drept monedă de schimb pentru a obține Religia la Bac.

Articole similare