Cultură

FOTO | Sâmbătă se dă startul competiției dedicate globe-trotterului Dumitru Dan

Sâmbătă, 25 martie, în cadrul Trofeului „Dumitru Dan”, va avea loc tura de 200 de km pentru obţinerea primului brevet clasic de anduranţă din seria sezonului V. Pentru unii, această competiție înseamnă drumul Paris-Brest-Paris, ediția a XIX-a, deoarece, spune buzoianul Cristi Mănăilă, inițiatorul competiției, seria de brevete 200-300-400-600 de km din acest sezon constituie condiţie de calificare pentru a participa la ultra-brevetul de anduranţă de 1.260 km din Franţa. Locul de start va fi, ca și în edițiile precedente, Muzeul Judeţean Buzău.

Ora de întâlnire pentru pregătirea startului, respectiv completarea declaraţiei pe propria răspundere de participare şi înmânarea kitului de participare – care va cuprinde brevet-card, foaie de parcurs şi număr de participare -, este 7.00, iar startul se va da o oră mai târziu. Timpul limită pentru finalizarea cursei este  de 13 ore și 30 de minute (până la ora 21.30), traseul fiind de 204 km, cu o elevaţie de 1.200 m, cu cinci puncte de control: km 0, START – Muzeul Judeţean – Buzău, deschis între 8.00 și 9.00; km 30, Casa Memorială „Vasile Voiculescu” – Pârscov, deschis între 8.53 și 10.30, km 109, benzinăria ECOMBUSTIBIL – Pogoanele, deschis între 11.12 și 15.16; km 160, benzinăria AMAGAZ – Jirlău, deschis între 12.42 și 18.40; km 204, SOSIRE Muzeul Judeţean Buzău, deschis între 13.53 și 21.30. Taxa de înscriere este de 50 de lei și se achită la start.

24 martie, ora 18.00, este data de înscriere în competiție

Organizatorii acordă câte o diplomă de participare tuturor celor care iau startul în aceste evenimente şi încheie brevetele, indiferent dacă obţin sau nu brevetul respectiv. Cei care reuşesc să parcurgă cele patru brevete în baremele stabilite primesc din partea organizatorilor (într-un cadru festiv), Trofeul Dumitru Dan.

Medaliile, certificatele de brevetare şi trofeele vor fi înmânate în cadrul festivității de premiere de la finalul sezonului sau expediate ulterior prin curier. Evenimentul este organizat de Asociaţia Club Sportiv „Penteleu”, în colaborare cu Muzeul Judeţean Buzău, Randonneurs România și Asociaţia Adevăraţii VeloPrieteni, sub licența Audax Club Parisien din Franta.

„Pe parcursul traseului nu se va asigura asistență oficială, astfel că participanții vor avea întreaga responsabilitate pentru parcurgerea traseului în siguranță, cu respectarea prevederilor legale privind circulația pe drumurile publice, în condiții de trafic normal”, anunță organizatorii.

Expoziția de la Bruxelles, deschisă foarte aproape de locul pe unde  a trecut Dumitru Dan

Povestea lui Dumitru Dan – globetrotter și explorator, născut în 1890, într-un sat de lângă Bacău, un bărbat cu mustață, cu aspect pașnic, așa cum îl înfățișează fotografiile sale de tinerețe, cunoscut sub numele de „Românul Phileas Fogg” pentru că este „omul care a înconjurat lumea pe jos” -, se regăsește la Muzeul Județean Buzău, instituție care i-a dedicat o expoziție importantă, „În jurul lumii pe jos – 497 Opinci”. Zilele trecute, Muzeul Județean a deschis o expoziție panotată la Primăria orașului Ath din Belgia, „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci”, dedicată primului globe-trotter român, Dumitru Dan, care a parcurs pe jos 100.000 de km, performanţă consemnată în Cartea Recordurilor.

Evenimentul, prilejuit de Ziua Internațională a Francofoniei, a fost organizat de ICR Bruxelles, Muzeul Județean Buzău, Consiliul Județean Buzău, Asociația RoAth, Primăria orașului Ath și Ambasada României în Regatul Belgiei. „În expoziţie se regăsesc câteva panouri unde sunt reliefate documentele care îi atestă călătoria în această zonă şi, din declaraţiile autorităţilor locale, se pare că faţă de locul în care a fost deschisă expoziţia, românul a trecut la nu mai mult de 10-15 kilometri distanţă”, afirmă directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache, care a luat parte la vernisajul acestei expoziții.

Evenimentele din Belgia au fost organizate cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei, în anul în care se împlinesc 30 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF), au inclus şi prezentarea filmului de scurtmetraj „Opinci”, în regia lui Anton şi Damian Groves.

Dumitru Dan, o carte de geografie vie pentru buzoieni

Dumitru Dan a ales să locuiască la Buzău, fiind de-a lungul vieții o adevărată carte de geografie vie. De altfel, chiar și  directorul adjunct al ICR Bruxelles, profesoara Adriana Pietrareanu, a subliniat acest lucru când a rememorat, la vernisajul expoziției, o emoționantă amintire din copilărie legată de excursia şcolară şi vizita făcută acasă la profesorul de geografie Dumitru Dan. Și a avut ce povesti, având în vedere că Dumitru Dan a parcurs în această călătorie 100.000 km pe jos, în care a rupt 497 de perechi de opinci şi au fost distruse peste 70 de costume populare tradiţionale pe care el cu ceilalţi trei români le-au purtau pe timpul călătoriilor. A traversat Ecuatorul de şase ori și a vizitat peste 100 de ţări.

Povestea spune că Dumitru Dan, student la Geografie la Sorbona la acea vreme, ar fi părăsit Bucureștiul în 1910 și ar fi înconjurat lumea pe jos, de-a lungul mai multor ani, în haine tradiționale și opinci. Toate acestea au avut loc în cadrul unei competiții organizate de organizația franceză Touring Club de France. Pe parcursul călătoriei din Europa în Africa și din Asia în America, Dumitru Dan, alături de trei colegi și însoțit de câinele Harap, a susținut spectacole cu cântece și dans, aceasta fiind singura lor sursă de venit. Singurul care a finalizat călătoria a fost Dumitru Dan. Despre Dumitru Dan mai trebuie amintit și faptul că s-a înrolat în Regimentul 8 al Buzăului, și că Touring Club de France i-a oferit posibilitatea de a-și finaliza călătoria, în 1923, după încheierea Primului Război Mondial, când „i s-a înmânat premiul de 100.000 de franci”. Touring Club de France l-a numit atunci, la înmânarea premiului „campion mondial”. Astfel, Dumitru Dan a pornit pe traseul Belgrad – Zagreb – Elveția și a ajuns la Paris în iulie 1923, chiar de ziua lui și de ziua națională a Franței, îmbrăcat în hainele tradiționale și cu opinci în picioare.

Performanţa lui Dumitru Dan a rămas neegalată, fiind înscrisă în Cartea Recordurilor în anul 1985.

Legenda construită în jurul lui Dumitru Dan vorbește despre nevoia de eroi și figuri inspiraționale. Pe Cristi Mănăilă l-a inspirat să dea viață, împreună cu Muzeul Județean Buzău, acestei frumoase competiții, care a ajuns la ediția a V-a și care adună an de an tot mai mulți sportivi.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker