Sănătate

Managerul Spitalului Județean, Claudiu Damian, despre controalele în secțiile ATI: „Reviziile sunt făcute la timp, personalul este bine instruit”

Tragedia produsă sâm­bătă, 14 noiembrie, la spitalul din Piatra Neamț, unde zece pacienți infectați cu Covid-19, aflați în stare gravă, și-au pierdut viața în urma unui incendiu care a cuprins secția ATI în care se aflau, a determinat autoritățile să demareze o serie de controale mixte la toate spitalele din țară cu  astfel de secții, prin urmare și în unitățile spita­licești buzoiene, respectiv la Spitalul Județean, Spitalul din Râmnicu Sărat și la cel din Nehoiu. Despre o posibilă catastrofă au vorbit și sindicatele din Sănătate de mai multe săptămâni de când tot încearcă să intre în dialog cu oficialitățile. Ei au organizat chiar și pichetări în fața Guvernului, acțiuni pe care le-au denumit „Mitingul epuizării”.

Acum că s-a produs această tragedie, cea mai mare din ultimii ani după nenorocirea de la Maternitatea Giulești din Capitală, liderii sindicali reamintesc  pe rețelele sociale că, numai cu două săptămâni în urmă, ei se aflau în Piața Victoria pentru a le atrage atenția guvernanților că sunt pro­bleme în sistem și că nu trebuie să li se ignore la nesfârșit solicitările.

„În urmă cu două săptămâni, la mitingul  din Piața Victoriei, împreună cu colegii noștri din Federația Sanitas, luam parte la <MITINGUL EPUIZARII>…”, reamintesc sindicaliștii buzoieni pe pagina de socializare a Federației SANITAS. Sindicaliștii din Sănătate atenționează autoritățile că „Tragedia de la Spitalul Ju­dețean Neamț se poate repeta în oricare alt spital din România!”

Federația SANITAS din România este solidară cu colegii lor de la Spitalul Județean de Urgență Neamț, care au trecut prin tragedia incendiului de la secția de ATI și care, într-un act firesc de res­ponsabilitate profesională, au făcut tot ceea ce era posibil pentru salvarea pacienților. În același timp, Federația SANITAS atrage atenția că „situații similare pot avea loc oricând în alte instituții sanitare din România, cauze principale fiind lipsa echipamentelor medicale adecvate, infrastructura tehnică veche, care nu funcționează în parametri normali și suprasoli­citarea personalului medical existent”.

Colegiul Medicilor din România „Așa NU se mai poate!”

Medicii le cer guver­nanților să lase promisiunile și „să facă”. „Dumnea­voastră aveți deciziile, noi muncim, salvăm pacienții, dar așa NU se mai poate! Nu avem destule paturi pentru marii arși, muncim în spitale vechi, facem sacrificii, dar STOP și hai să construim! Nu s-a făcut de la Revoluție până acum, nu este bine, dar haideți măcar acum, după această tragedie, să facem lucruri gândite, organizate, planificate și urmărite, astfel încât să nu se mai întâmple astfel de tragedii”, au scris președinții filialelor județene ale Co­legiului Medicilor din România, într-o scrisoare deschisă.  Reprezentanții medicilor au mai scris și că „am văzut cum Organizația Mondială a Sănătății a transmis în pandemie <Testare, testare, tes­tare>. Acum, după tragedia de la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț, considerăm că autoritățile, toată clasa politică, trebuie să participe și să se implice în realizarea unui angajament pentru sănătate, a unei strategii care să fie aplicate indiferent de cine este la guvernare, cu etape clare, evaluări periodice, astfel încât, cât mai repede să avem o nouă infrastructură în sănătate – spitale noi, pentru pacienți, pentru condiții de lucru decente și sigure pentru medicii și cadrele medicale – pentru România!”.

Controale în spitalele buzoiene

Deocamdată, autoritățile, în urma tragediei de la Spitalul din Neamț, au demarat controale în unitățile ­me­dicale care au ATI. La Buzău, controalele vor fi efectuate de reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Buzău împreună cu specialiști ISU și  cu un reprezentant ISCIR, în echipă. Ei vor verifica ­instalațiile și condițiile de punere în funcțiune a aparaturii medicale. Concluziile raportului vor fi transmise în următoarele zile sub formă de raport către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

La cea mai mare unitate medicală din județ, ­ma­nagerul spitalului, Cla­udiu Damian, spune că nu sunt probleme de acest fel și că revizia s-a făcut cu o firmă specializată. Managerul SJU Buzău a declarat pentru sanatateabuzoiana.ro că în unitate medicală pe care o conduce se efectuează revizii anuale, dar și periodice, ale instalațiilor electrice din toate secțiile „și cu atât mai mult în cele unde se folosește oxigen. Se verifică prizele și tot ceea ce înseamnă apa­ratură electrică, iar ultima revizie de acest gen a fost efectuată la termen, de o firmă autorizată în acest sens. Și personalul este bine instruit, se respectă toate regulile și procedurile. La Maternitate, fiind clădire nouă, avem și instalația electrică adaptată consumului actual”.

Din 23 noiembrie, sindicaliștii din Sănătate strâng semnături  pentru noi forme de protest

Sindicaliștii spun că autoritățile acceptă să discute despre problemele reale și grave ale sistemului de sănătate numai atunci când au loc astfel de tragedii, iar după trecerea efectului emoțional, „uită” de ele și nu își reevaluează prioritățile politice pentru acest domeniu.

În aceste condiții, Fede­rația SANITAS din România anunță  că va întrerupe șirul protestelor planificate, iar, astăzi, 17 noiembrie, vor merge în Piața Victoriei „într-o acțiune a tăcerii, a doliului, a respectului față de toate victimele de până acum ale sistemului sanitar românesc aflat în paragină, fie că sunt pacienți ce nu au mai putut fi salvați, fie că sunt salariați din sistem care au pierdut lupta pentru supra­viețuire!”.

Cu toate acestea, luni, 16 noiembrie, liderii SANITAS Buzău au depus la Prefectură o listă cu revendicări, așa cum au făcut și colegii lor din țară, „ca parte a acțiunilor întreprinse de ­Fe­derația SANITAS pentru susținerea solicitărilor membrilor de sindicat”. Prin urmare, deciziile luate de Consiliul Național al Federației SANITAS, în ședința din data de 13 noiembrie, în care se anunța acest demers, își vor urma cursul. În urma acelei reuniuni s-a comunicat structurilor județene că „dacă până în data de 20 noiembrie 2020 discuțiile cu autoritățile nu se vor concretiza în documente care să detensioneze situația din cele două sisteme pe care le reprezentăm, începând cu data de 23 noiembrie 2020 vom începe acțiunea de strângere de semnături în toate unitățile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială, pentru declanșarea conflictului de muncă la nivel național. Solicităm, în continuare, tuturor factorilor responsabili care pot contribui la identificarea de soluții optime pentru revendicările membrilor noștri, să se așeze la aceeași masă la care, prin negocieri și discuții oneste să reușim rezolvarea solicitărilor membrilor noștri. Reiterăm pe această cale garanția că Federația SANITAS nu se va opri din a susține în permanență toate revendicările membrilor săi și va rămâne în continuare la masa discuțiilor până la rezolvarea acestora, solicitând termene rezo­nabile și soluții realizabile, însă dacă soluțiile vor întârzia în continuare să apară pentru a contribui la rea­du­cerea păcii sociale în sistemele pe care le repre­zentăm, ne rezervăm dreptul de a utiliza toate ­mijloacele sindicale legale pentru apărarea intereselor membrilor noștri”.

Sindicaliștii buzoieni din Sănătate au depus lista cu revendicări la Prefectură

Pe lista de revendicări a sindicaliștilor SANITAS depusă la Prefectura Buzău de liderul Marian Ștefan se află cerințe precum „adop­tarea unor măsuri de protecție a sănătății și securității salariaților din Sănătate și Asistență Socială, astfel încât să determine reducerea numărului de salariați infectați cu Sars Cov-2; adoptarea în regim de urgență a normelor de aplicare a Legii nr. 56/2020 pentru respectarea dreptului legal la pensie de urmaș pentru copii colegilor decedați la datorie; punerea în aplicare a legislației cu ­ca­racter salarial, în vigoare la această dată: a) acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile sanitare, serviciile de ambulanță, DSP-uri, me­dicină școlară, unitățile de asistență medico-socială, care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienții confirmați suspecți de infecția Sars Cov-2; b) acordarea stimulentului de risc pentru personalul din asistență socială care, în perioada stării de urgență, a fost implicat în activități specifice unităților în care își desfășoară activitatea”.

Pe lista de revendicări se mai află referiri la sporul de 30%, voucerele de vacanță, prevederi salariale din legea 152/2020, calcularea sporuri și ore de gardă la salariul de bază actual pentru perso­nalul din sistemul sanitar și, nu în ultimul rând, realizarea  dialogului social la toate nivelurile, dialog care se pare că nu se mai realizează din moment ce salariații din sănătate au ajuns în stradă să-și ceară drepturile.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker