Cultură

Maia Morgenstern, alături de fiu şi de fostul soţ pe scena de la Buzău

Maia Morgenstern revine în această săptămână pe scena de la Buzău, într-un spectacol care a stârnit indignare la momentul premierei la nivel internaţio­nal. Este vorba despre „Profesiunea Doamnei Warren” de Bernard Shaw, un spectacol ce o aduce pe marea actriţă pe aceeaşi scenă cu fiul ei, Tudor Istodor, şi fostul soţ, Claudiu Istodor.

Spectacolul va avea loc miercuri, 5 februarie, de la ora 19.00, la Sala Maximilian – Casa De Cultură a Sindicatelor, şi îi mai are în distribuţie pe Cristina Mihăilescu, Avram Birău şi Ion Lupu.

Scrisă în 1893, piesa a fost cenzurată timp de opt ani, iar când, în sfârşit, a avut premiera la Londra în 1902, publicul a fost de-a dreptul indignat de conţi­nutul controversat la vremea aceea. Povestea se desfăşoară în jurul relaţiei dintre doamna Kitty Warren, matroana unui bordel, şi fiica ei, Vivie. Având ca atuuri umorul acid şi intuiţia abilă, Shaw le pune pe mamă şi fiică în ipostaza de a se confrunta pentru a demasca ipocrizia şi decadenţa aşa-numitei societăţi de bon ton.

Trupa care a jucat piesa în 1905 a fost arestată o noapte

Pusă pentru prima dată în scenă la un club de teatru din Londra, unde s-a jucat doar de două ori, piesa a fost interzisă vreme de 32 de ani.

Trupa care a jucat piesa în 1905, la New York, a fost arestată o noapte, iar producătorul a fost judecat şi condamnat. Piesa a primit avizul de a putea fi jucată de un teatru profesionist la un an după ce autorul ei câştigase premiul Nobel. Vă întrebaţi de ce oare a fost interzisă această piesă atâta timp? Pentru că Shaw demască imoralitatea societăţii engleze acoperită de falsa aparenţă, de filistinism şi ipocrizie.

Doamna Warren (Maia Morgenstern) şi partenerul său de afaceri, Sir George Crafts (Claudiu Istodor), administrează diverse bordeluri situate în marile oraşe ale Europei. Fiica doamnei Warren, şcolită la Cambridge, nu este de acord cu profesiunea mamei sale, cele două având vizi­uni asupra vieţii total diferite. Ceea ce urmează nu e greu de închipuit… fiecare consideră că stilul său de viaţă este cel corect şi încearcă să-şi impună punctele de vedere.

Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.

Preţurile biletelor la spectacolul de la Buzău sunt 40 lei / 60 lei / 80 lei şi pot fi procurate şi în reţeaua Eventim.ro . De asemenea, biletele pot fi cumpărate şi de la Agenţia Casei de Cultură a Sindicatelor Buzău. Pentru informaţii sunaţi la telefon: 0727.222.864.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker