Opinii

Mai au toți elevii dreptul la educație?

Liliana SBÎRNEA
Senator PSD

Guvernul PNL merge pe contrasens față de restul Europei. Apelul directorului Organizației Mondiale a Sănătății din Europa de a nu se închide școlile a rămas fără ecou în România. Prima reacție a Guvernului Orban la creșterea numărului de îmbolnăviri a fost chiar închiderea tuturor școlilor, ignorând faptul că țara noastră nu este pregătită să facă față învățământului online.

Dacă în martie 2020 guvernanții puteau motiva că au fost luați pe nepregătite, acum nu mai au nicio scuză. Orban și guvernul său au avut la dispoziție mai bine de șase luni pentru a asigura buna funcționare a școlilor, pentru dotarea elevilor și profesorilor cu mijloace mo­derne de comunicare și găsirea unor soluții pentru conectarea la internet a tuturor localităților din România. Tabletele promise de guvern nu au ajuns la toți copiii, iar pentru mulți dintre ei, accesul la educație, un drept prevăzut de Constituție, este îngrădit. Cel puțin 800.000 de elevi din România nu au acces la un dispozitiv conectat la internet.

Programul de guvernare al PSD face un obiectiv prioritar din accesul echitabil la educație, pentru toți copiii, prin digitalizare și adaptare la nevoile pieței muncii. Unul dintre cele mai importante proiecte susținute de PSD, ”Școli inteligente pentru copii inteligenți”, include:

  • Achiziția de laptopuri sau tablete cu abonament la internet;
  • Conectarea tuturor școlilor la internet;
  • Digitalizarea resurse­lor educaționale;
  • TVR Educațional – acces gratuit la educație pentru toți elevii din România.

România nu mai are timp de experimente. Pandemia ne-a arătat cât de vulnerabil este sistemul românesc de învățământ, motiv pentru care implementarea unui sistem inteligent de educație ar trebui să fie prioritatea oricărui guvern.

Paralel cu dotarea școlilor și a elevilor cu aceste dispo­zitive inteligente, noi credem în posibilitatea ca școlile să rămână deschise, așa cum ne-a și fost recomandat. Atât ministrul Educației cât și ministrul Sănătății au subliniat anterior închiderii unităților de învățământ, că rata de infectare nu este mare la școală, în rândul elevilor. Chiar datele Ministerului Sănătății ne confirmă cele spuse, de vreme ce procentul tinerilor și copiilor în totalul cazurilor înainte de închiderea totală a școlilor era de 6,1%, adică identic cu cel de la debutul anului școlar, de pe 14 septembrie.

Soluția corectă este cea propusă de PSD, și anume testarea rapidă a copiilor și a profesorilor acolo unde există suspiciuni, izolarea celor po­zitivi și continuarea normală a școlii pentru cei sănătoși. Credem că fiecare unitate școlară ar trebui să funcționeze doar în raport cu situația epidemiologică locală și cu riscul evaluat. Menținerea funcționalității școlilor este esențială pentru buna funcționare a societății românești. Nu ne permitem o generație pierdută!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker