Opinii

Magia iei

În sfârșit, după o perioadă lungă cu ploi, odată cu echinocțiul de vară, apare soarele. Zâmbesc. Aproape că uitasem cât de frumos e cerul luminat, cu toate nuanțele lui de albastru! E vară, în sfârșit! E timpul să ne arătăm frumusețea naturală, feminitatea și originalitatea, fără măștile care ne acopereau fața până mai ieri.

Vă indemn să deschidem cu sfială cufărul cu zestre al bunicii și să scoatem dintre florile de levănțică ia, partea cea mai importantă a portului popular românesc.

Cusută cu dragoste la lumina lămpii, croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză, cu o deschizătură în partea de sus, ia este de fapt o cămaşă de sărbătoare, din pânză albă, bumbac, in sau borangic, împodobită cu diverse broderii. Este ca o bijuterie de preț care purtată cu demnitate și mândrie, pune în valoare femeia româncă, accentuându-i eleganța și rafinamentul.

Ia românească reprezintă identitatea noastră culturală, parte din ADN-ul nostru înscris cu atâta măiestrie, eleganţă şi unicitate, în codul valorilor poporului român. A fost îndrăgită și purtată de personalităţi regale, designeri internaţionali renumiţi, pictori, artiști și vedete locale.

Dorindu-se reamintirea valorii pe care o are, dar şi perpetuarea şi dăinuirea tradiţiei, i s-a dedicat o zi din calendar, 24 Iunie care să fie „Ziua Iei”. Așadar, din 2013, de sărbătoarea Drăgăicii, zi specială pentru buzoieni, ia românească este sărbătorită de către românce din lumea întreagă.

Dacă vrei să simți această sărbătoare cu inima, îmbracă-te cu ia, principala piesă a costumului popular românesc, poalele, brâul tricolor, zâmbetul pe buze și ieși pe stradă. În orice colț al lumii vei fi, se va întâmpla magia: vei simți că plutești, că ai puteri magice nebănuite, că ești învăluită în lumină și toate capetele se vor întoarce admirativ către tine. Oameni pe care nu i-ai cunoscut vreodată îți vor zâmbi, te vor complimenta și vor dori să le dai permisiunea de a face măcar un selfie cu tine.

Vă spun toate acestea din experiență… credeți-mă, pe unde am mers prin lume, la evenimente, purtând costumul nostru național, am dat „lovitura de imagine”! Personalități importante din rândul militarilor de rang înalt, diplomaților și oamenilor politici, dar și oameni simpli de pe stradă, au dorit să facă poze împreună cu mine. Dar „vedeta” nu eram eu, era frumosul costumul tradițional pe care-l purtam, cu elementele și simbolurile lui unice culese de pe Valea Buzăului, din România noastră dragă. Eu eram doar o părticică din țara mea, asta era de fapt magia.

Și prin voi, dragile mele românce din lumea largă, purtând ia, România capătă contururi nebănuite! Fiți fericite, mândre și promovați cu demnitate cultura noastră, ca simbol al identității naționale. Pe trupurile noastre astfel vestimentate se oglindește istoria, prezentul, trăinicia și continuitatea, dar și o caracteristică importantă a viitorului nostru cultural.

La mulți ani, iei noastre! Ea este deja un mijloc de promovare a culturii și un simbol al identității românilor. Atâta timp cât tradiția strămoșească curge încă prin noi  mai departe, nu e totul pierdut!

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker