miercuri, 15 iulie 2020

M-am alăturat redacției „Ziare.com”, unde voi face tot ceea ce am învățat mai bine în presă până acum

După mai bine de doi ani de când am început proiectul „Newsweek România”, m-am alăturat redacției „Ziare.com”. Nu a fost simplă decizia, fiind printre fondatorii „Newsweek”, un proiect de care am fost și voi rămâne atașată. Nu aveam de gând să plec din această echipă, unde, jurnalistic, am făcut tot ceea ce mi-am propus, unde am avut parte de libertate editorială, unde am lucrat alături de profesioniști și unde m-am și simțit ca într-o familie. Pentru toate astea le mulțumesc din suflet!

Dar cei care mă cunosc știu că, până acum, am construit de la zero, alături de alți jurnaliști minunați, mai multe proiecte media importante, de la „Adevărul de Seară” la „Adevărul Moldova” și, în ultimii ani, „Newsweek România”. Într-un fel, și acum am parte de o provocare similară, de a lua unele lucruri de la zero și de a le crește cât de bine voi putea. Ăsta este motivul pentru care am acceptat să fac pasul spre „Ziare.com”, unde sunt redactor-șef, și sper să reușesc, în felul acesta, să folosesc cât mai bine tot ceea ce, în ultimii vreo 18 ani, am învățat să fac în presă.

Cei care mă cunosc știu, sper, despre mine și că niciodată nu am făcut compromisuri în presă. Și niciodată nu voi face. Niciodată nu am să mă abat de la principiile mele, de la felul în care eu am învățat să fac presă. Niciodată, în calitate de jurnalist, nu voi uita că interesul public, adevărul, informarea corectă, buna-credință sunt lucrurile pe care eu trebuie să le slujesc. În atâția ani de presă, îmi pot reproșa multe, am mai făcut și greșeli, bineînțeles. Iar atunci când am greșit, am recunoscut și am încercat să repar. În același timp, vă spun că oricând mă pot uita în ochii oricui și nu am niciun motiv să roșesc.

Ce vreau să vă spun este că nu am de gând să îmi vând libertatea, integritatea. Nu am de gând să mă abat de la felul în care am învățat să fac presă. Voi face, la „Ziare.com”, tot ceea ce am învățat mai bine în presă până acum. Și o voi face alături de o echipă de jurnaliști pe care îi respect foarte mult și care, sunt convinsă, v-au arătat, în ultimii ani, că sunt profesioniști, că nu-și încalcă principiile și că nu-și trădează meseria. Vom avea în echipa pe care încă o conturăm în aceste zile și jurnaliști aflați la început de drum, cum este Andreea Ruxanda, pe care îi vom școli după modelul în care noi am fost învățați să ne facem meseria. În boardul editorial al „Ziare.com” sunt, pe lângă mine, jurnaliștii Daniela RațiuCezar PădurariuOvidiu Vanghele, Ionel StoicaGabriela Pleș.

Ce pot să vă mai spun este că, în privința politicii editoriale, cât timp vom lucra în această redacție, vom urmări exclusiv interesul public. Și cât timp ne vom putea face meseria așa cum știm că trebuie făcută, vom face tot ce ține de noi pentru ca „Ziare.com” să rămână o platformă liberă, în care să găsiți informații corecte. În privința articolelor jurnalistice, bineînțeles că acestea se vor supune tuturor regulilor impuse de meseria asta.

În privința textelor de opinie pe care le veți citi pe acest site, „Ziare.com” va fi o platformă deschisă tuturor profesioniștilor, indiferent de culoarea lor politică. Nu vom fi „jurnaliștii cuiva”. Nu va fi publicația „unui grup”. Tot în privința textelor de opinie pe care le vom avea pe site, „Ziare.com” va publica, în următoarele zile, un ghid cu criteriile care vor sta la baza selecției celor pe care îi vom invita să scrie opinii pe acest site. Vă spun că printre aceste criterii vor fi următoarele: cei care vor scrie opinii pe „Ziare.com” nu vor fi persoane condamnate penal, nu vor fi colaboratori dovediți ai Securității, nu vor fi plagiatori dovediți sau personaje asupra cărora există suspiciuni rezonabile că sunt plagiatori, nu vor fi personaje care să fi dovedit, de-a lungul timpului, că nu susțin valorile democrației, ale statului de drept, că sunt anti-europeni, că nu slujesc valorile pentru care această țară luptă de 30 de ani. Vom primi alături de noi, la secțiunea OPINII, persoane care chiar au ceva de spus pe domeniile pe care ei le stăpânesc, persoane pentru care drepturile și libertățile cetățenilor sunt sfinte. Vă spun, totodată, că vom susține diversitatea de opinie, cât timp criteriile de mai sus vor fi îndeplinite.

Acesta este, în mare, planul nostru, al jurnaliștilor care, acum, ne-am propus să ducem mai departe „Ziare.com”. Cât timp vom putea face aceste lucruri, iar până acum nu avem niciun motiv să credem că va fi altfel, vom rămâne aici și ne vom face meseria așa cum știm noi. Astea sunt lucrurile pe care noi am acceptat să le facem. Cel mai probabil, vom mai și greși, nu mă gândesc că vom fi perfecți. Nu vom face asta cu intenție, de acest lucru vă pot asigura. Dar atunci când vom greși, vom recunoaște și vom face tot ce ține de noi să remediem.

Cam asta e ceea ce, acum, vă pot povesti despre proiectul căruia m-am alăturat, lângă ceilalți jurnaliști de care v-am spus mai sus. Eu cred că țara asta are nevoie de presă bună, de calitate, are nevoie de jurnaliști care să iubească meseria asta și să o facă cu bună-credință. Și este încă foarte mult loc în lumea presei pentru acești jurnaliști. Eu le urez succes tuturor! Bineînțeles că pentru noi, cei care acum suntem la „Ziare.com”, am emoții, cum e firesc la început de drum. Oricum, vă voi mai povesti, atunci când va fi ceva important, despre ce înseamnă acest drum. Până atunci, să fim sănătoși cu toții, iar voi să ne citiți, să ne criticați, dar să ne și lăudați (atunci când vom merita).

 

 

loading...
error: Content is protected !!