Actualitate

Cum a arătat la Buzău al treilea cel mai călduros an din istorie

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că 2022 a fost al treilea cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice din România, temperatura medie anuală fiind de 11,77 ºC, iar abaterea termică de 1.55 ºC față de media perioadei 1981-2010. Cei mai călduroși cinci ani din perioada 1900-2022 au fost 2007, 2015, 2019, 2020 și 2022, iar intervalul 2012-2022 stă mărturie asupra faptului că, în mod evident, tendința este de creștere a temperaturii aerului și în țara noastră.

Anul trecut, Buzăul a fost unul dintre județele grav afectate de seceta pedologică, iar la capitolul temperaturi, schimbările sunt evidente pentru toți zilele acestea. În loc de zăpadă și ger, fenomene caracteristice acestei perioade, sfârșitul anului 2022 a adus un val de căldură, care a culminat cu cea mai ridicată temperatură înregistrată în țară în acest an, respectiv, +21,3° C la Pătârlagele, depășind cu 1,3 °C un record din 1993.

Ministerul Mediului anunță că va accesa fonduri europene, în încercarea de a combate schimbările climatice, iar acțiunile autorităților se vor axa pe reîmpădurirea unor vaste suprafețe de teren, dat fiind că pădurile sunt rezistente și pot contracara fenomenul îngrijorător la nivel mondial. Ministrul Tanczos Barna a anunțat că proprietarii de păduri și terenuri vor primi 456 de euro/an/ha timp de 20 de ani pentru transformarea acestor terenuri în păduri sau pentru conservarea celor existente, în speranța că acest lucru îi va impulsiona pe oameni să se alăture demersului Ministerului Mediului.

„Această statistică demonstrează ceea ce simțim cu toții de foarte mulți ani, că schimbările climatice amenință și afectează întreaga planetă, nu mai putem vorbi de o problemă locală sau de o problemă națională. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are la dispoziție resursele necesare pentru a lupta împotriva acestor schimbări climatice: avem, prin componenta «Păduri și protecția biodiversității», din PNRR, un buget total de 1,173 miliarde de euro și ambiția noastră este să creștem suprafața împădurită cu acești bani. Totodată, pădurile sunt cele mai reziliente la efectele schimbărilor climatice, pot lupta cel mai bine cu aceste manifestări ale vremii și contribuie la reglarea climei. Toamna trecută am adoptat Strategia Forestieră Națională, care stabilește norme obligatorii pentru împădurire și reîmpădurire, păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice.

De asemenea, proprietarii de păduri și terenuri sunt încurajați și stimulați acum pentru ca suprafețele pe care le dețin să fie conservate și valorificate la adevăratul lor potențial, aceștia primesc 456 de euro/an/ha timp de 20 de ani pentru transformarea acestor terenuri în păduri. Prima de sechestrare forestieră este o măsură prin care stimulăm transformarea cât mai multor terenuri din România în viitoare păduri”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker