Economic

Lucrările, improvizaţiile şi reparaţiile neautorizate la reţeaua de energie electrică cauzează numeroase decese la nivel mondial

Intervenţiile neautorizate şi reparaţiile la instalaţia de energie electrică cauzează numeroase decese şi accidente în gospodărie la nivel mondial. Din punct de vedere legal, intervenţiile neautorizate la instalaţiile operatorului de distribuţie de energie sunt pedepsite conform Codului Penal.

Ce prevede legea în ceea ce priveşte intervenţiile neautorizate la instalaţiile electrice?

Conform Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, există pedepse reglementate atât pentru consumatorii care recurg la practica sustragerii energiei electrice, cât şi pentru angajaţii care o favorizează în mod intenţionat.

În altă ordine de idei, intervenţiile asupra instalaţiilor electrice de către consumatori şi persoane neautorizate sunt strict interzise. În cazul în care aceste reglementări nu se respectă, intervenţiile pot afecta starea tehnică a instalaţiilor şi pot determina:

  • defectarea instalaţiilor de distribuție a energiei electrice;
  • apariţia fluctuaţiilor de tensiune care duc la arderea electrocasnicelor;
  • întreruperea alimentării cu energie electrică;
  • imposibilitatea utilizării aparatelor electrice la capacitatea lor normală;
  • incendii;
  • electrocutare.

Ce reparaţii poate face un electrician autorizat?

Un electrician autorizat se concentrează de regulă pe activităţi de construcţii şi de întreţinere, dar şi pe reparaţii. Electricienii specializaţi în întreţinere pot repara şi moderniza sistemele electrice existente şi pot repara echipamentele electrice.

De asemenea, un electrician autorizat poate instala cablaje, repara sau înlocui echipamente electrice şi electronice, înlocui întrerupătoare, siguranţe, componente electrice şi electronice, dar mai ales va inspecta periodic toate echipamentele pentru a se asigura că funcţionează corect.

Citește și: Cum se calculează factura de energie electrică?

Lucrările de întreţinere variază în funcţie de locul în care este solicitat electricianul şi de complexitatea lucrării. Spre exemplu, în fabrici şi uzine lucrările sale vor fi mai complexe, pentru că implică repararea motoarelor, transformatoarelor, generatoarelor, controlerelor electronice pe maşini, unelte şi roboţi industriali.

Instalaţiile electrice improvizate – efecte negative şi pierderi garantate

Conform specialiştilor, unul din patru incendii este generat de instalaţiile electrice improvizate sau defecte, din această cauză existând zeci de decese anual, sute de persoane rănite şi mai ales pierderea bunurilor materiale.

Experții atrag atenţia oamenilor că trebuie să respecte câteva recomandări esenţiale:

  • să apeleze la specialişti pentru înlocuirea echipamentelor electrice ce prezintă defecţiuni, fie că este vorba despre o priză, un tablou electric sau un întrerupător;
  • să nu folosească aparate de încălzit electrice dacă termostatul este defect sau elementele de plastic sunt topite;
  • să îndepărteze materialele combustibile din vecinătatea aparatelor electrice de încălzit;
  • să verifice cu un electrician instalaţia dacă se deconectează o siguranţă sau observă ceva în neregulă;
  • să apeleze la un electrician autorizat ori de câte ori doresc să folosească consumatori mari de energie în locuinţă.

Aşadar, pentru a preveni apariţia situaţiilor neplăcute şi pentru a asigura membrilor familiei, vecinilor şi persoanelor din vecinătatea locuinţei condiţii de maximă siguranţă şi pentru a-şi proteja bunurile materiale, este necesar ca oamenii să ţină cont de sfaturile specialiştilor şi să cheme un profesionist ori de câte ori suspectează ceva în neregulă, evitând lucrările improvizate, mai “ieftine” la instalaţia de energie electrică.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker