marți, 13 aprilie 2021

Lopătari, comună unicat în județ / Primarul PLUS a cerut bani pentru cilindru compactor, autobasculantă și autogunoieră, Cîțu i-a dat direct prin Legea bugetului de stat

Prin controversata Anexă 7.03 de la proiectul bugetului de stat, Guvernul Cîțu stabilește finanțarea directă de la nivel central, cu suma de 379 milioane lei, a unor obiective de investiții din 25 de județe, cei mai mulți bani fiind alocați adminis­trațiilor locale din zonele conduse de membrii PNL, USR-PLUS și UDMR. 241 milioane lei sunt alocați pentru proiectele de investiții din comune și orașe, iar 138 milioane lei către consiliile județene.

Din analiza listei reiese că, în timp ce unele investiții din Bihor sunt finanțate direct din bugetul de stat cu 30 milioane lei, cele din Brașov cu 61,5 ­mi­lioane lei, din Covasna cu 21,3 milioane lei, din Cluj cu 18,3 ­mi­lioane lei și din Iași cu aproape 17,3 milioane lei – toate județele respective fiind controlate de coaliția de guvernare -, investițiile din județele controlate de PSD sunt finanțate cu sume considerabil mai mici, unele dintre acestea fiind direcționate tot către membrii alianței PNL-USR/PLUS-UDMR: Buzău – 200.000 lei pentru comuna Lopătari, unde primar este Claudiu Constantin de la PLUS, Dâmbovița – 672.000 lei pentru localitatea Brănești, condusă de Daniel Neamțu de la USR-PLUS. Doar județul Dolj, unde președinte al Consiliului Județean este social-democratul Dorin Cosmin Vasile, primește mai mulți bani prin Anexa 7.03: 4,5 milioane lei pentru întreținerea covorului asfaltic de pe DJ 606 E, între localitățile Brabova și Botoșești.

Uitând în mod convenabil că au criticat PSD pentru risipa de bani publici pe tot felul de festivaluri, primarii coaliției de guvernământ fac o selecție de obiective care ar urma să fie finanțate de la bugetul de stat, în condițiile în care respectivele investiții ar putea foarte bine să beneficieze de finanțări pe diverse programe.  De exemplu, în comuna buzoiană Lopătari  singura din județ care va ­be­neficia de fonduri conform Anexei 7.03 -, primarul PLUS a cerut achiziționarea a mai multor utilaje pentru auto-gospodărire: un cilindru compactor, o autobasculantă și o auto-gunoieră.

Reamintim că președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a anunțat luni că PSD va face plângere penală împotriva tuturor decidenților politici din ultimul an, inclusiv împotriva foștilor premieri Ludovic Orban și Nicolae Ciucă, dar și a actualului prim-ministru Florin Cîțu, care ar fi stabilit ca, în proiectul legii bugetului de stat să apară Anexa 7.03, prin care mai multe administrații publice primesc în total un sprijin financiar de 360 milioane lei. Liderul PSD susține că alocarea respectivă are caracter infracțional atât timp cât administrațiile locale din 20 de județe controlate de social-democrați nu au primit niciun ban sau sume insuficiente pentru nevoile de finanțare a proiectelor de investiții aflate în derulare. Marcel Ciolacu a dat exemplul unor județe precum Botoșani, Gorj, Olt, Vâlcea, Tulcea sau Vaslui, despre care a spus că ,,nu au primit niciun ban”. El a numit ,,măgărie” practica Guvernului.

,,Au venit și au modificat bugetul prin Anexa 7.03, iar acum dau banii doar către primăriile conduse de primari de la cele trei partide care formează actuala coaliție de guvernare (…) Cei care au pierdut alegerile s-au unit și conduc Guvernul României. Vom face plângeri penale la toți prefecții care au fundamentat cheltuielile din mandatul lui Orban, dar și cheltuielile din mandatul lui Ciucă și al lui Cîțu. Vrem să facem plângeri la toți miniștrii care au avizat aceste cheltuieli. Vrem să știm ce criterii s-au luat în considerare pentru a trece această anexă 7.03. Vrem să știm care sunt criteriile pentru alocarea acestor bani doar către localitățile cu primar de o anumită culoare politică”, a declarat Marcel Ciolacu.

Acesta a mai precizat că aleșii locali ai formațiunii social-democrate plănuiesc chiar organizarea unui miting la București, în fața Palatului Cotroceni. ,,20 de județe conduse de PSD nu au primit niciun ban. Asta este România normală? Klaus Iohannis nu este președinte și la Buzău, la Teleorman, la Ialomița? Am discutat cu colegii mei, iar președinții de consilii județene și primarii PSD vor să vină la București și nu se vor duce la Guvern, ci la Palatul Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să vadă alocarea discreționară a bugetului de către Guvernul Cîțu și să corecteze aceste lucruri”, a spus Marcel Ciolacu.

Referitor la nemulțumirea social-democraților, președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, tot luni, că liderii PSD ar trebui să nu vorbească despre acest subiect: ,,PSD ar trebui să tacă pe subiectul ăsta pentru că PSD a alocat banii după culoarea politică a primarilor și a discriminat cetățenii românii împărțindu-i în două categorii: cetățeni români din localitățile cu primari PSD și cetățeni români din localitățile cu primari de alte culori politice. Eu m-aș abține în locul lor la declarații politice pe acest subiect pentru că altfel voi fi nevoit să readuc aminte toate alocările care au fost făcute pe PNDL 1, pe CNI, pe PNDL 2, din Fondul de Rezervă al Guvernului și ponderea alocărilor care au fost predominant către primarii PSD. Nu mai vorbesc de alocările de la consiliile județene care sunt controlate de PSD. Chiar am fost în Vrancea la sfârșitul săptămânii trecute, unde primarii liberali mi s-au plâns că primeau 5.000 de lei, în timp ce primarii PSD primeau de ordinul sutelor de mii, dacă nu chiar milioane”, a afirmat Ludovic Orban.

1 COMENTARIU

  1. Conform zicerii „ciocu’ mic că noi suntem la putere acu’” nu este nimic ieșit din comun. Este firesc să se întâmple așa. Niciodată nu s-a pus serios problema împărțirii judicioase a bugetului pe criterii clare. În nicio guvernare.
    Nu-i simpatizez pe pluseriști dar colțul ăla de rai de la Lopătari merită ajutat. Dacă dă și Neagu niște bani de motorină, pluserică nu mai are nicio scuză că nu are cu ce să-și întrețină drumurile. Măcar atât poate să facă.

Comments are closed.

loading...