vineri, 16 aprilie 2021

Meniu vegan: idei savuroase de rețete pentru vegetarieni

Mâncarea vegană nu este doar o modă, ci, și o abordare a alimentației din perspectiva nevoilor nutriționale ale omului modern. Dacă, până acum, câteva zeci de ani, oamenii se deplasau mult pe jos, munceau preponderent fizic, deseori, în aer liber, și locuiau în case în care temperatura nu era atât de crescută ca în prezent, acum, situația s-a schimbat. Suntem mai sedentari ca niciodată, mulți dintre noi avem activități statice, iar în locuință stăm în tricou, inclusiv, în sezonul rece.

Așadar, consumul de carne nu mai este atât de necesar, așa că bucătăria vegană s-a dezvoltat foarte mult. Totuși, dacă nu ai timp să gătești, poți comanda online o mulțime de feluri de mâncare fără carne. Comandă acum, dacă ești vegetarian, și vei primi mâncare savuroasă și sănătoasă direct la ușa ta.

Există o mulțime de rețete fără carne sau alte produse animale delicioase, iar, pe câteva dintre ele le poți descoperi în rândurile care urmează, poate te inspiră la comandă. 

Gulaș din mix de fasole

Ingrediente

Gulașul de fasole se gătește repede, este consistent și asigură o cantitate mare de proteine și fibre. Pentru a-l prepara, ai nevoie de:

  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • 1 ceapă mare, tocată fin;
  • 1 lingură de boia iute;
  • 400 g de roșii tocate cu usturoi;
  • 400 g de mix de fasole la conservă, spălată și scursă;

Mod de preparare

Încinge uleiul într-o cratiță mare și călește ceapa, până se înmoaie. Adaugă boiaua și continuă să gătești ceapa pentru un minut, apoi, pune roșiile și 1/2 cană de apă. Înăbușă sosul timp de 10 minute, până se îngroașă. Adaugă mixul de fasole și continuă să gătești pentru încă 5 minute, pentru ca fasolea să tragă arome. Servește gulașul de fasole cu pâine prăjită sau ciabatta.

Spaghete cu sparanghel și mazăre

Ingrediente

Această rețetă vegană se gătește în mai puțin de 20 de minute, are puține calorii și asigură un aport important de fibre, fier și vitamina C. Pentru a o pune în practică, îți trebuie:

  • 150 g de spaghete integrale;
  • 160 g de sparanghel, curățat și tocat;
  • 2 linguri de ulei de rapiță;
  • 2 cepe verzi, tocate fin;
  • un ardei iute roșu, tocat fin;
  • 1 cățel de usturoi tocat mărunt;
  • 160 g de mazăre congelată;
  • sucul și coaja de la un sfert de lămâie;
  • felii de lămâie pentru decor; 

Mod de preparare

Fierbe spaghetele al dente și adaugă sparanghelul în oală, în ultimele 3 minute. Între timp, călește ceapa și ardeiul iute într-o tigaie încăpătoare, apoi, adaugă peste ele usturoiul, mazărea, sucul și coaja de lămâie și continuă să le gătești timp de câteva minute. Scurge pastele și pune-le și pe ele în tigaie, împreună cu un sfert de cană din apa în care au fiert. Amestecă totul până se omogenizează și pune preparatul în farfurii, cu felii de lămâie ca decor. Servește spaghetele calde, cât timp aromele sunt intense. 

Legume cu pastă de curry și lapte de cocos

Ingrediente

În mai puțin de jumătate de oră, poți găti un curry picant și gustos, folosind un singur vas de gătit. Ingredientele necesare sunt:

  • 1 lingură de ulei
  • 1 ceapă, tocată mare
  • 1 cartof mare, tăiat cubulețe
  • 1 vânătă tăiată cuburi
  • 250 g de ciuperci champignon mici
  • 2-4 linguri de pastă de curry
  • 150 ml de supă
  • 400 ml de lapte de cocos
  • coriandru tocat

Mod de preparare

Încălzește uleiul într-o cratiță mare, adaugă ceapa și cartoful și gătește-le 5 minute, la foc mic. După ce s-a înmuiat cartoful, pune cuburile de vânătă și ciupercile. Lasă câteva minute să se gătească, apoi, adaugă pasta de curry, supa și laptele de cocos. Fierbe preparatul înăbușit, timp de 10 minute, iar, la final, adaugă coriandrul și amestecă. Preparatul este gata și poate fi servit cu orez sau ca atare.

Preparatele vegane și vegetariene se remarcă nu doar prin gustul și valoarea lor nutritivă, ci și prin simplitate.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/plate-of-raw-onions-placed-on-wooden-board-with-potatoes-and-chopped-mushrooms-4191632/

loading...