Economic

Locuitorii din două localități buzoiene încap într-un bloc

Mai multe localități din România au pierdut un număr mare de locuitori, astfel că, în prezent, mai locuiesc acolo sub 500 de persoane. În această situație se află 20 de localități din România, printre care și două din județul Buzău.

Cea mai mică localitate din țară, raportat la numărul de locuitori, se află în județul Hunedoara și deseori s-a scris despre ea. Localitatea Bătrâna are 120 de locuitori, dintre care doar 97 sunt cu drept de vot. A doua localitate este Ceru-Băcăinți din județul Alba care, potrivit informațiilor existente pe site-ul Primăriei, adună 360 de persoane, toate în vârstă.

Chiliile, este una dintre localitățile din România care, de-a lungul timpului a pierdut mulți locuitori, motiv pentru care astăzi mai locuiesc acolo doar 467 de persoane, potrivit informațiilor pentru anul 2022 publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Încă de la recensământul din anul 2011 această localitate înregistra o scădere a numărului de locuitori, potrivit informațiilor existente pe site-ul Primăriei. „Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Chiliile se ridică la 623 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 779 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (98,23 la sută). Pentru 1,77 la sută din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (97,91 la sută). Pentru 1,77 la sută din populație, nu este cunoscută apartenența confesională”, se precizează pe site-ul Primăriei Chiliile.

A doua localitate din județ care are sub 500 de locuitori este Pardoși, care numără în prezent 331 de locuitori, populația fiind în scădere cu 52,03 la sută, în ultimii 30 de ani. De asemenea, la recensământul din anul 2011, localitatea înregistra o scădere față de recensământul din 2002. În 2011 se înregistrau 453 de locuitori, în timp ce în 2002, 578. Majoritatea locuitorilor sunt români (95,81 la sută). Pentru 4,19 la sută din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (95,81 la sută). Pentru 4,19 la sută din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

România intră la apă. Localitățile buzoiene care au rămas fără jumătate dintre locuitori

Sunt zece localități din România care au pierdut cel puțin 70 la sută din populație în ultimii 30 de ani, peste 30 în care locuiesc cu 60-70 la sută mai puțini oameni, iar în total, în peste 3.200 de așezări populația s-a împuținat.

Comuna Malnaș din Covasna apare ca pierzând aproape 80 la sută din locuitori în ultimii 30 de ani. Cifrele sunt înșelătoare, întrucât în 2004 din comună s-au desprins satele Bixad și Micfalău, care au devenit reședințele comunelor nou formate Bixad, respectiv Micfalău. Malnaș (în traducere „Zmeuriș”) este acum formată din satele Malnaș (reședința), Malnaș-Băi și Valea Zălanului. E cunoscută pentru băile sale, bine cotate de vizitatori.

Pe locul al doilea găsim o localitate aflată la 35 de km de Slatina. Pe site-ul Primăriei Optași-Măgura, comună în județul Olt, scrie că este formată din trei cătune, iar activitățile oamenilor din zonă sunt agricultura și creșterea animalelor. Ca în multe alte locuri din România, nu prea ai unde munci ca să faci bani și să îți întemeiezi o familie. Prin urmare, nu e de mirare că de la aproape 4.000 de locuitori (acum 30 de ani), acolo mai stau 1.000 de oameni (1.058, dacă e să respectăm cifrele INS).

Județul Buzău are cinci astfel de localități, care au pierdut în ultimii 30 de ani peste 50 la sută din populație. Localitatea care s-a împuținat cel mai mult este Chiliile, care a pierdut 56,38 la sută din populație. Mărgăritești este a doua localitate care a pierdut un număr mare de locuitori, 55,38 la sută în ultimii 30 de ani. La recensământul din 2011, populația era de 697 persoane.

Și Odăile a pierdut mulți locuitori, în ultimii 30 de ani populația s-a înjumătățit, pierzând 54,94 la sută din populație. La fel și localitatea Pardoși, care este cea mai mică din județ, cu doar 331 de locuitori. A pierdut în ultimii 30 de ani peste 52 la sută din populație. Ultima localitate din Buzău care a pierdut peste 50 la sută din populație în perioada menționată este Mihăilești. La recensământul din anul 2011, populația depășea 2.000 de locuitori, dar era în scădere. În ultimii 30 de ani, comuna a pierdut 51, 9 la sută din locuitori.

Puțin peste 18 milioane de români au fost recenzați la Recensământul Populației 2022, adică 95,4 la sută din populația țintă estimată în decembrie. Numărul va fi completat din bazele de date instituționale, dar și așa, populația va fi cu 1 milion de locuitori mai mică decât cea înregistrată în 2011. Dacă la recensământul din 2011 (populație de 20,12 milioane) scăderea față de 2002 (populație de aproape 21,7 milioane) era generată în primul rând de migrația externă, facilitată și de aderarea României la UE, cifrele sunt influențate acum de sporul natural, spun specialiștii.

Odată recenzarea încheiată oficial, reprezentanții INS vor începe strângerea de date din baze instituționale, pentru a include cât mai multe din persoanele nerecenzate. Strângerea acestor date ar putea urca populația la aproximativ 19 milioane de locuitori.

Potrivit INS, aproape 96 la sută dintre români s-au recenzat. Numărul total de locuitori și cifrele legate de repartizarea pe sexe, vârstă, religie, etnie, mediu urban/rural le vom avea abia în decembrie, când vor fi publicate date oficiale în urma recensământului populației și locuințelor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker