Administrație

Locuințele sociale, reglementate prin două normative

Ce prevedere nouă a fost introdusă

Consilierii locali municipali au votat în cadrul ședinței de săptămâna trecută nu unul, ci două regulamente privitoare la locuințele sociale. Unul dintre ele reglementează repartizarea și închirierea locuințelor sociale aflate în patrimoniul municipiului Buzău, iar celălalt se referă la locuințele din fondul locativ de stat aflate în administrarea Consiliului Local Municipal. Potrivit documentului, categoriile de persoane îndreptățite să primească o locuință socială sunt chiriașii evacuați din locuințele retrocedate foștilor proprietari, cei ce locuiesc în imobile nesigure care le pun viețile în pericol din cauza degradării, cei ce locuiesc în imobile supraaglomerate, în condiții improprii pentru conviețuirea în comun, precum și persoanele evacuate în urma unor acțiuni ale Primăriei Buzău, fără culpa lor.

De asemenea, eligibili pentru o astfel de locuință sunt și tinerii cu vârsta de până în 35 de ani, cei proveniți din instituții de ocrotire socială, invalizii de gradul I și II, persoanele cu handicap, pensionarii, veteranii și văduvele de război.

La categoria persoanelor care nu pot primi o locuință socială se menționează cei ce nu au domiciliul în municipiul Buzău, persoanele care dețin deja o locuință în proprietate, cei care au înstrăinat o locuință după data de 1 ianuarie 1990 sau care au beneficiat de ajutorul statului în credite și execuție pentru realizarea unei locuințe. Cu anumite excepții, nici cei care dețin, în calitate de chiriași, o altă locuință din fondul locativ nu bifează criteriile de eligibilitate sau cei care au deținut deja o locuință și au fost evacuați sau contractul de închiriere a fost reziliat din vina lor, precum și cei care obțin alte venituri în afara celor declarate.

Tot la acest capitol, un amendament foarte important a fost introdus la cererea consilierului Petrică-Irinel Cîrstea – ales pe listele USR, dar mutat la PNL în urmă cu câteva luni -, care a dorit ca buzoienii care se consideră cazuri sociale, dar au mașini de lux, să nu poată aplica pentru o astfel de locuință, luându-le locul celor aflați cu adevărat în nevoie.

Astfel, persoanele care dețin un autovehicul, o motocicletă, un tractor agricol sau forestier cu o vechime mai mică de șapte ani, nu pot aplica pentru obținerea unei locuințe sociale. „Nu pot beneficia de locuințe sociale persoanele sau familiile care dețin în proprietate un autovehicul, motocicletă, tractor agricol sau forestier cu o vechime mai mică de șapte ani. Propun acest amendament având în vedere că nu este echitabil ca deținătorii de mașini, chiar de lux, să beneficieze de aceleași drepturi care chiar reprezintă cazuri sociale și se află într-o reală stare de nevoie”, a precizat consilierul local municipal în motivarea sa.

Două regulamente înseamnă și două comisii, care vor analiza cererile buzoienilor aflați la mare ananghie și-i vor exclude pe cei ce doar se consideră săraci. În documentul Primăriei Buzău se mai precizează și faptul că există cereri tot mai numeroase de locuințe sociale, semn că buzoienii nu o duc tocmai bine. „Pentru soluționarea cu celeritate a cererilor tot mai numeroase și cu o problematică diversă, a fost necesară elaborarea a două regulamente și, respectiv, înființarea a două comisii. Astfel, un regulament va reglementa repartizarea și închirierea locuințelor sociale, iar celălalt va reglementa repartizarea și închirierea locuințelor din fondul locativ de stat, totodată fiind reglementate și situațiile deosebite în care autoritatea este obligată să intervină prin măsuri de protecție socială”, potrivit proiectului de hotărâre al Primăriei Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker