Economic

Locuințele ecologice: cum să-ți transformi visul în realitate

Ecologismul este un curent ce câștigă din ce în ce mai mulți adepți și este susținut și de instituții publice. A lua în considerare impactul pe care acțiunile tale le vor avea asupra mediului devine din ce în ce mai important pentru mulți dintre noi.

Când vine vorba de locuințe, acesta pot fi construite într-un mod prietenos cu mediul sau pot fi întreținute fără a dăuna mediului înconjurător.

Pentru locuințe în construcție

Dacă alegi să îți construiești casa de la zero și dorești ca aceasta să fie ecologică, trebuie să acorzi atenție la câteva detalii.

Materialele de construcție

În funcție de compoziție, materialele de construcție pot fi mai mult sau mai puțin dăunătoare mediului. De la felul în care sunt extrase materiile prime până la cum sunt prelucrate sau ambalate, toate își pot pune amprenta asupra mediului.

Alege materiale care sunt alcătuite din materii prime prietenoase cu mediul.

Un alt mic truc, este acela de a avea grija la ambalaje. Este ușor să nu acorzi atenție ambalajelor și să le lași aruncate prin curte, ca apoi să fie luate de vând. Colectează toate ambalajele și sortează-le, ca apoi să poată fi reciclate.

Proiectarea

Este important să folosiți programe de proiectare moderne, cum ar fi Autodesk BIM 360, care ar rezolva orice problemă de comunicare între specialiști, dar și ar asigura o implementare a ideilor la cel mai înalt nivel.

Instalațiile

De la plasticul care este folosit pentru diferite țevi, până la modul de alimentare, totul poate fi ecologic.

De exemplu, țevile sau tuburile de plastic pot fi făcute din plastic reciclat.

Există tehnologii destul de avansate care pot produce energie și căldură prin metode non-poluante. Instalarea de panouri solare care să furnizeze electricitate, dar și apă caldă este o idee foarte bună.

Înlocuirea ulterioară a instalațiilor se poate dovedi extrem de costisitoare. Așadar, dacă ai ocazia să decizi cum vor fi făcute instalații, profită de ocazie.

Pentru locuințe construite

Îmbunătățirea instalațiilor

După cum am menționat deja, înlocuirea completă a instalațiilor se poate dovedi foarte costisitoare și incomodă. Îmbunătățirea lor însă este necesară din când în când.

În momentul în care refaci anumite modificări, alege materiale ecologice. Totodată, ține minte că instalațiile care funcționează corespunzător nu vor produce pierderi, așadar nu vor fi risipite resurse.

Renovarea

Pentru renovarea locuinței  de regulă ai nevoie de destul de multe materiale.

Alege lacuri și vopsele pentru uși, var, glet și orice materiale de care ai nevoie astfel în cât să fie prietenoase cu mediul. Acordă atenție și ambalajelor. Colectează-le și sortează-le selectiv.

Surse de energie

Instalarea de panouri solare se poate face indiferent de stadiul în care se află construcția. Așadar, poți instala panouri solare chiar și după ce proiectul de construcție a fost finalizat.

Panourile solare pot produce atât energie electrică, cât și apă caldă. Așadar poți avea energie electrică dintr-o sursă ecologică și vei avea și apă caldă.

Totodată poți alege și combustibili ecologici. Centralele pe bază de lemne îți pot încălzi locuința și cu ajutorul peleților. Peleții sunt făcuți din rumeguș rezultat în urma prelucrării lemnului. Compoziția lor rezultă în mai puțină cenușă decât în cazul lemnului.

Dacă îți dorești o locuință ecologică, cu siguranță o poți avea. Trebuie doar să cauți cu exactitate resursele de care ai nevoie și să îți pui la cale un plan bine stabilit.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker