Actualitate

Locuinţe protejate ale DGASPC Buzău, cuprinse într-o reţea naţională pentru victimele violenţei domestice

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău implementează un proiect în o premieră  naţională. Este vorba des­pre proiectul  “VENUS – Împreună pentru o viaţă în siguranţă”, care va contribui la îmbunătăţirea şi dezvoltarea măsurilor şi serviciilor sociale în scopul prevenirii şi combaterii violenţei domestic.

Concret, instituţia buzoiană va intra într-o reţea naţională ino­vativă integrată de locuinţe protejate, grupuri de suport şi consiliere vocaţio­na­lă. Reţeaua va cuprinde 42 de locuinţe protejate care vor furniza servicii integrate de consiliere vocaţională şi grupuri de suport pentru victimele violenţei domestice. “

Practic scopul acestor locuinţe protejate ale acestei reţele naţionale este tocmai acela de a  putea deservi victime de pe raza judeţului Buzău, cât şi din alte judeţe, pentru ca acestea să poată beneficia, având la bază principiul egalităţii de şanse şi principiul nondiscriminării fără condiţionări, deosebiri, excluderi, preferinţe, restricţii bazate pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, religie, limbă sau categorie social, convingeri, dizabilitate, vârstă, situaţie familială şi alte asemenea criterii, să poată să beneficieze în mod direct de serviciile oferite prin acest proiect, respectiv protejarea în cadrul unei locuinţe, oferirea de servicii specializate în cadrul grupurilor de suport, oferirea de consiliere vocaţională în vederea integrării pe piaţa muncii”, declară Cristina Niculescu, responsabil  servicii sociale în cadrul proiectului VENUS.

Proiectul se derulează pe perioada a 48 de luni începând din martie 2019, perioadă în care trebuie să se realizeze următoarele activităţi: ope­raţionalizarea reţelei naţionale inovative integrate de locuinţe protejate în vederea asigurării funcţionării serviciilor sociale destinate victimelor violenţei domestic care necesită separare de agresor şi sprijin pentru o tranziţie la viaţă indepen­dentă, crearea şi dezvoltarea unei reţele na­ţionale de grupuri de su­pport pentru victimele violenţei domestice, creşterea nivelului de integrare socio-profesională a victimelor violenţei domestice prin furnizarea de servicii de consiliere vocaţională, derularea unor campanii pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Toate acestea se vor realize având ca scop principal dimi­nu­area fenomenului de violenţă domestic şi, bine­înţeles, protejarea victimelor.

La momentul actual, în judeţul Buzău există şi funcţionează un centru de recuperare şi reabilitare pentru victimele violenţei domestice, cu capacitate de 25 de locuri, pe raza localităţii Râmnicu Sărat, iar această capacitate va putea fi  extinsă prin derularea acestui proiect care vizează crearea reţelei de locuinţe protejate la nivel naţional careva fi utilizată pentru protejarea victimelor violenţei domestice.

Locuinţa protejată de la Buzău care se va realiza în acest proiect va avea o capacitate de şase locuri. Aici vor putea fi găzduite şase victime adulte aflate în condiţii de risc şi vulnerabilitate în baza cărora acestea vor fi selectate. Locuinţa se realizează cu fonduri alocate în cadrul proiectului şi cu contribuţia DGASPC Buzău, existând lucrări de reabilitare şi dotare a acesteia, demersurile urmând să fie fina­lizate în cursul lunii martie anul curent, lună în care vor putea fi oferite servicii de găzduire pentru primele victime selectate ca beneficiare.

Cum sunt identificate persoanele care vor face parte din grupul ţintă

Identificarea persoa­nelor care vor face parte din grupul ţintă-, respectiv victimele violenţei domestice care vor beneficia atât de servicii de găzduire în cadrul locuinţei protejate şi de servicii de consiliere psihologică, consiliere şi orientare vocaţională-, se poate face prin contactarea directă de către potenţialii beneficiari, prin adresarea directă de către aceştia cu solicitare scrisă către Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Prin promovarea serviciilor oferite în cadrul acestui proiect şi dise­minarea activităţilor proiectului pe plan judeţean în colaborare cu instituţii precum Direcţiile de Asistenţă Socială de pe raza munici­piului Buzău şi Râmnicu Sărat, Serviciilor publice de asistenţă socială de la nivelul localităţilor din judeţul Buzău, prin organizaţii neguvernamentale şi sindicale, prin colaborarea cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău şi cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Buzău pot identificate potenţiale victime eligibile în cadrul acestui proiect. Pentru a putea duce la îndeplinire obiectivul proiectului, echipa de implementare desemnată din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă pentru Protecţia Copilului des­făşoară activi­tăţi specifice de implementare a proiectului.

Proiectul, popularizat cu sprijinul partenerilor şi colaboratorilor instituţiei

În luna decembrie a anului trecut, în calitate de vicepreşe­dinte, Cristina Nicu­lescu a participat la şe­dinţa organizată de Comisia Judeţeană de Ega­li­tate de şanse între Femei şi Bărbaţi, comisie din care fac parte reprezentanţi ai instituţiilor de pe raza judeţului Buzău, organizaţii patronale, sindicale, culte, religioase şi organizaţii neguvernamentale, prilej cu care a prezentat proiectul „VENUS-Împreună pentru o viaţă în siguranţă!”, pentru ca acesta să poată fi cunoscut de către cola­boratorii care ar putea să informeze sau să transmită potenţialii beneficiari pentru acest proiect.

În cadrul proiectului, în ­ve­derea identificării victimelor violenţei domestice şi a selecţiei grupului ţintă eligibil pentru proiect, echipa de implementare din cadrul DGASPC Buzău a colaborat şi cu serviciile publice de asistenţă socială de pe raza judeţului Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker