Educație

Liceul „Moisil”, Ziua porților 
deschise… până în Portugalia

Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” din Buzău le-a făcut o surpriză copiilor de clasa a VIII-a care i-au trecut pragul în „Ziua porților deschise”; aceștia s-au întâlnit nu doar cu elevii școlii – care s-au străduit să le arate cât mai bine preocupările lor, cum își gestionează activitatea și cum își valorifică abilitățile în cadrul unității de învățământ alături de cadrele didactice coordonatoare -, ci și cu elevii săi aflați în practică în Portugalia. A fost o întâlnire inedită, care le-a dat posibilitatea să le adreseze întrebări.

„Copiii noștri sunt în Portugalia, în stagiile de pregătire practică, și am zis că trebuie să-i vadă, să afle că ei chiar sunt acolo. Primul grup de 24 de copii se află în Portugalia și se va întoarce duminică, iar pe 6 iunie pleacă cel de-al doilea grup, tot de 24 copii, care va sta tot trei săptămâni; sunt copii din clasele a X-a și a XI-a, de la toate domeniile noastre de specializare, electronic, electronic automatizări și media. Mi s-a părut important și interesant pentru elevii de clasa a VIII-a să discute cu ei”, spune directorul Adriana Voicu.

Directorul Adriana Voicu

Liceul a pornit inițial, în urmă cu trei ani, în proiecte europene cu elevi de la producție media și a ajuns ca în acest an să meargă în astfel de proiecte educaționale cu elevi de la toate specializările. „Acum i-am dus pe toți, și de la media și de la electronică și de la electric, de la clase a X-a și a XI-a, anul acesta în Portugalia, anul trecut în Spania, anul viitor cine știe unde mai mergem, poate tot în Portugalia, poate în Germania, pentru că deja încep să ne caute și alte organizații care vor să facă practică cu copiii noștri; pentru cei care vor veni în clasa a IX-a este important că vor avea șansa să intre în astfel de proiecte europene, și în clasa a X-a și în clasa a XI-a. Au două șanse, în loc de una, cum era până acum”, a mai spus Adriana Voicu. O altă surpriză plăcută pentru elevii de clasa a VIII-a care au ales să se intereseze de ceea ce se petrece la „Moisil” a fost faptul că unitatea de învățământ le-a oferit posibilitatea să vadă și să se informeze pe îndelete, fără nicio grabă, fără presiunea timpului, întrucât conducerea școlii a alocat două zile pentru acest eveniment denumit generic „Ziua porților deschise”, și nu una așa, cum s-a întâmplat la toate celelalte unități de învățământ. „Ne-am gândit că e mai bine să organizăm în două etape, ca să fie timp pentru toate”, a spus directorul Adriana Voicu. Această decizie a însemnat  ceva mai mult efort din partea cadrelor didactice și chiar și a elevilor, pentru pregăti exponatele și a-și aloca timp pentru viitorii boboci. Copiii au fost încântați să se joace la standuri pentru că, așa cum mărturisea Adriana Voicu, li s-a dat răgaz ca „fiecare copil să stea la fiecare stand liniștit și asculte toate explicațiile și să se joace cu toate jucăriile ce le-am  pregătit; pentru că, la noi, pe orice apeși ori țiuie, ori iese fum, ori luminează ceva”.

Și, într-adevăr, holurile Liceului „Moisil” au fost pline cu copii, dar și cu standuri din fiecare domeniu de activitate, adică pe cele patru domenii pe care liceul pregătește copiii : mecanică , electric, electronic automatizări și producție media. De asemenea, un stand special a fost cel  pentru proiectele europene, pentru că  acesta este un punct forte al acestui liceu din municipiul Buzău. Apoi, după vizita la standuri, au fost invitați  să viziteze clasele unde au dat peste alte surprize. De exemplu, povestește directorul Voicu, „la laboratorul de chimie doamna profesoară «scoate fum» din toate eprubetele, iar la imprimanta 3D domnul profesor le realizează tot felul de machețele, ca să le aibă amintire din vizita la acest liceu”. Într-o altă clasă, copiii s-au jucat pe tabla interactivă. La sala de sport profesorul a pregătit sala pentru mai multe sporturi. „Ne-am pregătit, ca să vadă că suntem și noi o opțiune pentru ei și, dacă consideră că suntem o opțiune potrivită, să ne aleagă. Ne dorim ales să vadă că suntem niște oameni care ne dăm sufletul pentru ei, pentru că asta este cel mai important. Dacă noi nu îi înțelegem, atunci nu îi înțelege nimeni, pentru că părintele acasă are multe alte treburi de făcut sau are două joburi și îl vede seara puțin înainte de culcare, dar noi suntem aici ca să-i formăm nu numai ca buni specialiști – pentru că acesta este principalul nostru scop -, dar să-i formăm ca oameni care să-și gestioneze sentimentele foarte bine, ca oameni care să știe să își exprime sentimentele gândurile, ca oameni pe care să te poți baza, cu care să poți vorbi și asta nu se poate decât dacă ești foarte apropiat de copil ca el să se deschidă și să îți spună tot ce îl doare și el să depășească problema respectivă”, spune directoarea Adriana Voicu.

Ofertă educațională pentru elevi și… părinți

În ceea ce privește oferta educațională pe care „Moisil” o face elevilor de clasa a VIII-a, ea cuprinde, pentru anul școlar următor, o clasă de producție media –  fiind singurul liceu din Buzău care specializează pe domeniul acesta și, prin urmare, fiind o specializare devenită tradițională, acum este și cu intensiv  engleză -, la care se adaugă o clasă pe electronic automatizări, una de tehnician în telematică tot cu intensiv engleză, o clasă electronică automatizări tehnician tehnică de calcul și două clase pe domeniul electric electrotehnist și electrician în instalații electrice; la școala profesională există o jumătate de clasă de electrician exploatare de joasă tensiune și  o jumătate de clasă de mecanic strungar. Interesant este că Liceul „Moisil” a devenit convingător și pentru părinții copiilor în ceea ce privește specializarea serioasă pe care o face pentru joburile cu căutare piața muncii. Așa se face că acest liceu îi pregătește și pe părinții elevilor care doresc să se specializeze în domeniul electric, meseria de electrician fiind foarte cerută și bine plătită pe piața muncii.  „Pentru părinții copiilor noștri – și  avem mulți părinți care au realizat într-un moment al vieții lor că trebuie să mai facă ceva -,  avem o clasă de școală de maiștri pe domeniul electric. Și sunt foarte mulți. Părinții sunt după-amiază la școala de maiștri, copii sunt dimineață la electricieni, la școala profesională sau la liceu”, relatează directoarea liceului. Unul dintre atuurile liceului este că are contracte de colaborare cu operatorii economici din oraș și județ care îi angajează când termină școala profesională sau liceul.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker