Educație

FOTO / Seminarul Teologic, gazda primei 
reuniuni europene după pandemie

După o lungă perioadă de așteptare, cauzată de restricțiile impuse de pandemia cu noul coronavirus, echipa de proiecte a Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău dorește să își reia parcursul european început cu mai bine de un deceniu în urmă. În acest sens, a început să facă demersuri educaționale extrașcolare, ad locum sau transfrontaliere.

Cea mai recentă activitate de nivel european a Seminarului Teologic a fost cea desfășurată în perioada 8-14 mai, când, „consecvent crezului său educațional, bazat pe principii și valori creștine și europene conjunctive”, spune coordonatorul de programe și proiecte educaționale europene, pr. prof. Cristian Dima, Seminarul Teologic a fost gazda primei reuniuni din parteneriatul școlar „Formation et innovation pour un avenir durable”, un proiect cofinanțat prin Programul Erasmus Plus al Uniunii Europene. Parteneriatul a debutat, formal în luna septembrie 2020, dar, din cauza restricțiilor sanitare din pandemie, au fost împiedicate mobilitățile transnaționale, lăsând loc, până în această lună, doar întâlnirilor on-line sincrone și activităților didactice asincrone, prin care să se atingă obiectivele proiectului, care nu sunt deloc puține și nici lesne de îndeplinit.

Proiectul, spune pr. prof. Cris-tian Dima, „este menit a dezvol-ta orientarea profesională a elevilor, dar și de a valoriza patrimoniul cultural-religios și oportunitățile economice regionale, în colaborare cu alte patru licee din Granada – Spania, Focșani – România, Blagoevgrad – Bulgaria și Acireale – Italia”.

 Ce au făcut elevii spanioli și bulgari la Buzău

Profesorul coordonator de programe și proiecte educaționale europene, pr. prof. Cristian Dima, spune că, timp de o săptămână,  „patru echipe s-au reunit – cea siciliană a participat doar on-line, la unele activități, din motive subiective, legate de contextul militar din proximitate –, pentru a realiza, în limbile franceză și engleză, o serie de sesiuni de prezentare, workshopuri, vizite culturale și științifice, întâlniri cu reprezentanți ai comunității locale și ai mediului economic din județ, pe tema reciclării și a dezvoltării durabile, dar și activități didactice mixte, construite îndeosebi prin metode nonformale, la ore de curs și chiar la cercul pedagogic al profesorilor de Limba engleză”.

Ceremonia de deschidere a acestei reuniuni a avut loc într-un cadru solemn, în Catedrala arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din Buzău. Această primă întâlnire a elevilor din țările partenere cu Buzăul, ca și discuțiile pe care le-au avut cu viceprimarul Oana Matache, la Primăria Buzău, au rămas în sufletul lor. Deopotrivă impresionante pentru ei au fost excursiile la Vulcanii Noroioși, Mănăstirea Ciolanu și Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura, dar și la Brașov și la uzina electrică a Peleșului, prima hidrocentrală construită pe teritoriul actualei Românii, și una dintre primele din Europa, construită la 1884, pentru electrificarea Castelului Peleș, punându-se astfel bazele dezvoltării durabile în țara noastră.

Elevii au mai trăit și alte  experiențe aici la Buzău, cum ar fi cea a întâlnirii cu  prima „școală circulară” din România, Școala Gimnazială nr. 11 Buzău, sau cea a întâlnirii cu Green Group, unul dintre cele mai mari huburi de reciclare din Europa. Vizita la un parc fotovoltaic de la Stâlpu și cea de la Centrul Eparhial, precum și seratele interculturale și atelierele de pictură pe sticlă ori de geografie locală, în limba franceză, au fost, de asemenea,  neprețuite pentru elevi.

Lecția ospitalității, ne spune profesorul buzoian Cristian Dima, s-a adăugat tuturor celorlalte care le-au fost transmise elevilor participanți la proiect: „Dincolo de darurile făcute și primite – pentru care le mulțumim Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Consiliului Județean Buzău și Centrului Europe Direct Buzău –, se pare că cel mai percutant gest de dragoste a fost această lecție compusă a ospitalității, proverbială pentru poporul român și probată din plin, în ultimul timp, îndeosebi cu străinii aflați în băjenie”. În ceea ce privește lecția pentru un viitor durabil începută la Buzău, aceasta va continua și în Bulgaria, luna viitoare, când echipele se vor reuni din nou. „Drumul nostru comun, pentru <un viitor durabil> va continua, la finalul lunii iunie, cu un popas la Blagoevgrad, Bulgaria, unde membri ai echipelor participante se vor reuni pentru a pune în comun rezultatelor cercetărilor făcute asupra ponderii culturii în economia locală, dar, cu siguranță, și alte experiențe autentice de învățare <prin învecinare>, prin împărtășire, prin dăruire”, a mai spus pr. prof. Cristian Marius Dima.

Articole similare