OpiniiSoroca

Legea ONG-urilor: când socialiștii doresc, iar democrații nu pot

După o perioadă de restriște în tabăra democraților, când mai mulți membri ai fracțiunii parlamentare, dar și unele organizații primare din teritoriu, au părăsit formațiunea, de-o habă de vreme s-a instaurat un pic de liniște în PDM (Partidul Democrat din Moldova, n.r.). Adică, atunci când mai era necesar ca încă doi-trei deputați din garnitura lui Filip – se vehiculau deja și nume – să facă pasul decisiv de la Tanda spre Manda, ceva s-a întâmplat, dar…

Această calmitate ar putea fi înaintea unei potențiale furtuni, care nu doar ar distruge actualul tandem PSRM (Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, n.r.)-PDM, dar și ar duce Republica Moldova în pragul unor alegeri parlamentare anticipate. Mărul discordiei sau, dacă doriți, piatra de încercare pentru cele două formațiuni politice-surori va fi votarea sau nevotarea legii cu privire la Organizațiile non-guvernamentale (ONG). În timp ce unii sunt gata să voteze legea pentru a debloca acordarea de către Uniunea Europeană a unei finanțări în mărime de 30.000.000 de euro, ceilalți se opun condițiilor impuse de UE și declară că nu vor susține legea cu pricina. Ba mai mult, Dodon a declarat recent că, dacă democrații încalcă acordul de alianță și pun umărul la transformarea Republicii Moldova într-o „țară bananieră” (dintr-o țară „înfloritoare și plină de performanțe ca broasca de păr”, n.a.), el nu va promulga legea. Cică, această lege presupune influența externă asupra vieții politice a țării. În realitate însă, în linii mari, Dodon și socialiștii pro-asiatici vor să facă nimic altceva decât să egaleze scorul în disputa cu Occidentul: voi ați blocat creditul rusesc, noi facem același lucru cu finanțarea din partea UE.

Într-un fel sau altul, situația în care au nimerit democrații este grea și fără de ieșire. Pe de-o parte, această lege a fost votată în prima lectură pe vremea când anume guvernul Filip era la putere și ar fi fost logic ca odată început lucrul să fie dus până la sfârșit. Pe de altă parte, a vota legea acum, în altă conjunctură, ar însemna că Filip și K nu ar ține cont de interesele Rusiei, pardon, de interesele colegilor socialiști. Pe unde mai pui și faptul că însuși președintele de onoare al PDM Dumitru Diacov (!!!), pacifistul și demagogul de serviciu, înainte de vacanța parlamentară forțată a promis ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, că îndată după ce Nichiforciuc și ceilalți contaminați cu coronavirus revin la sentimente mai bune și legislativul își reia ședințele în plen, fracțiunea PDM va vota această lege. Vorba ceea, naiba l-a tras de limbă? Or, prin acest gest neprietenesc democrații îl fac de rușine pe Dodon în fața lui Putin: cum așa, rușii îi bat, la propriu și la figurat, pe ONG-iști unde-i prind, iar moldovenii îi netezesc pe cap? Nu de alta, dar în preajma alegerilor prezidențiale această lovitură, în coroborare cu altele care îl așteaptă (bunăoară, scandalul cu „culiocul”), ar putea fi fatală pentru Dodon, cel puțin.

De altfel, cum ar putea această lege transforma Republica Moldova într-o țară bananieră, ceea ce ar însemna, în traducere din limba politică în limba normală, într-o țară fără onoare și demnitate, numai Dodon și socialiștii știu. Deprinși să controleze și să supună intereselor lor (și intereselor țarului de la Răsărit) meschine tot ce mișcă, aceștia nu-și doresc o lege care va îmbunătăți cadrul de funcționare a ONG-urilor, va face activitatea lor mai transparentă, va simplifica înregistrarea organizațiilor necomerciale, va înlătura structura rigidă de organizare internă a organizațiilor necomerciale impusă de legislația actuală, va limita posibilitățile de a exercita presiuni abuzive asupra organizațiilor necomerciale și exclude limitările nejustificate pentru fondarea organizaților necomerciale de către anumite categorii de persoane și, nu în ultimul rând, ca autoritățile să limiteze finanțarea externă a organizațiilor necomerciale și să le ceară acestora rapoarte financiare suplimentare, pe lângă cele care erau prezentate la organele fiscale.

Și încă ceva despre starea de lucruri și de spirit din PDM. Dacă și după declarațiile belicoase și scandaloase ale lui Chicu în adresa României nu s-au găsit acei doi-trei deputați care să le întoarcă spatele socialiștilor (nu zic să meargă la Candu sau la Șor, pentru a demonstra că nu agreează bădărănismul și trădarea în orice formă), înseamnă că doamna Monica Babuc, par exemple, nu se deosebește cu nimic de Bătrâncea-Țârdea. Zic asta nu ca condamnare, dar ca constatare.

P.S.: Amenințarea lui Dodon că nu va promulga legea, în caz dacă aceasta va fi votată, nu mi se pare inspirată, fiindcă altă lege spune clar: dacă președintele nu promulgă legea din prima, el este obligat s-o facă din a doua, dacă deputații asta o doresc. Pe de altă parte, cum să nu ne amintim de vremurile (ne)bune, când Dodon era suspendat pe cinci minute și parlamentul vota tot ce dorea…

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker