Politic

Legea canabisului medicinal, reînviată după patru ani. Ce parlamentari buzoieni au susținut proiectul de lege

Legalizarea canabisului în scop medical în România, pe post de calmant pentru pacienții cu boli cronice aflați în fază terminală, a fost scoasă de la sertar și dezbătută luni în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, după aproape patru ani de blocaj. Cea mai mare opoziție și cele mai mari bâlbâieli au venit dinspre reprezentantul Ministerului Sănătății – unul dintre consilierii onorifici ai lui Alexandru Rafila – care a fost întrebat insistent care este motivul pentru care instituția se opune „când în toată Europa canabisul medicinal e pe toate panourile”. În schimb, George Simion a anunțat că AUR susține proiectul de lege și a promis că, dacă partidul său va ajunge la guvernare, canabisul medicinal va fi legalizat în România, scrie HotNews.

Îngrijirea paliativă este cel mai puțin utilizat și reprezentat segment al medicinei în România, mai puțin de 10 la sută dintre pacienții care au nevoie de îngrijiri paliative având acces la ele în țara noastră, a explicat în cadrul dezbaterii Adrian Wiener, deputat USR și medic la Spitalul Județean Arad. „Sunt județe care nu au niciun centru de îngrijire paliativă. Se moare barbar în România”, a subliniat acesta. El a mărturisit că „pacienții se uită la noi, medicii, iar noi nu avem nicio soluție”.

Proiectul de lege care le-ar oferi pacienților în fază terminală acces la calmante pe bază de canabis a fost depus în urmă cu aproape patru ani la Parlament, în vara anului 2019. El prevede că bolnavii în fază terminală vor avea acces, în premieră, la calmante pe bază de canabis cu prescripție de la medicul specialist, utilizând un formular special (ca în cazul morfinei). După ce a trecut rapid de Senat (în noiembrie 2019), proiectul de lege a zăcut timp de trei ani și patru luni în sertarele comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților, for decizional. Acum, proiectul de lege așteaptă un raport comun de la Comisia de Sănătate, Comisia de Apărare și Comisia de Agricultură, pentru a putea intra la vot în plen.

Proiectul de lege depus acum trei ani la Parlament prevede, în esență, posibilitatea prescrierii, de către medicul specialist, de calmante ce conțin canabis sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau pentru inhalare. Proiectul de act normativ prevede explicit că fumatul de canabis nu este permis.

Proiectul de lege ce prevede legalizarea canabisului medicinal ca analgezic pentru pacienții în fază terminală a fost inițiat de Cristina Dumitrache (deputat PSD, fost membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților) și Emanuel Ungureanu (deputat USR, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților) și a adunat, la vremea respectivă, semnăturile a 85 de parlamentari de la toate partidele parlamentare – PSD, PRO România, USR, PNL și ALDE. Proiectul de lege a fost semnat și de parlamentari social-democrați de Buzău: deputații Ionela Dobrică, Dănuț Păle, Sorin Lazăr și Sebastian Radu, precum și de senatorul Lucian Romașcanu.

Emanuel Ungureanu a subliniat, de altfel, în dezbaterea de luni seară din Comisia de Sănătate, că „nu suntem în zona rivalităților politice, inclusiv AUR (care a intrat în Parlament după depunerea inițiativei legislative – n.red.) susține adoptarea acestui proiect de lege”. De cealaltă parte, președintele AUR, George Simion, a fost prezent la dezbatere, chiar dacă nu este membru al Comisiei de Sănătate, pentru a anunța că AUR susține adoptarea proiectului de lege, iar dacă partidul său va ajunge la guvernare, canabisul medicinal va fi legalizat în România.

„Mama mea mi-a lăsat testamentul moral de a ajuta alți pacienți”

Proiectul de lege a pornit de la Alexandra Ana Cârstea, o tânără a cărei mamă, Victoria, a fost răpusă de cancer la începutul anului 2019. În amintirea mamei ei, Alexandra a denumit proiectul de lege „Victoria” și luptă pentru ca alți pacienți cu boli terminale să aibă acces la calmante pe bază de canabis. Ea a devenit, în acești ani, principala voce a legalizării canabisului medicinal în România.

Alexandra Cârstea

Alexandra a inițiat o petiție care a adunat zeci de mii de semnături și a reușit să împingă apoi în Parlament proiectul de lege pentru legalizarea canabisului medicinal, pe care și-au pus semnătura aproape 100 de parlamentari de la toate partidele. Alexandra a fost, în tot acest timp, principala voce a demersurilor de legalizare a canabisului în scop medicinal în România. Ea a început demersurile pentru legalizarea canabisului în scop medicinal în România încă de când mama ei era în viață și avea nevoie de astfel de calmante.

„Mi-am dorit până în ultimul moment al vieții mamei mele să avem acces la acest tratament legal, ca în alte state UE. Această lege este un testament moral pe care mi l-a lăsat mama mea, pentru a ajuta alți pacienți”, a mărturisit, luni, Alexandra Cârstea, la dezbaterea din Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților. „Am putut vedea rezultatele cu ochii mei la mama mea, care a primit canabis medicinal sub supraveghere medicală”, a mai spus Alexandra Cârstea.

Ce a spus reprezentantul Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătății a fost reprezentat la dezbaterea din Parlament de Gabriel Diaconu, medic psihiatru și consilier onorific al lui Alexandru Rafila, și de Camelia Bunaciu, reprezentantă a Direcției Politica Medicamentului și Dispozitivelor medicale din cadrul instituției.

Dintre cei doi, doar Gabriel Diaconu a luat cuvântul în cadrul dezbaterii din Comisia de Sănătate. Diaconu a început prin a anunța că Ministerul Sănătății nu susține proiectul de lege și i-a invitat, în prima sa intervenție, pe medicii prezenți în sală „să spuneți dacă vreunul dintre voi ați recomandat marijuana pentru uz medicinal”, el îndemnându-i apoi pe cei prezenți „să facem distincția între adevăr și ficțiune”.

Invitat insistent, de mai multe ori, inclusiv de președintele Comisiei de Sănătate, Nelu Tătaru, să explice motivele pentru care instituția condusă de Alexandru Rafila nu susține proiectul de lege, Diaconu nu le-a putut explica clar și a sfârșit prin a promite că Ministerul Sănătății ar putea susține proiectul, cu condiția să depună propriile amendamente.

Internele nu susțin proiectul

Prezent la dezbatere, președintele Agenției Naționale a Medicamentului, buzoianul Răzvan Prisada, a declarat că subiectul utilizării canabisului în scop medical este unul actual și la nivelul Agenției Europene a Medicamentului. Prisada mai spune că astfel de medicamente – două aprobate oficial la nivelul Uniunii Europene – pot fi aduse în acest moment în România pe o procedură de nevoi speciale pentru pacienți, însă Agenția Națională a Medicamentului nu a avut, până acum, astfel de solicitări.

În schimb, reprezentantul Agenției Naționale Antidrog, aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, a anunțat că MAI nu susține adoptarea proiectului de lege. De asemenea, șeful Secției de combatere a traficului de droguri din cadrul DIICOT a precizat că, în acest moment în România, consumul de canabis este incriminat ca infracțiune, iar această lege ar aduce o dezincriminare pe segmentul medical: „Pe consumul de canabis, ne-am alinia standardelor europene. Segmentul pe care îl vizați, cel medical, este unul nesemnificativ ca întindere. În România există sub 10 la sută pedepse pentru consum, iar asta ține de o antecedență penală”.

Șeful Secției de combatere a traficului de droguri din cadrul DIICOT i-a îndemnat pe membrii Comisiei de Sănătate să aibă în vedere faptul că, în acord cu legislația actuală, va exista o „criminalitate asociată” unei eventuale legalizări a canabisului medicinal: „THC, substanța activă, rămâne foarte mult în sânge – mă refer aici la conducerea sub influență etc.”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker