Cultură

Lansare de carte despre schimbarea în bine a școlii

Vineri, 24 mai 2024, începând cu ora 16.00, va avea loc lansarea cărții „Profesor autentic. Repere și perspective”, scrisă de Constantin Lomaca, profesor cu vastă experiență internațională în Australia și Germania, actualmente lider al Departamentului de Științe la Franconian International School din Erlangen. Evenimentul este deschis profesorilor și directorilor din școli, cât și membrilor din comunitate preocupați de educație, transmit organizatorii. Întâlnirea  va avea loc la Sala de conferințe a Liceului Tehnologic „Grigore C. Moisil” din str. Aleea Afinelor nr 7.

Cartea a apărut la Editura Nomina și este deja lansată în cadrul unei serii naționale de întâlniri cu autorul. În prefața cărții, Doru Căstăian, profesor de filosofie şi ştiinte socio-umane, traducător și publicist, scrie: „<Profesor autentic> este o carte pe care profesorii din România, alături de toţi ceilalţi implicaţi în educaţie, o aşteptau de mult. Clară, competentă, infuzată discret, dar semnificativ, de dragostea pentru educabili şi pasiunea pentru pedagogie. O carte virtuoasă, aristotelică, am putea spune, găsind mereu calea de mijloc între extreme”.

La rândul său, autorul oferă câteva indicii în introducere cu privire la apariția acestui volum. „Pentru a avea o viziune (a sistemului de educație) nu este nevoie doar de dorință. Este nevoie și de cunoașterea trecutului și a prezentului context pedagogic din lume. Chiar dacă sistemele educaționale sunt diferite în țările lumii (…) se pot totuși identifica tendințe și experiențe comune, se pot trage învățăminte din ceea ce merge și ce nu. Se poate vedea ce activități și strategii la clasă transcend granițe și culturi diferite, ce scriu profesori, pedagogi, filosofi și cercetători din toată lumea, specializați în educație”, scrie Constantin Lomaca în deschiderea volumului.

Lansarea de carte presupune o discuție asupra ideilor prezentate și o sesiune de autografe pentru doritori. „300 de pagini consistente, surprinzătoare, de referință, asupra felului în care ideile pot să prindă viață în sprijinul elevilor și a profesiei noastre de profesor”, scrie profesoara Monica Mocanu, moderatoarea întâlnirii, pe pagina evenimentului. Organizatorii întâlnirii sunt Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil”, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic.

Articole similare