ActualitateCultură

La Zestrea Bisoceană, moara macină poveștile satului

Moara, locul din sat unde odinioară se măcinau grânele dar și… veștile, este readusă în memoria colectivă de Asociația Zestrea Bisoceană, pe de o parte ca fiind  locul unde oamenii se întâlneau și vorbeau câte-n lună și stele, de la  secetă şi recolte la probleme, supărări, leacuri și, bineînțeles, despre copii, iar pe de altă parte, ca fiind acea instalație de care oamenii satelor se foloseau fără să fi gândit că fpuneau în aplicare legile naturii.

Este o încercare de a reda tinerilor o parte din preocupările oamenilor de odinioară pe care le aduce  în actualitate prin explicarea  proceselor  mecanice, fizice care le puneau în mișcare și le făceau să funcționeze.

Demersul Asociației Zestrea Bisoceană are loc în cadrul proiectului Fondul Științescu Buzău 2.0, implementat de Fundatia Comunitară Buzău în parteneriat cu Romanian-American Foundation și Federaţia Fundaţiile Comunitare din România -FFCR și 9 parteneri – companii locale: Snick Ambalaje si consumabile, Railway Systems Voestapline Romania, SLY Nutritia, Multiprod Energo, Travertec, Dada Comapel, Forja Rotec, Tehnostar, Grenwee International.

Redescoperirea acestor elemente de patrimoniu este cu atât mai valoroasă cu cât, prezenţa morilor mai este menţionată doar tangenţial prin monografii sau chiar deloc, aceste preocupări ale locuitorilor de la sate fiind aproape dată uitării.

„Moara este poate cea mai importantă instalație construită de oamenii satelor”, spune Aura Cășaru, președintele asociației buzoiene. Ea povestește mai departe cum „moara, acționată de forța apei, avea capacitatea de a măcina porumbul și grâul. Luai o dublă de porumb și coborai la gârlă să macini. Mergeai pe cărări de munte, greu accesibile. Viața nu era ușoară, însă lumea a mers mai departe”.

Din punct de vedere științific, aflăm de la aceeași sursă că moara funcționează prin transformarea energiei cinetice a apei ( care are o mișcare de translație) în energie cinetică de rotație: „Mărimea energiei cinetice a apei depinde de masa apei si viteza de deplasare. Mărimea energiei cinetice a instalației depinde de energia cinetică a apei și raza roții de moară. Momentul <M > poate fi lăsat la fel dacă cele doua roți ce leagă axul roții de axul morii au aceeași dimensiune, ceea ce înseamnă că piatra se rotește odată cu rotația roții. Putem multiplica sau micșora mișcarea de rotație a pietrelor de moară modificând dimensiunile celor doua roți. Dacă roata de pe axul roții morii este mai mare decât roata de pe axul pietrei, atunci piatra se rotește mai repede, dar are o forță mai mică. Dacă roata de pe axul roții morii este mai mică decât roata de pe axul pietrei, atunci piatra se rotește mai încet, dar are o forță mai mare în procesul de măcinare a cerealelor”.

În acest proiect, Zestrea Bisoceană prezintă trei instalații. Pe lângă moară, oamenii pot vedea și, piua și vâltoarea.

Cine vrea să vadă la fața locului cum bunicii noștri foloseau fără să știe principiile fizice în viața de zi cu zi, pot merge  acasă la Zestrea Bisoceană, de vineri până duminică.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker