Sănătate

2+2 dă diferit la Buzău și la București. Raportările Covid de la DSP nu bat cu cele ale Guvernului

Care este explicația autorităților locale

De la sfârșitul lunii octombrie numărul cazurilor noi de Covid raportate zilnic de Direcția de Sănătate Pu­blică Buzău nu bate cu cel raportat de Guvern. Dife­rențele dintre raportările autorității județene de sănătate publică și cele de la Guvern sunt destul de mari, de la 20 de cazuri ajungând chiar și la o diferență de 116 cazuri.

La solicitarea OPINIA, Cristina Ungureanu, directorul DSP Buzău, a explicat că această diferență, în care numărul cazurilor raportate de către DSP Buzău este mai mic decât cel raportat de către Guvern, vine în urma diferenței de ore la care statisticile sunt direcționate către mass-media. Astfel, dacă în data de 4 noiembrie la Buzău au fost consemnate 256 de cazuri, iar în statistica tri­misă de la Guvern, pentru județul Buzău au fost alocate 282 de cazuri, explicația este următoarea: Direcția de Sănătate Publică Buzău transmite cazurile noi la ora 22.00, în timp ce datele de la Guvern sunt transmise dimineața, la ora 10.00. Astfel, cazurile noi care apar în platforma corona-forms în intervalul 22.00-10.00 apar în statistica dată de Guvern la ora 13.00.

Dar ce se întâmplă atunci când în statistica de la Buzău sunt mai multe cazuri decât în statistica ,,de la național”? De data aceasta, explicația vine de la Instituția Prefectului Județului Buzău. Prin urmare, se pare că, la un interval de două zile, datele sunt actualizate, astfel încât informațiile transmise de la nivel național să cores­pundă cu cele transmise de la nivel județean. Explicație plauzibilă pentru week-end-ul care a trecut. Concret, sâmbătă, 6 noiembrie, Direcția de Sănătate Publică a raportat 191 de cazuri noi, în timp ce în statistica trimisă de Guvern, Buzăul apărea cu 193 de cazuri noi. Duminică, rolurile s-au inversat. Da­tele transmise de la nivel județean indicau un număr de 91 de cazuri noi, în timp ce la nivel național erau doar 89 de cazuri. Concret, diferența de două cazuri pe care cei de la nivel național au consemnat-o sâmbătă, a fost scăzută în statistica de duminică, dar adăugată celei de la nivel județean.

De asemenea, Cristina Ungureanu, directorul DSP Buzău, a mai precizat, pentru OPINIA, că această diferență a apărut din cauza numărului mare de cazuri noi cu care Buzăul s-a confruntat în ultimele săptă­mâni și că reprezentanții DSP încearcă să preia toate cazurile care apar în platforma corona forms.

Cu toate acestea, în zilele în care numărul cazurilor noi de Covid-19 a depășit 200 de infectări, diferența a fost una foarte mare. Mai exact, vorbim despre o diferență de 116 cazuri noi între statistica DSP Buzău și cea transmisă de Guvern, diferență consemnată în ziua de 3 noiembrie, în care Buzăul raporta 252 de infectări, în timp ce statistica de la ni­vel național indica doar 136 cazuri noi pentru Buzău. Această diferență poate indica numărul de cazuri nealocate pe județ. La ni­vel național, ultima actualizare în acest sens a fost făcută pe 8 noiembrie, în urma căreia 743 de noi cazuri au fost scăzute.

Cristina Ungureanu, directorul DSP Buzău

„A fost actualizată harta cu numărul de cazuri pe baza datelor oficiale. 16.000 de cazuri au fost marcate ca fiind <Cazuri noi nealocate pe județ>, iar 743 fiind scăzute la cele nou confirmate, cu precizarea <Refe­ritor la cazurile noi nealocate pe județe, facem precizarea că numărul acestora este determinat de modificările aduse platformei electronice prin care sunt raportate și centralizate rezultatele testelor pentru noul coronavirus. Astfel, conform noii meto­dologii, centrele de testare introduc în mod direct rezultatele testelor realizate, urmând ca de la nivelul Direcțiilor de Sănă­tate Publică să fie realizată ancheta epidemiologică și atribuite cazurile pozitive județului/localității de care aparțin persoanele infectate>”, se precizează în jurnalul actualizărilor aplicației.

Buzăul nu este singurul județ în care se întâmplă acest lucru. Alba se numără și el printre județele în care este raportată o diferență a numărului de cazuri noi, la fel și Galați (chiar dacă dife­rența este destul de mică). În schimb, în Vran­cea, numă­rul cazurilor consemnate la ni­vel județean corespunde cu cel de la ni­vel național.

Un comentariu

  1. Un pic de abureala ,Andreea ,dar i-ai (i-am ) facut macar sa fie mai atenti pe viitor!Sa mai si munceasca nu numai sa ,,marcheze” momentul!Merci!

Articole similare