Administrație

La Robeasca, gazele vin de la vecinii din Brăila

Povestea gazelor naturale pentru consumul populaţiei din comuna Robeasca a fost rescrisă de primăriţa Domnica Vlad pentru un final mult mai aproape de realitate, în comparaţie cu propunerile mai vechi ale autorităţilor judeţene, prin care Robeasca ar fi trebuit să fie parte într-o asociere cu Săgeata şi Vadu Paşii, cele trei UAT care ocupă malul stâng al râului Buzău, între Drumul European 85 şi limita cu judeţul Brăila. Domnica Vlad a identificat o variantă mai puţin costisitoare, prin asocierea cu două comune din judeţul Brăila, Galbenu şi Jirlău, astfel că Primăria Robeasca va trebui să plătească lucrările pentru aducţiunea conductei magistrale doar pentru o distanţă de şapte kilometri.

Într-o primă fază, comuna Robeasca forma o asociere cu celelalte două comune de-a lungul DJ 203K, spre municipiul Buzău, Săgeata şi Vadu Paşii, structură în care ar fi trebuit să fie accesate finanţări europene pentru aducţiunea şi înfiinţarea reţelelor de gaze naturale pentru consumul populaţiei. Programul fusese iniţiat la nivelul anului 2019, de ultima guvernare social-democrată, sub Guvernul Viorica Dăncilă. Preşedintele Camerei Deputaţilor de atunci, buzoianul Marcel Ciolacu, actualul premier al României, a organizat la Buzău, în Sala Mare a Consiliului Judeţean, o întâlnire cu primarii buzoieni şi conducerea Trans Gaz SA România, în scopul identificării de soluţii pentru implementarea unor programe de investiţii, pe fonduri guvernamentale şi/sau europene, prin care să fie aduse gazele naturale la cât mai multe gospodării din judeţ. În asocierea cu cele două UAT,Săgeata şi Vadu Paşii, comuna Robeasca avea o poziţie mai puţin confortabilă, pentru că doar aducerea conductei magistrale pe teritoriul comunei ar fi necesitat cheltuieli ce nu şi-ar fi regăsit acoperire, într-un timp rezonabil, din administrarea reţelei de distribuţie locală. În aceste condiţii, primăriţa Domnica Vlad a căutat soluţii în context geografic şi aşa s-a ajuns ca la acest moment Robeasca să se afle în asociere cu două comune din judeţul Brăila, pentru aducţiunea de gaze naturale!

Proiectul de aducţiune a gazelor naturale în zonă a fost depus de administraţia comunei brăilene Galbenu, pe Programul Naţional „Anghel Saligny”, iar cea de-a treia comună în asociere este Jirlău. În ce priveşte trasarea conductei magistrale către comuna buzoiană Robeasca, această variantă este cel mai puţin costisitoare, pentru că este vorba despre doar şapte kilometri de aducţiune. Primăriţa Domnica Vlad spune că Studiul de fezabilitate a primit OK de la forurile competente, de asemenea, este obţinut certificatul de urbanism, iar în perioada imediat următoare vor fi obţinute ultimele avize. În ce priveşte cheltuielile pentru construirea reţelei locale pentru distribuirea gazelor naturale la populaţie, Domnica Vlad spune că are la dispoziţie, în cont special, 44 de miliarde de lei vechi, fond constituit din taxe şi impozite locale. Primele lucrări pentru instalarea reţelei de distribuţie vor fi făcute în satul de reşedinţă, Robeasca, unde peste 700 de gospodării vor beneficia de gaze la aragaz ori la centrală, urmând ca într-o etapă ulterioară, reţeaua să fie extinsă şi în satul Moşeşti.

Articole similare