Administrație

FOTO | NEHOIU: Două proiecte europene pentru Învăţământ şi Sănătate

„Pentru cei care apreciați preocuparea autorității locale față de viitorul cert reprezentat de copii, îndrăznesc să fac enumerarea completă, pentru că în anumite contexte, cum ar fi cel electoral, de exemplu, mi se reproșează într-o retorică a absurdului, indiferența față de învățământ sau „manelizarea” acestuia”, este unul dintre ultimele mesaje postate de primarul Ionuţ Milea, pentru cetăţenii electori din oraşul Nehoiu şi comunităţile aparţinătoare. Este vorba despre o finanţare europeană, obţinută prin Programul Naţional pentru Reconstrucţie şi Rezilienţă, dedicat sistemului de Învăţământ românesc, pentru „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar din Orașul Nehoiu”. Cea de-a doua finanţare, obţinută tot prin PNNR, a fost destinată reabilitării energetice a imobilului în care şi de acum încolo vor funcţiona cabinetele de medici de familie din zona Lunca Priporului.

Valoarea contractului în baza căruia şcolile din Nehoiu au primit, într-o primă etapă, echipamente digitale, este de 1.102.364 milioane de lei. Într-o a doua etapă, prin acest proiect va fi asigurate, din toamnă, mobilier nou pentru toate școlile, iar două școli gimnaziale își vor primi elevii în imobile reabilitate complet: Bâsca Rozilei și Păltineni.

Liceul Teoretic ,,Nicolae Iorga” Nehoiu a primit dotări complete pentru laborator de informatică, tablă interactivă, sistem all-in-one, sistem sunet, multifuncțională, cameră videoconferință, router wifi, sistem all-in-one şi pentru un laborator de fizică – display interactiv (tablă interactivă), sistem all in one, sistem sunet, multifuncțională, cameră videoconferinţă. Pentru nouă săli de clasă au fost asigurate: tablă interactivă de min. 65 inch, sistem all-in-one, sistem de sunet, cameră videoconferință, imprimantă multifuncțională, scanner documente portabil. De asemenea, componente asemănătoare au fost asigurate pentru dotarea Grădiniţei cu Program Normal Valea Nehoiului (o sală), Grădiniţei cu Program Prelungit (trei săli de clasă), o clasă la Grădiniţa cu Program Normal Nehoiu, Școala Gimnazială Lunca Priporului – 3 săli de clasă, GPN „Raza de soare” Lunca Priporului – 1 sală de grădiniță,  GPN „Voinicel” Mlăjet – 1 sală de grădiniță, Școala Gimnazială Bâsca Rozilei – 5 săli de clasă, Școala Gimnazială Păltineni – 4 săli de clasă şi laborator de informatică, o sală de grădiniță dotată cu echipamente pentru învățământ primar, două săli de clasă la Școala Primară Chirlești.

În ce priveşte investiţia realizată cu fonduri europene în sistemul de Sănătate, locuitorii asigurați ai sistemului de sănătate din Nehoiașu, Lunca Priporului, Prund-Arsele-Jețu, Podul Negru, Bâsca Rozilei, Vinețișu, Nehoiu centru vor beneficia de condiții îmbunătățite ca standard de confort, imobilul în care funcționează Cabinetul medical de familie din Lunca Priporului fiind reabilitat energetic. Lucrările au fost finalizate, valoarea totală fiind de 1.066.291,03 lei, din care 677.889 lei au fost asigurate din fonduri PNRR şi de la bugetul statului, în timp ce bugetul local a susţinut cheltuieli neeligibile în valoare de 388.401 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare