Educație

FOTO | Elevul de clasa a VII-a care a câștigat concursul de proiecte cu bugetare participativă este deja admis la Politehnică

Primăria și-a propus ca Buzăul să devină unul dintre cele mai atractive orașe din România. Pentru aceasta a stabilit obiective în zona economică, zona educațională, zona culturală și zona socială, însă primul pe listă este, spune primarul Constantin Toma, proiectul prin care „Buzăul să devină centru național de economie circulară”. Și, într-un fel și este, explică mai departe primarul, „și numai prin faptul că avem la Buzău cel mai mare reciclator din Europa. Este vorba de grupul Green”, care în prezent prelucrează peste 400.000 tone de Pet-uri, dar și alte  deșeuri precum aragazuri, frigidere și becuri. Este un angajator,  mai spune primarul, care este în plină ascensiune: „Se dezvoltă în continuare pe 35 hectare. Este cel mai mare angajator din județul Buzău. Dezvoltarea sa înseamnă inclusiv locuri de muncă în ceea ce noi numim economie verde”.

Tot în această direcție Buzăul se poate mândri că are și prima „școală verde” din România, Școala nr. 11, cea mai mare școală din municipiu și din  județul Buzău.

Continuând această direcție de dezvoltare, Primăria a lansat de curând un concurs  de proiecte cu bugetare participativă,  prin care buzoienii au fost invitați să vină cu idei și să arate ce și-ar dori să se realizeze pentru ca orașul în care trăiesc să fie unul prietenos cu mediul. Buzoienii au depus 40 de proiecte la Primăria Buzău din care au fost selectate 17, toate propunerile venind de la tineri cu viziune, care își doresc dezvoltarea orașului în care trăiesc. Concursul a fost însă câștigat de cel mai tânăr dintre participanți, elev în clasa a VII al Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret” din Buzău. Este vorba despre David Noapteș, care a intrat  în concurs cu proiectul proiectul „Școala mea în Buzăul circular” și a fost fost votat câștigător din cele 17 proiecte declarate eligibile de municipalitate.

Proiectul depus de elevul de 14 ani la Primărie nu este întâmplător. El este obișnuit cu competițiile, pentru că, fiind pasionat de robotică și de  jocurile pe calculator, a mai participat anul acesta la un alt concurs. Este vorba despre un concurs organizat de Universitatea Politehnica București, pe care, de asemenea, l-a câștigat. Este vorba despre concursul „Hardcore Entrepreneur”, concurs de programare de aplicații mobile pentru elevi de gimnaziu și liceu. „Am  mai lucrat anul acesta la un proiect în franceză cu aplicații în care oamenii pot învăța limba franceză mult mai ușor.  Este o aplicație prin care poți să înveți Franceza mult mai ușor. În loc să cauți pe Google Translate cum să înveți limba franceză, aplicația mea are întrebările de bază, în caz că mergi în Franța sau într-o altă țară în care se vorbește în limba franceză, te ajută să știi întrebările de bază și să te descurci. Eu nu știam foarte bine limba franceză, dar cu ajutorul aplicației pe care am creat-o, am învățat. Eu mă descurc cel mai  bine în limba engleză. În momentul de față nu poate fi folosită aplicația, pentru că nu este încărcată pe rețele, dar în curând o să o încarc”, spune elevul David Noapteș.

Câștigarea acestei competiții îi asigură locul la o facultate din Politehnică. „Îmi doresc să ajung la Politehnică. Am deja locul asigurat cu ajutorul unui alt proiect în limba franceză”, mai spune David. Cu un an în urmă, David obținea locul al III-lea la această competiție organizată de Universitatea Politehnica. „Am participat și anul trecut la <Hardcore Entrepreneur>. Atunci s-a ținut online; anul acesta s-a ținut fizic, la Universitatea Politehnica și am deja un loc asigurat acolo. Nu m-am hotărât la ce facultate voi merge, dar mă bucur că am obținut acel loc. Posibil  voi alege o facultate ce are legătură cu robotica, care mă pasionează, și îmi doresc să ajung să lucrez în acest domeniu”, ne împărtășește David din planurile sale de viitor. Pentru că anul viitor va absolvi gimnaziul, David Noapteș a fost invitat deja de conducerea Colegiului Pedagogic să rămână în continuare aici și să ducă numele liceului mai departe. El este pasionat de Matematică, Informatică, Fizică și Chimie, și își dorește să realizeze și alte proiecte cel puțin la fel de valoroase ca acestea pe care și le-a trecut deja în cont.

Proiectul cu care s-a prezentat la concursul organizat de Primăria Buzău a pornit de la observațiile pe care le-a făcut în clasă. „Am văzut colegi care aruncau cu PET-urile, cu ambalajele și m-am gândit cum ar fi să colectăm, să reciclăm și în același timp să primim o recompensă pentru acest lucru”, a mărturisit David. Ideea sa a prins viață pentru că i s-a oferit oportunitatea aceasta de către Primărie și pentru că este o idee susținută și de școală și de municipalitate, fiind și cel mai votat proiect de buzoieni. „La început nu m-am gândit că o să aibă atât de mult succes, dar după ce a început să explodeze voturile știam că o să câștig. Și colegii  m-au votat și le mulțumesc. Cred că știe toată școala de proiectul meu”, spune David.

Ca și proiectul realizat pentru competiția lansată în sistemul universitar, și acesta, de pe plan local, este unul inovator, nemaiîntâlnit în vreo școală din România. El a oferit și niște detalii tehnice, nu numai că a propus  să se întâmple acest proces de colectare.

Forma în care se va pune în aplicare cu sprijin din partea Primăriei Buzău a suferit unele modificări. „Eu am ales niște tomberoane, iar Primăria a ales alt model de tomberoane inteligente. Ideea însă rămâne aceeași. Beneficiarii acestui proiect sunt în primul rând elevii acestei școli, Colegiul Național Pedagogic”, precizează elevul buzoian.

Tomberoanele inteligente pe care le va folosi Primăria pentru a implementa proiectul după ideea elevului buzoian, sunt „tomberoane care recunosc codul de pe ambalajul colectat și recunosc și ambalajul, dacă este PET, dacă este aluminiu. Mai mult decât atât, printr-o aplicație de management al deșeurilor, aceste informații pot corelate cu ID fiecărui utilizator. Fiecare elev din școală va avea un ID în această platformă de management al deșeurilor, iar fiecare copil când pune în acest tomberon o sticlă PET, va obține 3 puncte. Vor fi diferențiate recipientele: de PET, de aluminiu și de sticlă. Vor fi colectate separat. Vor fi trei containere. În aplicație se vor putea identifica câte ambalaje a depus fiecare utilizator”, au precizat reprezentanții Primăriei.

Cele mai bune proiecte au fost premiate de primarul Constantin Toma

Elevul David Noapteș a fost premiat luni, 7 august, de primarul Constantin Toma, în prezența viceprimarului Oana Matache, dar și a buzoienilor care s-au arătat interesați să asiste la o scurtă prezentare a proiectelor și a inițiatorilor lor, să afle chiar de la aceștia cum văd ei aplicate propunerile și de municipalitate cum  le vor implementa.

Pe locul al II-lea s-a clasat proiectul proiectul „Buzău Charity Hall”, care se bazează pe donații (persoane fizice, juridice, asociații) și voluntariat (persoane fizice, persoane juridice, ONG-uri, asociații de elevi, elevi și studenți ai orașului Buzău, pensionari, persoane cu dizabilități etc.). Este un proiect care își propune ajutorarea familiilor cu copii, persoanelor cu dizabilități, azilelor de bătrâni, centrelor și apartamentelor sociale, cu alimente, haine și alte lucruri necesare. Acesta este un proiect propus de Oana Mihai, care, de asemenea, a fost premiată pentru inițiativa sa pe care Primăria dorește să o implementeze, implicând însă și Direcția de Asistență Socială.

Locul al III-lea a fost ocupat de  proiectul „Reducem risipa alimentară”. Este un proiect propus de Mirela Mihaiu, care propune ca fructele și legumele de o calitate mai slabă sau parțial depreciate rămase la sfârșit de zi pe tarabele producătorilor și ale comercianților din piețele agroalimentare – și care, cel mai probabil, ajung la gunoi – să fie colectate și procesate. Produsele astfel obținute ar putea ajunge la persoane vulnerabile beneficiare ale sistemului de asistență socială administrat de autoritatea locală. „Distribuția și circuitul legumelor și fructelor s-ar putea monitoriza prin intermediul unei platforme/ aplicație dedicată, interconectată cu toate serviciile sociale care furnizează hrană preparată beneficiarilor și care dețin bucătărie proprie (cantina de ajutor social, centre pentru vârstnici, așezăminte sociale finanțate de la bugetul local etc)”, se arată în propunerea Mihaelei Mihaiu.

Primăria a mai apreciat  cu diplome și  alte proiecte care au primit voturi din partea buzoienilor, respectiv „Modernizarea și dezvoltarea cursului de apă al Râului Buzău”, „Stații de compostare”, „Reîmpădurirea ecologică. Perdea forestieră”, „Mall comunitar artizanal”, „Parcare”, „Transport gratuit”, „Reciclează responsabil”, „Energie în mișcare”, „Calendarul curățeniei”, „Scutecilă”, „Teen Home”, „Buzoienii donează”, „Cămara comunitară”, „Harta Buzău oraș deschis”.

Un număr mare de proiecte a fost depus de Carmen Neagu. Unul dintre acestea este „Mall-ul comunitar artizanal”, pe care l-a văzut ca un centru comercial în care să se vândă tot ce a fost reparat, reciclat, recondiționat. „Va avea și puncte locale în fiecare cartier sub formă de market/bazar/garage sale unde vor fi prezentate haine, încălțăminte, accesorii, bijuterii și cărți direct din dulapurile personale. Un centru de transfer va fi atașat mall-ului astfel încât buzoienii să poată dona cu ușurință lucrurile pe care nu le mai folosesc. Înainte de revânzare, angajații vor repara și vor recondiționa articolele. De asemenea, angajații vor organiza periodic ateliere, cursuri și clăci pentru a învăța buzoienii cum să realizeze, să recondiționeze și să repare obiecte (împletit coșuri, reutilizare obiecte reciclabile, tricotat, olărit, orice meșteșug). Pe lângă centru comercial, de desfacere, mall-ul artizanal va fi șu un centru de creație și întâlnire co-creativă între generații”, se arată în propunerea lansată de Carmen Neagu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker