Opinii

La limita supraviețuirii

Traversăm una dintre cele mai cumplite perioade din punct de vedere economic și nu numai. După ce pandemia de Covid-19 a lăsat mulți români șomeri din cauza situației econo­mice cu care ne-am confruntat atunci, acum lucrurile par să se înrău­tățească. De la începutul anului 2021, românii sunt bombardați cu scumpiri. Fie că este vorba despre materiale de construcții, alimente, energie, un lucru este clar: românii vor plăti mai mult în acest an.

Pandemia de Covid-19 a afectat puternic România, care se luptă acum să supra­viețuiască noilor scumpiri. Valul patru a adus după el cele mai negre statistici și majorări pe măsură. Dacă ne-am uita puțin la ceea ce se întâmplă în țara noastră, am putea spune că România este aproape de colaps. Da, trăim o perioadă cumplită în care primăriile abia dacă mai au bani să acopere cheltuielile pentru iarna care ne bate la ușă, prețul gigacaloriei a explodat, iar lucrurile nu par să se oprească aici.

Prețul energiei electrice a crescut și el, în timp ce Guvernul ,,caută soluții” pentru a veni în ajutorul românilor. Una dintre soluții ar fi .plafonarea prețurilor, lucru care nu se va întâmpla însă, în ciuda valului de cereri cu care Executivul a fost asaltat în ultima perioadă. Cu toate că se vorbește despre un ajutor, pentru românii care au venituri mai mici, primit din partea Guvernului, nu este încă nimic concret.  Se va ajunge, astfel, la situația în care persoanele care trăiesc cu un venit de 2.000 de lei pe lună să ajungă în punctul în care vor fi nevoite, în plină iarnă, să aleargă ce să facă mai întâi cu banii: să plătească facturile sau să mănănce? Dacă vor plăti facturile nu vor mânca și nu vor mai cum­păra strictul necesar, în timp ce dacă vor alege  varianta în care nu vor plăti facturile se va ajunge la blocarea sistemului, având în vedere că furnizorii companiilor care produc agentul termic au anunțat deja că vor acționa dur în cazul în care nu li se vor plăti serviciile.

Și… în această situație, cine ne mai poate salva? Românii sunt acum la limita supraviețuirii sau, cum ar spune Lucian Blaga, ,,realitatea e ruina unui basm”.  Este adevărat că nici până acum nu trăiam în România precum în celelalte țări europene, dar aveam un trai decent.

Articole similare