Politic

Klaus Iohannis: Noul an şcolar începe pe 14 septembrie. Guvernul lucrează cu viteza maximă pentru a rezolva situaţia copiilor care nu dispun de tablete

Preşedintele României a anunţat, miercuri, în cadrul unei conferinţe cu jurnaliştii acreditaţi la Cotroceni, că şcolile se vor deschide fizic pe 14 septembrie, urmând a fi luate norme de igienizare speciale în instituţiile de învăţământ.

,,Am avut o întâlnire cu miniştrii şi premierul, am luat câteva decizii. Pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor înseamnă că vor merge efectiv, fizic, la şcoală”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai declarat că au fost elaborate trei scenarii – verde ,galben şi roşu – pentru fiecare şcoală, în funcţie de numărul de îmbolnăviri la mia de locuitori. Scenariul verde, când într-o localitate se înregistrează mai puţin de o persoană infectată cu noul coronavirus la mia de locuitori, în medie, în ultimele 14 zile, scenariul galben când sunt între una şi trei persoane detectate în medie zilnică şi scenariul roşu, cu peste trei bolnavi noi în medie în localitatea respectivă.

Klaus Iohannis a mai spus că deciziile pentru fiecare judeţ în parte vor fi descentralizate şi vor fi luate  de către comandamentul judeţean pentru situaţii de urgenţă: „Pentru fiecare şcoală în parte, comandamentul judeţean pentru situaţii de urgenţă va lua decizia dacă se merge pe scenariul verde – toţi elevii merg la şcoală – sau scenariul 3, roşu, când nimeni nu merge la şcoală, sau de risc mediu, scenariul 2, o parte din activităţi se ţin în şcoală, o parte în online”.

Preşedintele României a declarat că, în prezent, municipiul Bucureşti şi  majoritatea localităţilor intră în scenariul verde: ,,Un număr de câteva sute de localităţi, la momentul acesta, intră în scenariul galben. Sunt numai 50 de localităţi care azi s-ar încadra în scenariul roşu”.

Preşedintele a făcut precizări şi pentru scena­riul în care şcolile ar putea rămâne închise: ,,Părinţii vor putea primi un ajutor pentru a sta cu copiii acasă. Dar dacă nu se închid total şcolile nu se poate lua o măsură care să îi privească pe toţi, aşa că există un grup care lucrează la o strategie în acest sens”.

Întrebat de către jurnalişti dacă învăţământul online poate înlocui ­va­rianta clasică în contextul actualei pandemii, Iohannis a precizat că soluţia online poate fi folosită pentru o perioadă limitată: ,,Pentru o perioadă limitată, poate să ţină locul  învăţământului din clasă. Aceste încadrări se actualizează permanent şi pornim de la premisa că în orice localitate se va reajunge la normalitate într-un interval rezonabil de timp”.

În cazul unui scenariu roşu, în care şcolile vor fi închise, în fiecare unitate de învătământ se vor lua deciziile care se impun: ,,Învăţătorii îi vor învăţa pe copii (online, n.r.). Copiii se adaptează suficient de repede, iar dascălii la fel. Soluţiile se găsesc”, a mai precizat Iohannis.

Text asumat de Partidul National Liberal – Organizaţia Judeţeană Buzău

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker