Economic

Județul Buzău nu vrea bani europeni pentru modernizarea spitalelor

Ministerul Sănătăţii a transmis metodologia de prioritizare a investiţiilor în infrastructura publică de sănătate, respectiv pentru construirea sau modernizarea de spitale cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență, din cei 1,7 miliarde de euro disponibili. MS atrage atenţia că 21 de judeţe nu au niciun obiectiv de investiţii propus pe acest capitol.

Pentru a fi incluse pe lista finală a celor 25 de obiective care vor primi finanțare, cele 49 de proiecte propuse trebuie să îndeplinească mai mulţi indicatori. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a prezentat criteriile pe baza cărora vor fi alese cele 25 de spitale din lista de 49 propuse pentru reabilitarea și modernizarea prin PNRR. Mai exact, proiectele care presupun investiții mai mici vor primi un punctaj mai mare, la fel și pentru anumite patologii și pentru număr de paturi. Cu toate acestea vor exista și criterii de penalizare. Rafila a declarat că preferate sunt proiectele cu investiții mai mici, deoarece cofinanțarea din partea autorităților locale va crește, odată ce investiția este mai mare.

Bugetul general total disponibil este de 1,7 miliarde de euro, din care 1.089,5 milioane de euro sunt pentru infrastructură spitalicească publică nouă, iar 635 de milioane de euro sunt pentru echipament medical.

Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că din totalul judeţelor, 21 nu au niciun obiectiv de investiţii propus. Este vorba despre Satu Mare, Maramureş, Botoşani, Suceava, Sălaj, Hunedoara, Covasna, Galaţi, Caraş-Severin, Gorj, Vâlcea, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Brăila, Tulcea, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Călăraşi, Ialomiţa. Trei judeţe au câte patru obiective – Cluj, Iaşi și Dolj -, iar alte trei au trei obiective: Alba, Arad, Braşov. Cele 49 propuneri de investiţii cuprind 10.693 de paturi în total, cu un buget mediu pe pat de 327.000 de euro.

Pe lângă fondurile din PNRR, autorităţile locale trebuie să vină cu co-finanţare, a spus ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. „Eu nu am de unde să ştiu acest lucru (dacă autorităţile locale vor avea sume pentru co-finanţare, n.r.). Ei trebuie să fie siguri că în momentul în care fac această aplicaţie s-au gândit şi la co-finanţare, ţinând cont de valoarea proiectului pe care îl depun. Evident că cine depune un proiect de 100 de milioane de euro şi are nevoie de co-finanţare de 5 milioane, are şanse mai mari să găsească posibilitate de co-finanţare decât cineva care depune un proiect de 500 de milioane de euro. Aşa pare logic”, a spus Rafila.

Pentru finanţarea PNRR sunt acoperite fonduri între 60 şi 95 la sută în funcţie de valoarea investiţiei. Este finanţat 60 la sută dacă este vorba de un proiect de peste 300 de milioane de euro, 70 la sută în cazul unei investiţii între 200 şi 300 de milioane de euro, 80 la sută dacă investiţia este între 150 şi 200 de milioane şi 95 la sută dacă este o investiţie mai mică de 150 de milioane de euro.

Numărul cazurilor de Covid-19, în creștere

Pe parcursul conferinței de presă în care a prezentat criteriile pe baza cărora vor fi alese cele 25 de spitale, Alexandru Rafila a vorbit și despre explozia de noi cazuri de Covid-19.  Acesta a declarat că spitalele sunt ocupate în proporție mult mai mică față de valurile anterioare, ceea ce arată că subvarianta Omicron este mai puțin periculoasă.

„Probabil că săptămâna viitoare ne vom afla la circa 70.000 de cazuri, adică o medie de 10.000 de cazuri pe zi. Nu există elemente de severitate mai mare. Încercăm să mărim numărul de centre de evaluare, precum și programul de lucru. Important e să le facem funcționale inclusiv sâmbătă și duminică”, a declarat ministrul Sănătății.

Întrebat dacă masca de protecție va redeveni obligatorie, Rafila a afirmat că Ministerul Sănătății „nu are această pârghie”: „Trebuie să existe și un efort al populației. Se poate face prin purtarea măștii în spațiile închise sau în mijloacele de transport. Trebuie să avem un anumit tip de solidaritate. Introducerea obligativității s-ar putea să nu dea rezultate. Masca dacă e purtată incorect e inutilă”, a mai spus Alexandru Rafila.

Reamintim că la nivelul județului Buzău, în urma ultimei raportări, din data de 27 iulie, 148 de buzoieni au fost confirmați cu Sars-Cov-2. Dintre cele 148 de cazuri, 20 sunt de reinfectare, potrivit Instituției Prefectului. Pacienții au vârste cuprinse între o lună și 94 de ani.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker