Economic

Izolarea podului și mansardei: 5 sfaturi pentru o lucrare reușită

Podul și mansarda reprezintă unele dintre cele mai cunoscute punți termice ale unei construcții, transferul aerului manifestându-se cu precădere la nivelul acestor elemente constructive. Pentru a eficientiza din punct de vedere termic zonele cu probleme este necesar să te ocupi de izolarea elementelor de construcții, iar în acest sens există câteva reguli care trebuie respectate. Află care sunt sfaturile oferite de profesioniști pentru o lucrare reușită și cum te poți bucura de mai mult confort prin simpla izolare a mansardei. 

Folosește un material izolator performant!

Există mai multe tipuri de materiale izolatoare pe care le poți folosi pentru a izola termic o mansardă sau un pod, fie el locuit sau nelocuit. Totuși, din toate aceste materiale ar trebui să alegi un material izolator al cărui coeficient de transfer termic să fie foarte mic, așa cum este vata bazaltică Isover

Vata minerală bazaltică este un produs cu proprietăți foarte bune de izolare, un material care nu se degradează în timp și care nu permite dăunătorilor să își facă cuiburi. Acest lucru înseamnă că sistemul de izolare este cât se poate de sigur și că acesta va fi rezistent în timp, indiferent de natura provocărilor.

Vata bazaltică este un material natural, astfel că nu se pune problema de emisii și noxe. În plus, vata bazaltică este un material cu o rezistență foarte mare la incendii, rezistând până la circa 700 de grade Celsius, similar ca și vata de sticlă, ce are o rezistență de până la 500 de grade. 

Nu renunța la folia de hidroizolare!

Materialul izolator în cazul mansardelor nu trebuie să fie aplicat direct pe structura acoperișului. Va fi nevoie să hidroizolezi suprafețele, astfel încât apa să nu poată pătrunde la nivelul izolației termice. Izolația termică nu funcționează și ca barieră împotriva apei, așa că este important să ai în vedere și acest aspect, dacă vrei să te bucuri de o lucrare de izolare reușită. 

Hidroizolarea va proteja clădirea de infiltrațiile de apă care pot proveni din precipitații și ninsoare. Apa se poate infiltra cu ușurință în structura materialelor dacă acestea nu sunt izolate, așa că nu trebuie să ignori importanța hidroizolației, mai ales dacă podul sau mansarda sunt locuite. 

Vata minerală trebuie tăiată la dimensiune!

Specialiștii recomandă să nu folosești vata minerală în plăci mari, așa cum este ea livrată. Din contră, se recomandă tăierea la dimensiuni mai mici pentru că acest lucru înseamnă manevrabilitate și confort. În același timp, bucățile mai mici de vată minerală se vor integra mai ușor în spațiile care necesită izolare, așa că va fi necesar să te ocupi de tăierea plăcilor de vată și de a asigura continuitatea zonelor de îmbinare folosind folie adezivă de aluminiu.

Nu uita de bariera de vapori!

Dacă vrei ca locuința ta să fie protejată de condens, atunci va trebui să ai în vedere acoperirea izolației cu ajutorul unei folii anticondens. Aceasta se dispune pe suprafața materialului izolant, împiedicând astfel formarea condensului la nivelul finisajelor pereților interiori. 

Evaluează substratul înainte de realizarea lucrărilor

Pentru a fi sigur că izolația va funcționa în mod corect va fi nevoie să inspectezi foarte bine substratul înainte de a aplica vata bazaltică. Va trebuie să observi eventualele defecte structurale ale substratului, dar și urmele de umiditate sau cuiburile de dăunători. Aceste probleme vor trebuie eliminate, pentru că în caz contrar ele vor afecta chiar și sistemul de izolare nou. 

Izolarea unei mansarde depinde, la nivel de grosime de strat, de tipul acesteia. În cazul în care mansarda este locuită, va fi nevoie de o izolare cu o grosime de strat de minim 10 cm, în vreme ce pentru un pod nelocuit vorbim despre grosimi de strat de până la 10 cm. În acest fel, o mansardă va putea fi izolată corect, iar aceasta va prezenta caracteristicile de izolare termică dorite. 

Articole similare