Acasă Economic ITM: Opt avertismente și nicio amendă în luna martie

ITM: Opt avertismente și nicio amendă în luna martie

0
ITM: Opt avertismente și nicio amendă în luna martie

În luna martie, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) au efectuat 82 de controale la agenții economici din Buzău, având ca obiectiv verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legislației în vigoare, în domeniul relațiilor de muncă. În urma controalelor au fost sancționați opt angajatori și s-au aplicat tot atâtea sancțiuni contravenționale (avertismente) pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la evidența zilnică a timpului de muncă, precum și netransmiterea în registrul general de evidență a salariaților a elementelor contractelor individuale de muncă ale salariaților în termenul legal stabilit.

Comparativ cu luna februarie, în care inspectorii ITM au identificat patru angajatori cu muncă nedeclarată, în luna martie fenomenul „munca la negru” pare să dispară. Acest lucru se datorează angajărilor masive care au avut loc în ultima lună, motiv pentru care, după o bună perioadă în care Buzăul a condus detașat clasamentul jude­țelor cu cea mai mare rată de șomaj, în luna martie s-a înregistrat o scădere surprinzătoare, rata șomajului fiind acum de 6 la sută, mai mică decât anul trecut.

Printre cele mai întâlnite deficiențe pe care inspectorii le-au constatat în urma controalelor din luna martie, se numără transmiterea cu întârziere în REVISAL a elementelor contractului individual de muncă, neîntocmirea actelor de încetare a raporturilor de muncă, neplata drepturilor salariale, neacordarea concediului de odihnă, dar și nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară și a repausului săptămânal. În total, inspectorii ITM au dispus 180 de măsuri cu termene precise de realizare pentru remedierea neregulilor constatate de aceștia și nicio amendă. „Stabilirea sanc­țiunilor s-a realizat ținând cont de circumstanțele personale ale angajatorilor conform art. 21 (3) din OG nr. 2/2001 aprobată cu modificări prin Legea nr. 108/2002” se precizează în comunicatul de presă al ITM Buzău.

Mai mult, inspectorii ITM Buzău au desfășurat o campanie de control, în luna martie, la agenții de plasare a forței de muncă în străinătate. În prezent, doar patru agenți de plasare a forței de muncă sunt înregistrați la ITM Buzău; dintre aceștia doar trei desfă­șoară activitatea specifică și au fost controlați.

„Nu au fost identificate neconformități cu privire la activitatea prestată în acest domeniu. Au fost dispuse două măsuri pentru nerespectarea Codului Muncii în ceea ce privește salariații care prestează activitate la sediul angajatorului. Precizăm că pe site-ul Inspectoratului Teritorial de Muncă este publicată lista agenților de plasare a forței de muncă în străinătate, înregistrați la ITM Buzău conform legii, precum și informații referitoare la munca sezonieră în străi­nătate” se mai precizează în comunicat.

Campanie de informare a românilor care vor să lucreze în străinătate

ITM Buzău informează buzoienii, prin intermediul unui comunicat de presă, că Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a demarat, împreună cu Inspecția Muncii o campanie de informare a românilor care intenționează să lucreze în străinătate cu privire la modul de recrutare, condi­țiile de muncă și drepturile acestora.

Scopul Campaniei „Informează-te, lucrează legal și cunoaște-ți drepturile pentru a fi protejat!” este acela ca cetățenii care decid să plece pentru a munci sezonier în Germania să cunoască ce drepturi au și să știe cui să se adreseze în cazul în care întâmpină probleme, pentru a nu se ajunge la un abuz asupra lucrătorilor români.

„Pentru o diseminare la scară largă a informațiilor de interes public, materialele informative elaborate de către Inspecția Muncii au fost comunicate prin intermediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău și al Instituției Prefectului județului Buzău, primăriilor din județ, în vederea afișării acestora la propriul sediu. De asemenea, materialele informative pot fi vizualizate la sediul și pe site-ul Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău, respectiv www.itmbuzau.ro” se precizează în comunicatul de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here