Politic

Ionela Dobrică: „Absolvenții de studii superioare din România își găsesc rapid un loc de muncă”

Aproape nouă din zece absolvenți de studii superioare se angajează în primii trei ani după absolvire, România reușind să se situeze peste media europeană la acest capitol, spune deputa­tul social-democrat de Buzău Ionela Dobrică, lider al organizației județene a organizației de tineret a PSD. Conform acesteia, care citează datele furnizate de Eurostat pentru anul 2018, 88,9% dintre absolvenții de studii superioare din România și-au găsit un loc de muncă în pri­mii trei ani de la absolvire, în timp ce media europeană este de 85,5%.

„Aceste statistici ne demonstrează că, în România, absolvenții de studii superioare nu doar că își cresc nivelul de pregătire teoretică și practică dar totodată își cresc și șansele de a-și găsi rapid un loc de muncă”, susține Dobrică.

Ea subliniază că cele mai ridicate niveluri ale ratei de angajare a absolvenților de studii superioare se înre­gistrează în Malta (96,7%), Olanda (94,8%) și Germania (94,3%), iar cele mai scăzute niveluri sunt în Croația (75,2%), Italia (62,8%) și Grecia (59%).

„În sistemul educațional din România încă mai sunt multe lucruri de îmbunătățit. În primul rând, trebuie să încurajăm o colaborare mai strânsă între universități și agenții economici, pentru ca oferta educațională să răs­pundă mai bine nevoilor existente pe piața muncii. Încă avem mulți absolvenți de studii superioare care se angajează în alt domeniu decât cel în care și-au obținut diploma. În al doilea rând, trebuie să promovăm mai bine beneficiile pe care educația continuă le are. Din păcate, mulți români consideră că, odată cu finalizarea studiilor superioare se termină și necesitatea de a acumula noi cunoștințe. Însă, aceștia trebuie încurajați să participe la cursuri de educație non-formală și programe de training care nu doar că le crește nivelul de pregătire dar le crește și șansa de a obține bani în plus la salariu”, mai spune deputatul social-democrat buzoian Ionela Dobrică.

Ea mai spune că în anul anterior, 2017, procentul absolvenților români care s-au angajat în primii trei ani după absolvire a fost cu 0,6% mai mic, ceea ce o face să tragă concluzia că măsurile prin care se încurajează tinerii să urmeze cursurile unei fa­cultăți și să aplice pentru posturi conform studiilor pe care le au încep să dea roade. „Este însă nevoie ca implementarea să fie accelerată pentru a răspunde unei piețe care evoluează ra­pid și se schimbă continuu”, mai spune Ionela Dobrică.

Un comentariu

  1. Exista in datele Eurostat situatia absolventilor cu studii superioare angajati ca soferi de taxi sau alte meserii asemanatore, care nu impun studii superioare?
    Dar cei care au o „pila” nevinovata la un partid si se angajeaza acolo unde alti absolventi de elita ai studiilor superioare nici nu viseaza?
    Meserii ca cea de politician, secretar de stat, subsecretar de stat, se construiesc pe meritocratie?

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker