Monden

Buzoianca Lucia Jipa, calificată la festivalul de muzică k-pop din Coreea de Sud

Nelipsită de pe scena festivalurilor muzicale în urmă cu cinci ani, pe când era elevă la Colegiul „M. Eminescu”, buzoianca Lucia Jipa revine în luminile reflectoarelor în cadrul unui festival inedit. Este vorba despre o competiție organizată de ambasada Coreei de Sud. „K-Pop World Festival”, un concurs de talente unde trupe de dans, soliști, sau trupe își prezintă talentul interpretând o melodie k-pop sau prezentând o coregrafie a unui grup. K-pop e un gen muzical originar în Coreea de Sud, caracterizat de mai multe stiluri muzicale – pop, muzică electronică, hip-hop, rock, R&B. În ultimii ani a evoluat într-o mică subcultură între adolescenții și adulții tineri din Asia de Sud-Est și Centrală, concentrată în jurul trupelor și cântăreților genului.

Pe 29 iunie, buzoianca Lucia Jipa a fost desemnată câștigătoarea Locul 1 și, implicit, a Premiului I la finala națională a festivalului internațional „K-POP World Festival”, ediția 2019, a cărui ultimă etapă va avea loc la Changwon, în Coreea de Sud. Premiul i-a fost înmânată buzoiencei de Mihai Trăistariu.

„Mai departe e treaba juriului coreean, pe modelul Eurovision”

„Este cea mai importantă victorie obținută de mine la o competiție muzicală, de la debut până în prezent ! (…) Nu știu dacă voi ajunge în Coreea, trebuie să mai trec printr-o jurizare, de data aceasta una exclusiv core­eană, chiar acolo, în patria-mamă a muzicii pe care o cânt, însă cert e că o șansă există și deja mi-a fost acordată de juriul din România. Cu alte cuvinte, din partea ar­tiștilor Mihai Trăistariu și Andra Gogan, respectiv din partea doamnei Kim Ji Eun, secretar II la Ambasada Republicii Coreea în România, am undă verde, acești trei jurați recunoscându-mi eligibilitatea ca finalistă la Changwon. Repet, mai departe de juriul român e treaba juriului coreean, pe modelul Eurovision, unde câști­gătorul finalei naționale poate sau nu să ajungă și în finala internațio­nală”, a precizat Lucia Jipa.

Buzoianca mai spune că a cântat din suflet și că a dedicat momentul artistic cuiva anume.

„Mi-am lăsat inima să-și aibă propria voce pe durata momentului artistic, ceea ce a însemnat o emoție unică în întreaga sală, izvorâtă din adâncurile simțirii și revărsată dincolo de scenă, răspândită până la ușile de acces, de la mine către public și juriu. Experiența are un caracter cu totul și cu totul special pentru mine, cu atât mai mult încât am avut cui să dedic piesa și nu am cântat-o pur și simplu…”, a mai spus Lucia.

 

Reamintim ca buzoianca s-a remarcat de-a lungul anilor la concursurile de mu­zică din Buzău și din țară și a absolvit Facultatea de Litere în acest an. După trei ani de cursuri și navetă zilnică pe ruta Buzău-Ploiești, însumând șase semestre de studii superioare, plus trei stagii de practică în câte un domeniu diferit (biblioteconomie, limba și literatura română și limba și literatura engleză) Lucia încheie un capitol importanta din viață.

Potrivit propriului CV, buzoianca a studiat Limba coreeană la Centrul de Studii Româno-Coreene.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker