Economic

Investițiile în instalații eoliene și solare înverzesc harta județului

Constanța și Tulcea sunt județele cu cele mai multe investiții până acum în instalații eoliene și solare, aproape jumătate din toate proiectele verzi din România. Cele două județe sunt pe cale de a atrage investiții și din cel de-al doilea val de regenerabile, conform datelor furnizate de Transelectrica și citate de zf.ro.

Ziarul Financiar a rea­lizat o hartă a României pentru a marca județele cele mai verzi din România, pe baza datelor Transelectrica. Astfel, județele care au o capacitate verde funcțională între 100 MW și 800 MW sunt Neamț, Brașov, Prahova, Ialomița, Giurgiu, Brăila și Galați. Cele două județe amintite anterior, Constanța și Tulcea, au o capacitate verde funcțională de peste 800 MW.

Comparativ cu prima perioadă de dezvoltare a rețelei verzi, rezultatele bune determină și alte județe să intre în competiția pentru banii din regenerabile. Prin urmare, după Constanța și Tulcea, pe baza proiectelor care au deja avizele sau contractele de recordare la rețea, Vasluil, Brașovul, Buzăul, Iașiul și Gorjul ar putea avea parte de investiții noi, mai ales pe zona de energie solară, după cum arată datele Transelectrica, operatorul sistemului național de transport a energiei electrice.

Al doilea val regenerabil va aduce investiții în Buzău. Conform infograficului zf.ro, Buzăul va beneficia de parcuri eoliene și fotovoltaice de 28 MW și, respectiv, 12 MW. De asemenea, un parc eolian a primit aprobarea Transelectrica, la începutul lunii mai, pentru a fi amplasat la Stâlpu, o investiție de 180 de milioane de euro. La sfârșitul lunii martie, compania Omega Eolian Project a obținut avizul de racordare la rețea pentru un parc eolian de 120 MW în județul Buzău. Mai exact, se vor face racordări în antenă la barele stației 220 (400)/ 110/20 kV Stâlpu, într-o celulă nouă LES 110 kV. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul transportatorului național de energie, termenul limită pentru finalizarea lucrărilor este anul 2024.

Acest proiect va pleca din comuna Stâlpu și va traversa mai multe localități din județul Buzău, printre care Costești, Movila Banului și Largu. În Stâlpu vor fi amplasate opt eoliene cu o pu­tere de 6 MW fiecare și înalte de aproximativ 168 de metri. Acest parc eolian va transforma puterea stațiilor de la 110 la 400 kV.

Transelectrica a emis trei avize, de la începutul ­anului, pentru județele Galați, Constanța și Buzău, pentru o putere de 878,8 MW în total. Parcul eolian de 363 MW din Galați a primit avizul în luna februarie și ar urma să fie gata în anul 2026. Aici investitorul este Pechea Eolian SRL, în spatele căruia s-ar afla doi dintre cei mai influenți oameni de afaceri din Buzău, patronii Eximprod ­Ghe­orghe Manole și Vasile Domente. În Constanța, la stația de racord Medgidia Sud, proiectul a primit avizul pe 15 martie și termenul de finalizare este în anul 2025.

Se pare că aceasta nu va fi singura investiție din acest an, iar Buzăul va beneficia și de un parc fotovoltaic cu o capacitate de 100 MW. Acest parc va asigura energia electrică necesară funcționării independente a capacității de producție.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker