Actualitate

Ce tribut a plătit Buzăul în cei 19 ani de război în Afganistan

Situația explozivă din aceste zile din Afganistan trebuie să aducă în discuție, dincolo de aspectele diplomatice, militare și economice ale retragerii trupelor aliate din această țară, urmată de ocuparea întregului teritoriu de forțele talibane, și pierderile de vieți omenești ale României începând cu anul 2002. Din cei 27 de militari români care și-au pierdut viața în timpul celor 19  ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operații, cinci, adică aproape 20 la sută, sunt buzoieni.

România a fost una din țările cu o implicare substanțială în războiul de 19 ani din Afganistan, o operațiune de amploare împotriva tero­rismului demarată de SUA după atacurile din 11 septembrie 2001. România a participat cu trupe în Afganistan încă din anul 2002, atât la Operațiunea Enduring Freedom, cât și la ISAF, în spiri­tul solidarității față de partenerul strategic american și pentru consolidarea poziției naționale ca partener aliat. În ianuarie 2002, primele efective de militari români – un pluton de poliție militară, o aeronavă C130 Hercules și ofițeri delegătură au fost dislocați în Afganistan, în cadrul operațiunii ISAF, iar în luna iulie 2002, a fost dislocat în teatrul de operații Afganistan primul batalion de infanterie românesc într-o misiune de luptă în afara teritoriului național după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Din 2002 și până în prezent, un număr de peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, în rotații de câte șase luni, atât în cadrul unor elemente de comandă și control de nivel brigadă, cât și în cadrul unor structuri de forțe de nivel batalion, companie, pluton, echipe operaționale de consiliere și legătură (OMLT), detașamente din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale, echipe de instructori ANA Training, subunități CIMIC. La misiuni au luat parte și elemente de sprijin logistic din cadrul Comandamentului Logistic întrunit, structuri din cadrul Comandamentului Comunicațiilor și informaticii, structuri din cadrul Forțelor Navale Ro­mâne, personal de stat major încadrat în comandamente NATO și multinaționale. De asemenea, Forțele Aeriene Române au asigurat în două misiuni diferite comanda Aeroportului Internațional din Kabul (KAIA).

Câți militari au murit sau au fost răniți în Afganistan

În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operații, 27 de mi­litari români și-au pierdut viața în acțiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniți. Dintre cei 27 de militari morți în Afga­nistan, 5 sunt buzoieni.

Slt. (PM) Ciprian-Ștefan Polschi, decedat la 5 septembrie 2019, ca urmare a exploziei unei mașini capcană, în timp ce se afla în apropiere de Green Zone din capitala Ka­bul. Caporalul cls. a III-a Ciprian-Ștefan Polschi este  ultimul buzoian căzut la datorie departe de casă, într-un teatru de operații. Militarul, care îndeplinea funcția de șofer în cadrul structurilor de comandament NATO din Kabul, și-a pierdut viața în atentatul sinucigaș din capitala Afganistanului, în urma exploziei unei mașini-capcană, în apropiere de Green Zone, în timp ce se afla la volanul unui autovehicul de serviciu. El avea 38 de ani, era căsătorit și avea doi copii. Era angajat în M.Ap.N. din anul 2004 și se afla la a treia misiune în Afganistan. Plecase în misiune în luna iulie.

Slt. (PM) Mădălin Stoica, decedat la 15 septembrie 2017 în zona aeroportului Kandahar. Caporalul Mădălin Stoica, sanitar la unitatea din bariera Ploiești (Batalionul 47 Comunicații și Informații Gen. Nicolae Petrescu), făcea parte din Batalionul 280 Infanterie din Focșani care își începuse de scurt timp misiunea în Afganistan. Un vehicul capcană avea să-i pună punct misiunii. Mădălin Stoica era căsătorit și tatăl unei fetițe. Se afla la prima misiune în teatrele de operații și era angajat al M.Ap.N. din anul 2002.

Slt. (PM) Iulian Dumitrescu și slt. (PM) Adrian Vizireanu, ambii decedați la 7 mai 2016, în urma unui incident care a avut loc în apropiere de localitatea Kandahar, Afganistan, pe timpul executării unei misiuni de instruire a polițiștilor afgani. Militarii au fost uciși de doi indivizi ce purtau uniforme ale forțelor naționale afgane de apărare și securitate.

Slt. (PM) Dan Ciobotaru, decedat la 23 iunie 2010 pe drumul național 1 Kabul-Kandahar. Subofițerul Dan ­Cio­botaru, originar din localitatea Pinu, comuna Brăești, făcea parte din Batalionul 33 Manevră, dislocat în Afganistan, iar pe 23 iunie 2010 și-a pierdut viața, alături de un camarad, în timpul unei misi­uni de luptă pe autostrada A1 Kabul-Kandahar. A fost primul militar buzoian căzut la datorie în teatrul de operații.

În ultima perioadă, înainte de retragerea forțelor aliate din 2021, România a fost unul dintre cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support (RSM), cu peste 600 de ­mi­litari dislocați, iar în ultimii șase ani, participarea la RSM a constituit principala prioritate privind contribuția Armatei României la operații în afara teritoriului statului român. ,,Experiența acumulată în misiuni de luptă, într-un teatru de operații cu multiple ame­nințări și provocări permanente, aplicarea efectivă a procedurilor NATO, cu fiecare misiune îndeplinită, au adus cu siguranță valoare nivelului de pregătire, de instruire, în întreaga armată. Sunt peste 19 ani de experiență acumulată în Afganistan, în cel mai dificil și mai complex teatru de operații nu doar pentru Armata României, ci și pentru NATO”, a apreciat ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, care a mai spus că „drumul României către Bruxelles, unde funcțio­nează sediile NATO și UE, a trecut și pe la Kandahar, Kabul sau alte baze importante din Afga­nistan”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker