Economic

Întreținerea mașinii: 6 operațiuni pe care le poți face singur

Mașinile noastre au nevoie de întreținere curentă dacă ne dorim ca acestea să ne ofere același aspect și aceeași performanță în fiecare zi. Totuși, nu este necesar ca întreținerea să fie făcută mereu în service, pentru că există anumite operațiuni de întreținere pe care le poți face chiar și tu, singur, în garajul tău. Iată care sunt aceste operațiuni și de ce produse vei avea nevoie.

Umflarea cauciucurilor sau rezolvarea penelor de cauciuc

Dacă te-ai săturat să mergi mereu în service când ai pană sau atunci când simți că roțile nu mai au presiunea corespunzatoare. Pentru a evita aceste situații, va trebui doar să verifici din când în când starea mașinii și să te interesezi de achiziționare unui compresor care să te ajute atunci când ai nevoie de acesta. Vei constata despre compresoarele de aer de la Masif că sunt potrivite tocmai pentru aceste tipuri de situații și că de fapt merită pe deplin să investești în astfel de produse pentru că ele te pot scuti de nervi și cheltuieli, mai ales că aceste situații te iau mereu prin surprindere.

Spălarea și întreținerea mașinii

Este recomandat ca spălarea mașinii să fie făcută la spălătorie tocmai pentru că acolo mașina ta poate beneficia de tratamente adecvate și de etape de curățare care sunt efectuate protejând suprafețele. Totuși, nu uita că poți spăla mașina singur, la tine acasă, folosind pentru exterior un aparat cu presiune reglabil (astfel încât să nu distrugă stratul de vopsea al mașinii), care te poate ajuta să cureți chiar și cele mai dificile tipuri de murdărie.

Recomandare: nu spăla niciodată mașina în spații expuse la soare, riști ca vopseaua să sufere decolorări sau să rămână urme inestetice pe suprafața acesteia.

La interior vei avea nevoie de lavete speciale, moi, și de detergenți pentru suprafețe sensibile, dar și de un aspirator suficient de puternic încât să curețe tapițeria și covoarele.

Verificarea nivelului de ulei

Deși multe persoane așteaptă să afle nivelul de ulei judecând după aprinderea martorilor de bord, este indicat ca din când în când să faci o inspecție periodică a acestuia. Pentru măsurarea nivelului de ulei vei avea nevoie de un instrument numit jojă, o tijă special creată pentru măsurarea nivelului de lichid. În acest fel vei ști exact la ce să te aștepți de la mașina ta și vei putea completa nivelul de ulei fără a mai intra în panică atunci când mașina te anunță că acesta este consumat.

Înlocuirea ștergătoarelor și completarea cu lichid de parbriz

Ștergătoarele sunt accesorii foarte utile pentru mașina ta, deoarece ele au rolul de a-ți asigura vizibilitatea în condiții dificile. Totuși, rodajul zilnic, dar și expunerea constantă la factori meteorologici (soare, zăpadă, ger) poate conduce în timp la degradarea ștergătoarelor. Înlocuirea acestora se face cu ușurință, pentru că tot ce va trebui să faci este să cumperi ștergătoare noi pe care să le montezi în locul celor vechi.

Înlocuirea becurilor

În general destul de puține persoane se încumetă să realizeze această schimbare, în mare parte pentru că întâmpină dificultăți cu privire la clemele. Totuși, odată învățat sistemul de prindere, schimbarea becurilor devine floare la ureche. Nu uita de importanța înlocuirii becurilor, întrucât acest aspect este verificat la inspecția periodică a mașinii.

Înlocuirea bateriei mașinii

Ca și în cazul unui ceas sofisticat, toate elementele unei mașini sunt interconectate astfel încât ansamblul final să pună roțile în mișcare. Schimbarea bateriei va necesita decuplarea unor fire, pe care poți să le poziționezi la îndemână, până la schimbarea bateriei, astfel încât după înlocuire să poți ține minte poziția lor inițială și să le recuplezi cu ușurință. Toate operațiunea nu durează mai mult de câteva minute, dar dacă tu crezi că nu te descurci, atunci ar trebui să exersezi asistat de un profesionist.

Mașina ta are nevoie de grijă și de atenție, așa că nu trebuie să aștepți vizitele la service pentru a rezolva aspectele problematice minore. Ocupă-te chiar tu de unele operațiuni de întreținere și bucură-te de mașina ta și de performanțele acesteia. 

 

Articole similare

error: Continut protejat!!