Actualitate

Într-o singură zi, 11 copii diagnosticați cu gripă prin testul rapid

Luni, 11 copii au fost diagnosticați cu gripă prin testul rapid. Cu toate acestea, autoritățile de sănătate publică din Buzău spun că nu e cazul suspendării cursurilor în nici o unitate de învățământ din județ.

Marți, 21 ianuarie, medicii de la  DSP au primit analizele de laborator din Capitală prelevate de la pacienții la care testul rapid a arătat că ar fi vorba de gripă. Au fost confirmate  două teste în cazul elevilor de la Școala nr. 7, spune medicul epidemiolog Carmen Scântei din cadrul DSP Buzău. De altfel,  la Școala nr. 7 unde  au fost confirmate cazuri de gripă de către București, marți, 21 ianuarie, absenteismul a fost foarte ridicat. La schimbul de  marți dimineață  au absentat 112 copii, față de 87 câți au lipsit luni, spune medicul epidemiolog Carmen Scântei., care precizează că nu se poate vorbi deocamdată despre focare sau despre o epidemie de gripă pentru că testul rapid este unul orientativ. La Școala respectivă unde sunt  înscriși 974 de elevi sunt înregistrate 7 cazuri de gripă, mai spune dr. Carmen Scântei de la DSP Buzău.

“Am recoltat probe de la copiii de la Centrul Maternal și așteptăm confirmarea testelor de la Institutul Cantacuzino”, spunea în această dimineață medicul epidemiolog Carmen Scântei, care precizează că până în prezent la Direcția de Sănătate Publică  Buzău au fost confirmate două cazuri de gripă.

Tot în cursul zilei de 21 ianuarie, la Direcția de Sănătate Publică Buzău a mai sosit o confirmare de la laboratorul Institutului “Cantacuzino” și pentru o probă prelevată de la un copil de la Centrul Maternal.

Luni, 20 ianuarie, unsprezece copii, cu vârste cuprinse între 4 şi 17 ani, s-au prezentat,  la secţia Pediatrie a Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău. În urma testului rapid minorii au fost diagnosticaţi cu gripa de tip A şi B, a anunţat, Adriana Bunilă purtător de cuvânt al Biroului de presă al unităţii medicale.

Ei se adaugă altor 12 persoane, un tânăr de 20 de ani şi 11 copii cu vârste cuprinse între 1 şi 12 ani, diagnosticate cu gripă de tip A şi B în perioada 18-20 ianuarie. Dintre copiii diagnosticați cu gripă în urma testării rapide, patru au fost direcționați cătrte Spitalul „Victor Babeş” din Capitală.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Buzău, Adriana Bunilă, copiii prezentau febră foarte mare, cefalee şi vărsături.

Dat fiind numărul mare de îmbolnăviri într-un timp scurt, vizitele în secţiile Pediatrie, Neonatologie, ATI şi Oncologie ale Spitalului Județean Buzău au fost suspendate, luni,  și s-a luat măsura ca personalul medical şi pacienţii suspecţi de gripă de la secţia Pediatrie a UPU să poarte echipament de protecţie, respectiv mască, a anunţat conducerea unităţii sanitare.

Direcția de Sănătate Publică a solicitat situația absențelor în școli  care ar putea constitui un indiciu asupra situației îmbolnăvirilor elevilor. De altfel, medicul epiudemiolog Carmen Scântei spune că a fost efectuată o instruire cu medicii din școli pentru a se lua măsuri preventive.

 Pentru prevenirea infecțiilor căilor respiratorii Direcția de Sănătate Publică Buzău recomandă:” Optimizarea regimului de viață și activitate prin alimentație corespunzătoare (în special fructe și legume), evitarea expunerii la frig, purtearea de încălțăminte și îmbrăcăminte adecvată temperaturii mediului ambiant, exerciții fizice moderate, evitarea surmenajului fizic și intelectual, odihnă nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool, și exceselor de produse cofeinizate (cafea, băuturi carbogazoase tip cola); spălarea frecventă a mâimilor cu apă și săpun, în special în situații de participare la activități publice (locul de muncă, școală, unități de alimentație publică).În caz de strănut, folosirea batistelor, din hârtie, d eunică folosință care previn răspândirea picăturilor potențial infectate în mediul ambiant, iar după folosire batistele trebuie depuse la coșul de gunoi. Evitarea aglomerațiilor în locurile publice (evenimente în săli de spectacole, discoteci, alte manifestări) deoarece există risc mare de transmitere a infecțiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, deja infectate, care pot transmite agenții cauzali ai infecției între momentul infectării și apariția primelor manifestări de boală. Evitarea vizitării rudelor sau a prietenilor internați în spitale, de la interzicerea totală a vizitelor până la mpsuri de protecție recomandate în momentul intrării în unitatea spitalicească. Aerisirea încăperilor sau a birourilor cu menținerea unei temperaturi de 18-20 grade Celsius. Autoizolarea la domiciliu în caz de semne de boală precum: febră, secreții nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât și să sanunțe în cel mai scurt timp posibil medicul de fzamilie privind simptomele în vederea planificării eventuale la o consultație. În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopții sau în zile nelucrătoare poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112 sau persoanele afectate de pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital”.

Vaccinarea, cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripă 

Această vaccinare protejează persoana vaccinată numai față de virusurile gripale circulante în sezonul respectiv, cuprins în vaccin și nu față de toate tipurile de virusuri care dau simptomatologie asemănătoare gripei, dar au o evoluție mai ușoară. Vaccinarea este recomandată tututror persoanelor începând cu vârsta de un an. Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul, iar compoziția acestuia este stabilită de Organizația Mondială a Sănătății, care transmite tuturor producătorilor formula vaccinală.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker