Actualitate

Inspectorii de muncă, înjurați și amenințați în timpul controalelor

Înjurături şi ameninţări de către persoanele aflate în timpul serviciului şi atitudinea agresivă a angajatorilor se numără printre dificultăţile întâmpinate de către inspectorii de muncă în timpul controalelor, arată un raport al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Buzău.

Verificarea angajatorilor în vederea depistării cazurilor de muncă la negru reprezintă una dintre priorităţile inspectorilor de muncă. Potrivit ITM, consecinţele muncii nedeclarate sunt multiple, de la lipsa protecţiei sociale, a concediului remunerat şi cel medical, până la lipsa dreptului la pensie şi la indemnizaţie pentru şomaj.

„Principale categorii de persoane depistate că lucrează fără forme legale de angajare sunt: persoane cu nivel de educaţie scăzut, persoane fără calificare profesională sau cu calificare redusă, persoanele lipsite de venituri sau cu venituri reduse, pensionarii, şomerii sau beneficiari ai venitului minim garantat care nu doresc să-şi piardă beneficiile şi ajutoarele sociale, tinerii care de cele mai multe ori nu au experienţa necesară şi care nu conştientizează importanţa contribuţiei la fondurile de asigurări sociale”, arată un raport al ITM.

Astfel, pe parcursul anului trecut, inspectorii de muncă au identificat 100 de persoane care munceau fără forme legale încadrate la 39 de angajatori. „În anul 2023 s-a înregistrat o creştere cu 9 la sută a numărului de controale în domeniul relaţiilor de muncă faţă de anul 2022, fiind efectuate un număr de 1.181 acţiuni de control. De asemenea, faţă de anul 2022 s-au înregistrat creşteri în medie cu 2 la sută şi la numărul de angajatori sancţionaţi (122), precum şi al numărului de sancţiuni aplicate (173). În anul 2023 s-a aplicat un număr de 69 amenzi contravenţionale în valoare de 887.500 lei, cu 8 la sută mai mult decât valoarea aplicată în anul anterior, din care, pentru muncă nedeclarată s-au aplicat amenzi în valoare de 770.000 lei”, informează instituţia.

Totodată, pentru alte nereguli constatate – respectiv muncă suplimentară, muncă în timpul repausului săptămânal, negarantare în plată a salariului minim, netransmitere în REVISAL a modificărilor, suspendărilor şi a încetărilor contractelor individuale de muncă – au mai fost aplicate sancţiuni în valoare de 117.500 lei.

Inspectorii de muncă atrag atenţia cu privire la dificultăţile întâmpinate pe timpul verificărilor: „Principalele dificultăţi întâmpinate de inspectorii de muncă în timpul controalelor efectuate constau în: lipsa de cooperare cu inspectorii de muncă a persoanelor care prestează munca în beneficiul angajatorilor (părăsire loc de muncă, refuzul completării fişelor de identificare-tip ale Inspecţiei Muncii, prezentare de date eronate, identitate falsă); adresarea de injurii şi ameninţări inspectorilor de muncă de către cei aflaţi la lucru; nemulţumirea angajatorilor referitoare la întreruperea activităţii pe durata derulării controlului; angajatorii impun desfăşurarea controlului numai în prezenţa lor, contrar prevederilor Legii nr.108/1999 republicată şi modificată; atitudine agresivă a angajatorilor faţă de inspectorii de muncă”, transmite ITM.

Tot în anul 2023 la ITM Buzău s-au înregistrat aproximativ 340 de reclamaţii care semnalau nereguli în domeniul relaţiilor de muncă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker