Educație

FOTO | Cum a reușit Școala „Palade” să câștige competiția națională de siguranță școlară

Toți pentru unul și unul pentru toți!; așa se poate rezuma povestea reușitei clasei a VI-a E a școlii „George Emil Palade” la recenta competiție a Poliției Române ce a avut ca temă „Siguranța Școlară”, unde s-au clasat pe prima poziție. Cadrele didactice povestesc faptul că Alexandra Ioana Olteanu, elevă în clasa a VI-a E, a dat viață gândurilor și ideilor colegilor ei din Școala Gimnazială „George Emil Palade” în competiția națională ce a avut ca temă „Siguranța Școlară” și a reușit să contribuie la clasarea unității de învățământ buzoiene pe primul loc.

„Provocarea  a fost lansată prin intermediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău, care ne-a onorat cu încrederea de a implementa această campanie la nivelul instituției noastre, alături de alte patru instituții buzoine. Primul pas a fost popularizarea apelului pentru design-ul unui logo semnificativ pentru campania derulată în parteneriat cu Biroul Siguranță Şcolară al Inspectoratului Județean de Poliție Buzău. Cea care a transpus gândurile colegilor în elemente grafice a fost eleva noastră Alexandra Ioana Olteanu din clasa a VI-a E”, spun cadrele didactice ale școlii.

Astfel, elevii Școlii Gimnaziale „George Emil Palade” din Buzău  au ieșit câștigători în etapa națională a concursului național de creație lansat de polițiști, o adevărată provocare pentru școlile participante care au avut de realizat un logo privind siguranța școlară și un slogan pentru prevenirea violenței școlare. Competiția s-a organizat în câte cinci școli din fiecare județ. Elevii de la „George Emil Palade” au  creat un logo original, însoțit de sloganul „Tu ştii ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”, cu care au reușit să obțină marele premiu și la etapa națională.

Pentru reușita lor elevii clasei a VI-a E ai Şcolii Gimnaziale „George Emil Palade” din Buzău au fost premiați de către secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar Sorin Ion, împreună cu directorul Direcției Siguranța Şcolară, comisar şef de poliție Alexandru Ionuț Leuțu-Cotroceanu, în cadrul unui eveniment organizat la Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne din Bucureşti, chiar de Ziua Poliției. Bucuria reușitei a fost împărtășită de elevi și cu directorul adjunct al școlii Camelia Timofte, cu inspectorul școlar general, Daniela Palcău, și cu cms. șef  de poliție Emilia Mihăilescu, șeful Biroului Siguranță Școlară din cadrul IPJ Buzău, care au fost alături de elevii buzoieni  la festivitatea de premiere.

Cu ocazia acestui eveniment,  inspectorul școlar general a reliefat importanța derulării acestor campanii în școlile buzoine, „prin valorificarea expertizei profesioniștilor, prin mentorarea cadrelor în managementul cazurilor de violență, prin inițiative concrete de prevenție adaptate adolescenților. Este un mesaj de colaborare eficientă la nivel interinstituțional, pentru siguranța elevilor în instituțiile școlare din România. Suntem onorați și mândri de prestația elevilor noștri, o nouă confirmare a calității actului educațional din învățământul buzoian”.

O elevă dintr-a VI-a a făcut diferența

Alexandra Ioana Olteanu este un copil foarte talentat și cu foarte multe abilități pe care și le-a dezvoltat de la vârste fragede. La vârsta de 6 ani, mărturisește aceasta, „îmi petreceam timpul desenând”. Talentul său la desen a fost descoperit de părinți, care au înscris-o la cercul de pictură de la Palatul Copiilor, experiență despre care ea spune că i-a oferit șansa de a-și cultiva şi dezvolta acest talent. Acest talent l-a folosit în competiția la care a participat împreună cu colegii. „Propunerea lansată la nivelul şcolii noastre de a crea un  logo pentru Siguranța Şcolară mi-a oferit şansa de a traspune în desen importanța sentimentului de siguranță în școală pe care trebuie să îl trăiască un preadolescent ca mine. Prin design-ul acestui logo îmi exprim speranța și încrederea că voi reuși să influențez în bine toți copiii, de orice vârstă. Inspirația a venit din ideea de a schimba viața altor elevi,  mai puțin favorizați. Această idee m-a motivat să cred că, indiferent de mediul social din care provenim, fiecare copil are dreptul de a învăța în condiții sigure, sub aceeași cupolă a tricolorului românesc, în unitate, armonie și transparență socială. Desemnarea mea şi a clasei mele drept câștigători ai concursului <Fii informat, alege inspirat!>  mă bucură enorm, mă face să fiu optimistă și, în aceeași măsură, mă face să cred că o bună interacțiune cu elevii, părinții acestora, cu cadrele didactice și structurile specializate va ajuta la prevenirea bullyingului și a faptelor antisociale”, a declarat Alexandra Ioana Olteanu după festivitatea de premiere.

Contribuția semnificativă a acestei eleve la obținerea premiului a fost subliniat și de șeful Biroului Siguranță Școlară, cms. șef Emilia Mihăilescu, care a explicat: „Aportul foarte important la realizarea acestui logo a fost al unei eleve, Alexandra Olteanu, care este pasionată de desen, a participat la cursul de desen la Palatul Copiilor, acum este la cercul de desen de la Școala Populară de Artă. A participat la cursul de robotică de la Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”. Un elev cu foarte competențe în domeniul tehnic și plastic”.

Cum a decurs concursul

„Concursul a vizat dezvoltarea unei atitudini pozitive proactive față de siguranța școlară, înțelegerea aportului pe care fiecare îl poate avea în școală de la elev, cadru didactic, Poliție, autorități, părinți”, spune cms. șef Emilia Mihăilescu, șeful Biroului Siguranță Școlară din cadrul IPJ Buzău. În legătură cu pașii care au fost urmați în derularea concursului Biroul de Presă al IPJ Buzău transmite: „Concursul național de creație a lansat provocarea elaborării unui material de informare și prevenire, constând într-un Logo privind siguranța școlară și un slogan de însoțire a Logo-ului pentru prevenirea violenței școlare. Competiția s-a implementat în câte cinci unități de învățământ, din fiecare județ, grupul țintă fiind elevii din clasele a VI-a, a VII-a și a VIII-a. La nivelul județului Buzău, trei unități de învățământ au fost selectate din mediul urban și două din mediul rural. Concursul a fost structurat pe trei faze: locală, județeană și națională. Materialele realizate au fost rezultatul efortului întregului colectiv al clasei înscrise, elevii fiind coordonați în acest scop de către profesorii diriginți, cu sprijinul profesorilor de tehnologia informației și a comunicațiilor”.

Pentru această competiție, la nivel județean au fost selectate trei unități de învățământ din municipiul Buzău și două din mediul rural. Din municipiul Buzău au intrat în concurs Școala Gimnazială „George Emil Palade”, Școla „Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” și, de la nivelul Liceului cu Program Sportiv „Iolanda Balaș Soter”, ciclul de învățământ gimnazial; din mediul rural au participat Școala Gimnazială Gherăseni și Școala Gimnazială Maxenu. Dintre acestea, pentru faza națională s-a calificat Școala Gimnazială „George Emil Palade” din municipiul Buzău.

Activitatea  a fost inclusă de Școala Gimnazială „George Emil Palade” în programul „Şcoala Altfel – Fii empatic, fii altruist!”, desfăşurat între 17 și 22 decembrie 2023, ocazie cu care toți elevii interesați şi-au trimis propunerile. Logo-ul a fost selectat pe baza votului instituțional, urmând să fie ales apoi, la nivel județean, ca propunere pentru etapa națională. Această reușită a fost posibilă și ca urmare a unei colaborări a școlii cu Biroul Siguranță Școlară. „Derulăm constant campanii şi proiecte relevante, conlucrăm şi colaborăm în multe direcții – prevenție, informare, monitorizare și managementul cazurilor de violență cu departamenul Siguranță Şcolară -, care se doveşte întodeauna receptiv la inițativele noastre prin persoana doamnei Emilia Mihăilescu, comisar șef poliție IPJ Buzău şi a departamentului aflat sub ordinea sa”, afirmă cadrele didactice de la George Emil Palade.

Campania „Tu ştii ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!” prevede desfășurarea unor activități de prevenție a violenței şcolare la clasele VI-VIII, două dintre acestea având loc deja în data de 20 martie la clasele a VII-a. În perioada ce urmează, la această unitate de învățământ se vor desfășura alte activități cu reprezentanții claselor a VI-a și a VIII-a. „Prezența profesioniștilor printre noi, expertiza și experiența lor sunt factori determinanți în reușita campaniei”, spun cadrele didactice de aici.

„Campania se derulează până la finele anului școlar, până în luna iunie. Vor fi desfășurate activități la toate clasele de către profesorii diriginți cu sprijinul Poliției  în funcție de planificările și programările făcute. Campania vizează conștientizarea consecințelor asociate actelor de violență în mediul școlar,cu elemente de răspundere penală a minorilor, astfel încât ei să înțeleagă reponsabilitatea actelor lor și consecințele asociate și să producem un efect de descurajare a unor astfel de comportamente”, a declarat cms. șef Emilia Mihăilescu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker