Educație

„Înființăm centre de excelență dar 80% din elevii din Blăjani sunt condamnați să stea acasă fără Internet, în familii care își beau banii de ajutor social” 

Ministrul Educației, Mo­nica Anisie, a aprobat, prin ordin, înființarea de centre de excelență în fiecare județ și în municipiul București. Ordinul ministrului a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 9 noiembrie și este considerat de repre­zentanții profesorilor buzoieni nepotrivit în con­textul în care învă­țământul românesc se confruntă cu pandemia de coronavirus și „30-40% din elevi din România nu au încă acces la Internet”.

Mai mult decât atât, Ion Dobre, liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar (SÎP) Buzău, spune că în locul centrelor de excelență ministrul ar trebui să vină să vadă cu ochii ei situația unor elevi buzoieni, care odată ce școlile s-au închis și nu au acces la Internet, au devenit „prizonieri” în propriile familii care se confruntă cu probleme precum băutura și sărăcia.

„Singura speranță pentru copiii ăștia era când ajungeau la școală”

„Am rămas surprinși să vedem că prioritatea ­mi­nistrului a fost înființarea acestor centre de excelență prevăzute cu un post de director, o jumătate de post de contabil și încă un post pentru toate disciplinele la un loc. Asta în condițiile în care la polul opus vorbim despre copii care sunt obligați să facă școală online în localități unde nu fun­c­țio­nează Internetul. 30-40% din elevii din România nu au acces la Internet. Să vă dau un exemplu concret. În Blăjani, localitatea de unde sunt eu, nu ai semnal la telefonul mobil decât în puține locuri, de Internet ce să mai vorbim. Nimeni nu s-a interesat de Internet de atâtea luni, deși se știa că pandemia nu va trece ușor. Știu situații aici, la Blăjani, de copii crescuți în familii sărace care trăiesc din ajutor social, cu părinți care pot reprezenta un mediu nociv pentru copii, care își beau banii toată ziua. Pentru acești copii singura  speranță și evadare din mediul acesta erau când ajun­geau la școală. Acum că s-au închis școlile, acești copii sunt obligați să stea acasă fără Internet, fără școală online. Vă dați seama că acești copii sunt condamnați, iar noi ne gândim la centre de  excelență?”, a declarat pentru OPINIA liderul SÎP Buzău, Ion Dobre.

„Asta e, probabil de acolo vin alegătorii…”

Potrivit aceleiași surse, aproximativ 80% din copii din Blăjani se află în astfel de situații. Mai mult decât atât, reprezentantul celui mai important sindicat din învățământul buzoian crede că povești similare, cu fa­milii cu probleme și elevi care nu pot face școala online sunt în multe alte locuri din județ și din țară.

„Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Personal cred că situația aceasta poate fi întâlnită în aproape toate localitățile care nu sunt în preajma orașelor. Dar asta e, probabil de acolo vin alegătorii…”, a mai declarat Ion Dobre.

În ceea ce privește aprobarea înființării centrelor de excelență în toate ju­dețele, potrivit MEC, aces­tea elaborează și aplică strategii și politici pentru selecția, pregătirea, susți­nerea, motivarea copiilor și a tinerilor capabili de performanțe.

„Selecția copiilor și tine­rilor capabili de performanțe se face prin realizarea și utilizarea urmă­toarelor procedee și instrumente: pro­­fi­luri psihocomportamen­tale, desemnări făcute de profesori și/sau de grupul de prieteni, studii de caz, ches­tionare, teste psihologice de aptitudini școlare, indivi­du­ale și colective, teste de inteligență, teste de crea­tivi­tate, teste de aptitudini spe­ciale, analiza activității șco­lare, teste de evaluare a nivelului cognitiv la disciplina la care doresc să participe la pregătire, inter­viuri”, se arată în ordinul ministerial.

2 Comentarii

  1. Rusinoasa situatia de la Blajani! Aceasta comuna care a dat cei mai ,,tari” politicieni sa se confrunte cu lipsa internetului si a tabletelor… Ion Vasile s-ar intoarce din mormant, fostul primar de Berca si-ar renega originea, la fel si Romeo Lungu si alte cateva personalitati. Dar liderul de la SIP Dobre de unde vine? Ce au facut acestia pentru comuna lor? Nimic, dar unii vor voturi, multe voturi si ani multi in functii bine platite cu munca putina!

  2. Informația nu e corecta. Mai mult de 80% dintre elevii din Blajani au internet. Cunosc realitatea pentru ca fac ore online cu ei si am clase unde prezenta e 100%.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker