Actualitate

Un fost procuror criminalist a cumpărat cu bani falși lumânări de la Catedrala Arhiepiscopală

Un dosar finalizat de anchetatorii buzoieni după câteva luni de filaj se plimbă de la o instanță la alta. Personajul este un fost procuror criminalist, avocat pentru o scurtă perioadă și apoi executor judecătoresc din Craiova, prins „la cumpărături” cu bani falși în Iași, care la momentul reținerii de către polițiștii de investigații criminale din Buzău, era căutat de luni bune de foștii colegi din Dolj. Aceasta după ce ar fi înșelat mai mulți clienți, cărora le-ar fi promis achiziția de locuințe aflate în executare.

După ce a primit o condamnare de 4 ani și 7 luni la Judecătoria Buzău, fostul procuror craiovean Mihai Drăgoi a atacat cu apel sentința, deși ceruse să fie judecat în procedură simplificată. Curtea de Apel Ploiești anulat hotărârea și a decis să trimită dosarul la prima instanță, unde toți judecătorii de penal s-au abținut să judece dosarul, astfel că Tribunalul Buzău a decis incompatibilitatea tuturor judecătorilor secției penale a Judecătoriei Buzău și a trimis cauza la Judecătoria Rm. Sărat.

Potrivit sentinței primei instanțe, fostul om al legii, devenit infractor de primă mână, a plasat, pe 17 septembrie 2019, trei bancnote de 50 de lei false în trei biserici din centrul Buzăului. Prima oprire ar fi făcut-o la Biserica Nașterea Maicii Domnului, de unde a cumpărat zece lumânări. Ultima oprire ar fi făcut-o la Catedrala Înălțarea Domnului de la Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, de unde a cumpărat alte zece lumânări, în valoare de 5 lei, și două iconițe în valoare de 1 leu. Banii falsificați ar fi ajuns în circulație fără să fie identificați dacă vânzătoa­rea de lumânări nu ar fi mers ulterior să achite rata unui credit la o bancă cu sediul în rondul de la Arhiepiscopie. Femeia a schimbat din gestiune o bancnotă de 100 lei din banii personali și a luat din casă două bancnote de 50 de lei – printre care se afla și cea primită de la fostul procuror – și s-a deplasat la banca cu sediul în Centrul de Afaceri pentru a achita o rată. Aici a încercat să introducă bancnota în aparatul automat, însă acesta a refuzat încasarea bancnotei. Femeia a mers la ghișeul băncii pentru a solicita sprijin unui operator și așa s-a constatat că bancnota în cauză prezintă suspiciuni de contrafacere, fiind sesizată Poliția.

Pe parcursul cercetă­rilor, a fost identificată o altă bancnotă de 50 lei,  în încasările din aceiași zi ale Bisericii Sfinții Îngeri. Ulterior, o îngrijitoare la Biserica Ortodoxă Nașterea Maicii Domnului a confirmat că suspectul cumpă­rase de acolo, în aceeași zi, zece lumânări și a plătit cu o bancnotă de 50 lei, primind rest 45 lei. Femeia a achiziționat în aceeași zi produse de la un magazin situat la intersecția străzilor Marghiloman și Transilvaniei, plătind contravaloarea acestora cu bancnota de 50 lei.

Deși au fost efectuate verificări la magazinul indicat, bancnota nu a fost identificată în vederea scoaterii din circulație, cel mai probabil fiind oferită rest unei alte persoane.

În urma cercetărilor, polițiștii au stabilit că individul venise în Buzău în dimineața zilei respective cu trenul de la București, apoi a plecat tot cu trenul spre Rm. Sărat. Imaginile de pe traseul urmat a dus la identificarea autorului, iar după luni de cercetări și zile întregi de filaj, pe 11 decembrie 2019 a fost prins într-o piață din Iași în timp ce încerca să scape de mai multe bancnote de 10 lei false cumpărând mai multe legături cu verdeață și ceapă roșie.

În momentul în care a primit restul la 10 lei pentru ultima legătură de verdeață, individul a fost imobilizat de către organele de cercetare penală din Buzău.

Între timp, anchetatorii au aflat că fostul procuror criminalist plasase, cu o azi înainte, bancnote de 10 lei false și într-o piață din Ploiești. De asemenea, ar fi cumpărat legume de la o vânzătoare ambulantă, plătind pentru acestea cu o bancnotă de 10 lei.

1.200 de bancnote false împrăștiate în mai multe județe

Individul, care era dat în urmărire în baza unei condamnări definitive cu executare, a fost arestat preventiv pentru comiterea infracțiunilor de falsificare de monedă în formă continuată, punere în circulație de valori falsificate în formă continuată, înșelă­ciune în formă continuată și deținere de instrumente în vederea falsificării de va­lo­ri. De atunci se află în arest, fiindu-i prelungită măsura preventivă și în dosarul de înșelăciune pe care îl avea acasă.

La acel moment, poli­țiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Buzău au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, 1.200 de bancnote de 50 și 10 lei susceptibile a fi contrafăcute.

,,În ziua de 11 decembrie a.c., polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Buzău au prins în flagrant, pe raza municipiului Iași, un bărbat de 44 de ani din județul Dolj, imediat după ce plasase patru bancnote de 10 lei, susceptibile a fi contrafăcute. În urma controlului corporal, asupra bărbatului au mai fost găsite alte 140 de bancnote în cupiură de 10 lei și 15 bancnote în cupiură de 50 lei.

Ulterior, polițiștii au efectuat patru percheziții domiciliare în locații frecventate de suspect, ocazie cu care au ridicat în vederea continuării cercetă­rilor alte 1.200 bancnote contrafăcute în cupiuri de 10 și 50 lei, un laptop, o imprimantă, un scanner, folii transparente și alte unelte folosite pentru falsificarea bancnotelor”, precizează IPJ Buzău.

Pe parcursul documentării s-a stabilit că suspectul frecventa diferite locații din țară – Cluj, Brașov, Sibiu și Iași – locații în care folosea în general camere închiriate.

De asemenea, polițiștii au stabilit că aparatura folosită pentru falsificarea de bancnotele era păstrată în Cluj, unde revenea ­pe­riodic pentru a produce falsuri. Odată falsificate, bancnotele erau plasate tot de către bănuit în aproape toate județele din țară, în general în zone aglomerate, profitând de neatenția persoanelor care încasau banii.

Urmare a activităților desfășurate pe timpul ­do­cumentării s-a stabilit că bărbatul este dat în urmărire națională, pe numele acestuia fiind emis mandat de arestare preventivă în lipsă, pentru mai multe infracțiuni de delapidare și înșelăciune cu un prejudiciu important.

A furat banii clienților din dosarele de executare silită

Trecutul fostului procuror craiovean Mihai Drăgoi care, în ultimii ani, a activat ca ­executor judecătoresc, ascunde 29 de infracțiuni de înșelăciune, înșelăciune în formă continuată, delapidare în formă continuată, fals în înscrisuri, abuz de încredere, abuz în serviciu și fals în declarații în formă continuată, stabilindu-se o pagubă de 1,7 milioane de euro.

Mihai Drăgoi este un personaj cunoscut în lumea magistraturii craiovene. Ani la rând a fost purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. În 2011, printr-un decret semnat de Traian Băsescu, a ieșit din magistratură. A fost avocat o scurtă perioadă de timp, apoi s-a înscris în Uniunea Executorilor Judecătorești. Afacerea fostului procuror a mers ca pe roate până în septembrie 2018, când a dispărut de la serviciu și domiciliu. Angajații au găsit în dimineața zilei de 17 septembrie toate birourile răvășite, iar din sertare dispăruseră toate documentele, scrie adevarul.ro.

Pe una dintre mese, angajații au găsit, în schimb, contractele lor de muncă încheiate începând cu data de 18 septembrie și o procură din care reieșea că Mihai Drăgoi ar fi plecat în Grecia. Ulterior, procurorii au început să primească plângeri din partea clienților lui Drăgoi care spuneau că i-au dat ­executorului judecătoresc mii de euro avans pentru a putea achiziționa imobile la un preț avantajos, ce se aflau în procedura de executare silită. Procurorii au primit 32 de plângeri.

Ulterior, în martie 2019, a fost emis un mandat de arestare în lipsă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker