Economic

Încălzirea din România, un dezastru financiar. Ce se întâmplă la Buzău

Sistemul centralizat de încălzire din România s-a dovedit a fi un dezastru total. Domeniul care ar fi trebuit să le asigure românilor un confort termic nu este altceva decât o gaură neagră. Toți consumatorii de energie au plătit, prin facturi, pe lângă banii de la stat, 1,7 mili­oane de euro, iar acum primesc în schimb doar apă și calorifere reci.

Potrivit datelor fur­nizate de platforma de informații financiare Confidas.ro, anul trecut existau 92 de companii care aveau domeniul de activitate în furnizarea de abur și aer condiționat, categorie în care se înscriu sistemele centralizate de alimentare cu energie termică. Din totalul acestor companii, o treime erau deja în insolvență, în timp ce altele au raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri zero.

În rapoartele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) sunt menționați, însă, pentru anul 2020, 47 de operatori de sisteme centralizate de încălzire. „La sfârșitul anului 2020 erau activi 47 de o­peratori ai sistemelor de alimentare centralizată cu ener­gie termică, care ope­rează un număr de 50 de SACET (Sistem de Alimentare Centralizată cu Energie Termică) din 51 de localități, aflate în 28 de județe și municipiul București“, se arată în cel mai recent raport al ANRE, în care este analizată situația sistemului de energie termică din România.

Majoritatea firmelor din țară care furnizează agent termic anunță pierderi din cauza datoriilor pe care le au. În această situație se află și compania buzoiană RAM Termo Verde, care furnizează agent termic pentru aproximativ 4.000 de apartamente din municipiul Buzău. Chiar dacă firma și-a început activitatea de doar un an, directorul RAM Termo Verde a spus că are mulți bani de recuperat din facturile neplătite, respectiv 700.000 de lei. Prin urmare, pentru a nu ajunge în situația Timișoarei, res­pectiv în cea în care sistemul de termoficare s-ar bloca, Geani Matei, directorul RAM Termo Verde, a făcut apel către toți consumatorii să își achite facturile la timp.

Prețul gigacaloriei furnizate buzoienilor s-a majorat cu 50 la sută, ceea ce înseamnă că în această iarnă prețul va ajunge la 800 de lei, dar pe facturile consumatorilor prețul va fi de doar 450 de lei, diferența fiind suportată de Primăria municipiului Buzău.

,,Creșterea la gaze naturale a fost de 97 la sută, adică de la 116 lei la 222 de lei, în condițiile în care pe piață, la ora actuală, gazul nu îl poți găsi nici cu 500 de lei. Ca să înțelegem ce înseamnă aceste noi tarife, am făcut o simulare pe luna noiembrie, plecând de la datele din noiembrie 2020. Deci, în noiembrie 2020, gazul ne-a costat 807 000 de lei, anul acesta o să ne coste 1,6 milione lei. Energia electrică a fost 159 000 de lei, acum o să coste 227 000 de lei. Luând în calcul noile valori, veniturile pe care estimăm că le vom avea în noiembrie vor fi undeva la 2, 13 milioane lei, iar cele trei mari cheltuieli ale RAM Termo Verde: gaze naturale, energie electrică și fondul de salarii în­seamnă 2, 14 milioane lei. Deci, cu actualele tarife, suntem la limita de supraviețuire. Sper să ieșim din iarnă’’, a spus Geani Matei, directorul RAM Termo Verde Buzău.

Între timp, buzoienii au început deja să depună dosarele pentru ajutoarele la încălzire. Momentan au fost înregistrate 38 de cereri la RAM Termo Verde. Pe de altă parte, sute de locuitori ai municipiului au cerut ajutoare pentru încălzirea locuin­țelor cu gaze naturale. Pentru această sursă de încălzire cererea este mult mai mare comparativ cu anul trecut. Concret, potrivit Direcției de Asistență Socială Buzău, s-au primit 234 de cereri comparativ cu 90 înregistrate în iarna  2019-2020.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker